Αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Fuel Pass μπορούν να κάνουν σήμερα 30 Απριλίου όλοι οι δικαιούχοι ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Θυμίζεται πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε πριν 4 ημέρες στον ιστότοπο vouchers.gov.gr, με τη διαδικασία των αιτήσεων να προχωρά ανά μέρα (μέχρι και σήμερα) με βάση τον ΑΦΜ των δικαιούχων.
Τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.
Ποιοι είναι δικαιούχοι;
Κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, με σκοπό την συμβολή στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing (πχ. από τον εργοδότη σας).
Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet). Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.
Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους.
Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)
Πώς γίνεται η καταβολή του ποσού
H καταβολή του ποσού γίνεται μέσω δύο (2) μεθόδων:
Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας (Viva Wallet ή Alpha Bank) που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone.
Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.
Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημ/νία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.
Πού και πως το χρησιμοποιώ;
H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα.
Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.
Το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπο σας μέχρι την 31/07/2022.
Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την διαδικασία πίστωσης του επιδόματος καυσίμων.
«Υπάρχει η προϋπόθεση ο κάθε πολίτης να δηλώνει μία μοτοσικλέτα ή ένα όχημα. Άρα κάποιος μπορεί να δηλώσει μόνο ένα όχημα ή μια μοτοσικλέτα. Η προτροπή για να γίνει η δήλωση από smartphone, δεν δίνει μόνο το κίνητρο των 5 ευρώ παραπάνω αλλά είναι και μία πολύ εύκολη διαδιασία. Είναι πολύ εύκολο να πάει κάποιος στο πρατήριο καυσίμων και να πληρώσει στο POS με αυτή την προπληρωμένη κάρτα. Αυτό ισχύει και για τις κάρτες της τράπεζας που τις βάζουμε στο κινητό και πληρώνουμε με αυτές», ανέφερε αρχικά.
«Κάποιος μπορεί να δηλώσει την άυλη κάρτα ή με τραπεζικό λογαριασμό και οι πολίτες μπορούν να πάνε στο ΚΕΠ να εξυπηρετηθούν. Στο σύστημα υπάρχουν αυτόματα τα στοιχεία του δικαιούχου. Η πίστωση των χρημάτων γίνεται μετά από 2 εργάσιμες ημέρες από την έγκριση της αίτησης. Δεν υπάρχει όριο για την αίτηση του επιδόματος. Έχουν γίνει, περισσότερες από 700.000 αιτήσεις και η διαδικασία συνεχίζεται. Οι πολίτες ας δοκιμάσουν την ψηφιακή κάρτα», κατέληξε λέγοντας ο κ. Αναγνωστόπουλος.