Συνεχίζεται η απίστευτη και προκλητική απαξίωση της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας γενικότερα από την κυβέρνηση αφού αυτές τις ημέρες μετράμε συνεχώς ήττες σε πολλά μέτωπα. Δεν είναι ώρα να αναλύσουμε τα άλλα ανοιχτά μέτωπα όπου έχουμε χάσει, αλλά είναι ανάγκη να τονίσουμε την ήττα μας σε ένα μέτωπο που έχει καταστρέψει την Ηλεία από το 2007 και το 2021 την αποτελείωσε.
Ο λόγος για τις φωτιές και την καταστροφή που έχουν φέρει σε οικονομία και κοινωνία. Η κυβέρνηση αφού έταξε ξανά μετά τις φωτιές του 2021 τον ουρανό με τα άστρα και αφού επισκέφθηκε την Ηλεία πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας την δήθεν συμπόνοια του και ανακοινώνοντας έργα αποκατάστασης, τώρα έρχεται η σειρά των όσων ειπώθηκαν να γίνουν και πραγματικότητα….Στο περίμενε θα μείνει η Ηλεία γιατί τελικά τίποτα από όσα υποσχέθηκαν δεν θα γίνει.
Δεν έχει γίνει ακόμα μελέτη για αντιπυρική προστασία της Αρ. Ολυμπίας
Και ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε και φέτος και θα έπρεπε το κράτος να είναι καλύτερα οργανωμένο για να μην συμβεί ότι και πέρυσι, δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα. Παρά τις υποσχέσεις του υπουργού κλιματικής κρίσης κ. Στυλιανίδη ότι θα γίνει ειδική μελέτη για να υπάρχει σχέδιο προστασίας της Ολυμπίας από ενδεχόμενες φωτιές, αυτό ακόμα δεν έχει γίνει. Μάλιστα αυτό το αποκάλυψε ο ίδιος ο δήμαρχος Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλος κατά την συνεδρίαση του Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Άρα και πάλι φέτος αν συμβεί κάτι η Ολυμπία θα είναι στην τύχη της.
Η ΔΕΗ διαγράφει χρέη σε πυρόπληκτους νομούς εκτός της Ηλείας
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ανάρτηση της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος διαγραφής οφειλών για πυρόπληκτους που επλήγησαν από τις φωτιές του περασμένου Αυγούστου του 2021.
Συγκεκριμένα, παρέχει τη δυνατότητα σε πυρόπληκτους να καταθέσουν αίτηση για τη διαγραφή των ληξιπρόθεσμων, αλλά και τυχόν τρεχουσών οφειλών τους που αφορούν στη χρέωση προμήθειας ΔΕΗ.
Για να διαγράψει κάποιος τις οφειλές η οικία πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων των παρακάτω πυρόπληκτων περιοχών εκτός της Ηλείας:
- Δημοτικών Ενοτήτων Πεταλούδων και Καλλιθέας του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
- Δήμου Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής
- Δημοτικής Ενότητας Ελυμνίων, του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Η πολιτεία σχεδίασε Κλιματικό Νόμο για άλλες περιοχές αλλά η Ηλεία μένει εκτός προστασίας
Αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκε πως η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τρεις δήμους της χώρας και υπέγραψαν τον κλιματικός νόμο όπου θα υπάρχει συνεργασία κυβέρνησης, ΚΕΔΕ, ΟΤΑ για να αντιμετωπιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες.
Τη θωράκιση των δήμων από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και την αποκατάσταση των συνεπειών από τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες, προτάσσει η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια και Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου.
Η συμφωνία που ανοίγει το δρόμο οι δήμοι- μέλη των τριών Δικτύων, να αναπτύξουν συνέργειες για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων, μέσω εγχώριων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας των πολιτών και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, υπογράφηκε πρόσφατα με την υποστήριξη κυβερνητικών αξιωματούχων, του Πράσινου Ταμείου και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Η συμφωνία προβλέπει άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις, ώστε οι Δήμοι των τριών δικτύων να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τις εμπειρίες και τις δυνατότητες τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις, για την προσαρμογή των Δήμων – μελών τους στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού κλιματικού Νόμου και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων στο θέμα αυτό.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την συνεργασία των Δικτύων για εκπόνηση – επικαιροποίηση των μελετών υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος των Δήμων, καθώς και για την σύνταξη Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών.
Τα Σχέδια Μείωσης Εκπομπών, σύμφωνα με το κείμενο του Εθνικού Κλιματικού Νόμου στο εξής θα αποτελούν προϋπόθεση για την αξιολόγηση προτάσεων των ΟΤΑ Α’ βαθμού για την υλοποίηση προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.
Τα πλημμυρικά φαινόμενα του χειμώνα έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία λέει το Υπουργείο
Αποτέλεσμα των πυρκαγιών ήταν να προκληθούν τον χειμώνα εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, σε αγροτικές καλλιέργειες, στην αγροτική οδοποιία, σε αρδευτικά και αποστραγγιστικά έργα, σε μηχανήματα κ.α. Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τις καταστροφές που προκλήθηκαν στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου αλλά και στο αλιευτικό καταφύγιο της Σκαφιδιάς.
Μεγάλες εκτάσεις του νομού γέμισαν με νερό και λάσπη. Η δραματική αυτή κατάσταση έρχεται ως συνακόλουθο των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Είναι πλέον προφανές ότι δεν αρκούν μόνο οι κρατικές αποζημιώσεις, αλλά επιπροσθέτως
απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων έκτακτης ενίσχυσης, που θα ανακουφίσουν
το σύνολο των πληγέντων.
Χρειάζεται να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα νέο σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη τα δυσμενή δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Οι υφιστάμενες υποδομές είναι πεπαλαιωμένες και δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις που διαμορφώνει η συχνότητα της εμφάνισης ακραίων καιρικών
φαινομένων, η οικιστική επέκταση και η διεύρυνση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
Το θέμα αυτό τέθηκε σε ερώτηση μέσα στην Βουλή από το κόμμα της ¨Ελληνικής Λύσης¨ και από το Υπουργείο η απάντηση ήταν η εξής:
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αντιλαμβανόμενο πλήρως την αναγκαιότητα της ταχύτερης δυνατής υλοποίησης αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, ανέλαβε τις πρόσφατες νομοθετικές και κανονιστικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες, μεταξύ άλλων, επιταχύνεται η υλοποίηση των δασοτεχνικών έργων. Ειδικότερα για την Ηλεία ολοκληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα αντιδιαβρωτικά έργα.
Μετά το πέρας των εργασιών στα τέλη Ιανουαρίου και λαμβάνοντας υπόψη τα έντονα καιρικά
φαινόμενα (πολλές βροχές μεγάλης διάρκειας και έντασης), τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή,
διαπιστώθηκε κατόπιν αυτοψίας από το Δασαρχείο Πύργου ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα λειτούργησαν στο σύνολό τους. Όσον αφορά στην προγραμματική σύμβαση με τίτλο «Μελέτη και εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων ορεινής υδρονομίας αντιπλημμυρικής προστασίας σε ρέματα και σε δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» έχει εγκριθεί από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών και αναμένεται σύντομα η υπογραφή της μεταξύ του ΥΠΕΝ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ως προς το ζήτημα της προστασίας της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, σας γνωστοποιούμε ότι ο
Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ως καθολικός διάδοχος του
Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, είναι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη
σύναψη προγραμματικής σύμβασης, ώστε να υλοποιηθούν οι μελέτες (Μελέτη Περιβαλλοντικών
Επιπτώσεων και Οικονομοτεχνική) και να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα για την προστασία
του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου.
Η Ηλεία είναι σε μόνιμη απαξίωση από την κυβέρνηση και αυτό είναι εμφανές σε όλους τους τομείς. Είναι καλοκαίρι και δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για να είναι προστατευμένη από ενδεχόμενο ξέσπασμα πυρκαγιών. Οι πολίτες αυτού του τόπου έχουν υποφέρει και δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία. Θα φανεί αυτό στις επερχόμενες εκλογές.