Γράφει ο Γιώργος Κονταξής, δικηγόρος
Το αυτονόητο είναι ότι όλοι συμφωνούμε με την αναγκαιότητα αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού και την ενεργειακή εξοικονόμηση. Το ζητούμενο είναι η επιλογή της βέλτιστης λύσης για την υλοποίηση του αυτού έργου.
Ο Δήμαρχος Πύργου και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων προέβαλαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον τύπο το έργο της αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Αθηναίων παρουσιάζοντάς το ως αντίστοιχο με αυτό που αποπειρώνται να υλοποιήσουν οι ίδιοι στον Δήμο Πύργου. ΟΥΔΕΝ ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟΝ.
Το έργο του Δήμου Αθηναίων, που αφορά στην προμήθεια – τοποθέτηση 43.678 φωτιστικών σωμάτων LED και τη συντήρησή τους για 12 έτη, έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του (85%) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2021(ΣΑΕ 061), μετά από σχετική υποβολή πρότασης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ενώ το υπόλοιπο ποσό (15%) θα καλυφτεί από ιδίους πόρους του Δήμου. Δεν προβλέπεται δηλαδή οποιαδήποτε εκχώρηση δημοτικών τελών και, επομένως, δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών το σύνολο της εξοικονόμησης που θα επιτευχθεί.
Αντιθέτως, στη σύμβαση που προωθεί ο Δήμος Πύργου και αφορά 18.756 φωτιστικά σώματα, ο εργολάβος θα αποπληρωθεί εξ ολοκλήρου μέσω της εκχώρησης δημοτικών τελών για 12 έτη. Με αυτόν τον τρόπο, πέραν της υπέρμετρης δέσμευσης του Δήμου για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, η εξοικονόμηση θα κατευθύνεται για την αποπληρωμή του εργολάβου, χωρίς να υπάρχει για παράδειγμα η δυνατότητα αντίστοιχης μείωσης των δημοτικών τελών. Τελευταία παρεμφερή παραδείγματα, οι Δήμοι Ιωαννίνων και Πρέβεζας, όπου οι εργολάβοι έδωσαν εκπτώσεις 1% και 3%(!!), οπότε μόνο αυτά τα ποσοστά της εξοικονόμησης θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν για τους δημότες τους.
Τέλος, στο έργο του Δήμου Αθηναίων όλα τα συστήματα, λαμπτήρες, λογισμικό κ.λπ. παραμένουν στην ιδιοκτησία του Δήμου από την εγκατάστασή τους, ενώ στη σύμβαση του Δήμου Πύργου παραμένουν στην ιδιοκτησία του Αναδόχου μέχρι το τέλος της σύμβασης (!!), οπότε και περιέρχονται στον Δήμο, έχοντας όμως ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Κι αν ο ανάδοχος κατά τη διάρκεια της σύμβασης τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης, λύσης, πτώχευσης κλπ; Τι θα συμβεί, αφού τα φωτιστικά δεν θα μας ανήκουν;
Το να προσπαθείτε, λοιπόν, να πείσετε τους δημότες για την ορθότητα της σύμβασης για τον ηλεκτροφωτισμό του Δήμου Πύργου αντλώντας επιχειρήματα από τη σύμβαση του Δήμου Αθηναίων σημαίνει ότι υποτιμάτε τόσο πολύ τη νοημοσύνη τους, ώστε πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να πουλήσετε χάντρες και καθρεφτάκια σε ιθαγενείς.
Αν αγνοείτε όλα τα παραπάνω είναι τραγικό για την πόλη.
Αν προσπαθείτε να τα αποκρύψετε, δόλιο!!
Όμως, ό,τι από τα δύο κι αν συμβαίνει, είναι κρίμα για τους δημότες να επιβαρυνθούν με τις επιπτώσεις της επιλογής σας να μην αναζητήσετε δημόσια χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτού του έργου, εμμένοντας στην εκχώρηση των δημοτικών τελών.