Πίτες στριφτές, γυμνές, με φύλλο χοντρό, χωριάτικο ή σφολιάτας μπαίνουν στο ταψί και μοσχοβολά το σπίτι. Κάτω από τη ζύμη χώνεται κάθε λογής γέμιση, με πρώτη και καλύτερη τώρα το καλοκαίρι εκείνη με τα φρέσκα λαχανικά εποχής. Τρυφερά κολοκυθάκια, πιπεριές, βλίτα, μελιτζάνες και ζουμερές κατακόκκινες ντομάτες δημιουργούν πίτες αξέχαστες στη γεύση που γίνονται αδιαπραγμάτευτα το σνακ στο γραφείο, στη θάλασσα, στις βόλτες στην πόλη. Σας προτείνουμε συνταγές που συνδυάζουν τα καλοκαιρινά λαχανικά με τυρί, κιμά, ρύζι και πολλά μυρωδικά σε 18 διαφορετικές εκδοχές. Από αυτές, δοκιμάστε τις πεντανόστιμες μελιτζανόπιτες, σκέτες, με τραχανά ή με κιμά -μοιάζουν πολύ γευστικά με τον μουσακά-, τις χωριάτικες πίτες με πιπεριά και φέτα, τις ντοματόπιτες και τη Λαδένια Κιμώλου αλλά και τις χορτόπιτες από βλίτα για να απολαύσετε τους θερινούς μήνες σε όλο τους το μεγαλείο.
Δείτε παρακάτω τις συνταγές μας:
Καυτερή λουκανικόπιτα με πιπεριές Φλωρίνης
Σπιτική και μοσχομυριστή, με ωραίο τραγανό φύλλο και πεντανόστιμη γέμιση με χωριάτικο λουκάνικο, αυτή η λουκανικόπιτα θα μπει σίγουρα στη λίστα με τα αγαπημένα σας.
Πίτα με μελιτζάνα και κιμά
Νόστιμη πίτα με πλούσια γέμιση από μελιτζάνες και κιμά, που σερβίρεται ως πρώτο πιάτο στο κυριακάτικο τραπέζι. Θα σας αρέσει πολύ!
Πίτα καλοκαιρινή με βλίτα
Μια διαφορετική πίτα με βλίτα, κρεμμύδια, ρύζι και ντομάτες. Ελαφριά, γευστική και άκρως καλοκαιρινή!
Γυμνή μελιτζανόπιτα με πιπεριές Φλωρίνης
Μία πίτα ελαφριά, χωρίς καθόλου φύλλα, κάτι σαν φλαν, με βάση από μπεσαμέλ δηλαδή που ανακάτεψαμε με σάρκα ψημένης μελιτζάνας. Για έντονη, καπνιστή γεύση, ψήστε τις μελιτζάνες στο γκριλ μέχρι να καεί η φλούδα τους.
Μελιτζανόπιτα με τραχανά
Φτιάχνουμε πίτα με μελιτζάνες και τραχανά, χορταστική, αρωματική, ιδανική για όσους νηστεύουν αλλά και όσους αγαπούν τα λαχανικά.
Λαδένια Κιμώλου με ντομάτα, κρεμμύδι και ρίγανη
Ποιος είπε πως η πίτσα γίνεται ωραία μόνο με τυριά και αλλαντικά; Φτιάξτε τη στο πι και φι με έτοιμη ζύμη και λαχανικά, αρωματικά ή θαλασσινά για να την απολαύσετε στην πιο ελαφριά εκδοχή της.
Πολύχρωμη πιπερόπιτα με μανούρι και μυρωδικά
Μία ενδιαφέρουσα πίτα με πιπεριές και τυρί που σερβίρετε ως πρώτο πιάτο ή την παίρνετε μαζί σας στο ταπεράκι για το γραφείο.
Βλιτόπιτα γυμνή με φέτα
Ζύμη και γέμιση γίνονται ένα σε μια πολύ εύκολη, γρήγορη και… γυμνή πιτούλα, διαφορετική από τις άλλες.
Πίτα με πιπεριές και φέτα
Οι πιπεριές δίνουν πιάτα άφταστης νοστιμιάς. Ετοιμάζουμε πίτα με πιπεριές, κολοκύθια, φέτα και γραβιέρα και δεν τη χορταίνουμε!
Ανοιχτή σαρδελόπιτα με ντοματίνια
Με δύο υλικά, μια εύκολη ζύμη και τις ταπεινές σαρδέλες, γίνεται αυτή η πλουσιοπάροχη πίτα. Και είναι τόσο νόστιμη που τρώγεται και κρύα!
Μελιτζανόπιτα με πιπεριές και αμύγδαλα
Με εναλλακτική πίτα με πιπεριές και αμύγδαλα από το βιβλίο «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας», το οποίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο βιβλίο μεσογειακής κουζίνας για τη χώρα μας, στα Βραβεία Gourmand World Cookbook 2017.
Κολοκυθόπιτα Ταρκάσι
Το Ταρκάσι είναι μια απολαυστική «γυμνή» πίτα από τη Ρούμελη, που φτιάχνεται πανεύκολα. Ιδού μια παραλλαγή της με άνηθο.
Ανοιχτή μελιτζανόπιτα με πρόβειο γιαούρτι
Ετοιμάζουμε ατομικά πιτάκια με μελιτζάνες και τις σερβίρουμε με πρόβειο γιαούρτι. Ιδανικός μεζές για βραδιές με φίλους!
Ντοματόπιτα
Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τις κατακόκκινες ζουμερές ντομάτες και αυτή η ντοματόπιτα μέσα στο τραγανό της φύλλο κρύβει όλη τη γεύση της μεστής ντομάτας!
Μελιτζανόπιτα σαν μουσακάς
Φτιάξαμε μια τάρτα σαν μουσακά με βάση από έτοιμη ζύμη κουρού και τη γεμίσαμε με κιμά και φέτες από ψημένες μελιτζάνες.Έγινε απλά θεϊκή!
Βλιτόπιτα
Τα βλίτα, τα χόρτα της ελληνικής υπαίθρου που μοσχοβολούν από τη φρεσκάδα της μεσογειακής κουζίνας και φέρνουν στο καθημερινό μας τραπέζι αύρα καλοκαιριού, δίνουν αυτή την πεντανόστιμη και λαχταριστή πίτα.
Ανοιχτές ντοματόπιτες με φέτα και βασιλικό
Συγκλονιστικά νόστιμες ντοματόπιτες σε εύκολη τραγανή ζύμη, η παρέα θα ζητήσει και δεύτερο κομμάτι. Η βουτυράτη τριφτή ζύμη, σε συνδυασμό με τα υλικά της γέμισης, τις κάνει ακαταμάχητες!
Τυρναβίτικη μελιτζανόπιτα
Οι πίτες του καλοκαιριού, τραγανές, γευστικές και με αγνές πρώτες ύλες δίνουν στο θερινό τραπέζι, νότες παράδοσης και αυθεντικότητας. Αυτή η μελιτζανόπιτα που ταξιδεύει από τις κουζίνες και τις μαγειρικές παραδόσεις του Τυρνάβου, κερδίζει επάξια θέση πρωταγωνιστική στο καθημερινό ή κυριακάτικο μενού μας.
https://cantina.protothema.gr/