Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, λίγες είναι οι διορθώσεις που έτρεξαν το προηγούμενο διάστημα.
Σε… δοκιμαστικά για την επερχόμενη πληρωμή ενιαίας (περίπου 35% βασικής, πρασίνισμα, young farmers) επιδίδονται στον αρμόδιο οργανισμό των πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ώστε να τρέξει ικανοποιητικά η μεγάλη αυτή πληρωμή. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, από την πλευρά του, έκανε λόγο με δηλώσεις του για κανονική πληρωμή, επικαλούμενος σχετικές διαβεβαιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή ο υπουργός προσπαθεί να μεταθέσει προκαταβολικά την ευθύνη για μια ακόμα αποτυχημένη πληρωμή;
Κατά την πληρωμή της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης 2021, περί τους 63.000 ήταν οι παραγωγοί που δεν έλαβαν χρήματα, είτε τα έλαβαν πολύ μειωμένα, κάτι που προκάλεσε πλήθος διαμαρτυριών και αντιδράσεων από παραγωγούς, τους φορείς τους, με το ζήτημα να παίρνει και πολιτικές διαστάσεις. Τα προβλήματα, υπενθυμίζεται, αφορούσαν ως επί το πλείστον, διάφορες κατηγορίες, όπως: Μη επιβεβαίωση έκτασης ιδιόκτητων αγροτεμαχίων με ΑΑΔΕ ανά ΑΤΑΚ, δήλωση ίδιου ΑΤΑΚ σε διαφορετικούς όμορους νομούς, μη κατοχή αγροτεμαχίου στις 31/5 μετά από ενημέρωση της ΑΑΔΕ, ιδιόκτητο αγροτεμάχιο για το οποίο δεν επιβεβαιώνεται ο ΑΤΑΚ, επιλεξιμότητες αγροτεμαχίων, έκταση ψηφιοποιημένου αγροτεμαχίου εντός βοσκοτοπικών περιοχών δικτύου NATURA 2000, κατανομή κοινοτικού βοσκοτόπου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤυπου, από πιστοποιημένες πύλες ΟΣΔΕ έγιναν προσπάθειες για να διορθωθούν τα ζητήματα αυτά, όμως λίγες περιπτώσεις φαίνεται να… θεραπεύτηκαν. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, μικρό είναι το ποσοστό διορθώσεων που έγινε σε περιοχές, όπως η Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα φαίνεται να έγιναν πιο πολλές διορθώσεις. Και πάλι όμως αυτές δείχνουν λίγες, μπροστά στην πραγματική διάσταση του προβλήματος.
Αν στις περιπτώσεις αυτές (που δεν διορθώθηκαν) προσθέσουμε τα προβλήματα που θα ανακύψουν από την τελευταία εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το Κτηματολόγιο και τα ραβασάκια για τα αχρεωστήτως εισπραχθέντα που έχουν πάει σε 20.000 περίπου παραγωγούς, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα και κατά την πληρωμή της β’ δόσης. Σημειωτέον ότι σε σχέση με το ζήτημα του Κτηματολογίου, μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί από περιοχές, όπως η Θεσσαλία και η Μακεδονία.
Όσον αφορά, τέλος, στην ημερομηνία της πληρωμής, όσο περνούν οι ημέρες, πιθανότητητες κερδίζει το σενάριο για πληρωμή στις 21 με 23 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να γίνει προσπάθεια να τρέξει ακολούθως, άμεσα και η εξισωτική, αν και ακόμα δεν έχουν κλειδώσει οριστικά οι ημερομηνίες αυτές.
agrotypos.gr