Οκτώ ταινίες, σπουδαστικές και πρώτες σκηνοθετικές απόπειρες αλλά και ταινίες πιο έμπειρων κινηματογραφιστών, περιλαμβάνει το φετινό αφιέρωμα «Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο», που για πέμπτη χρονιά εντάσσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στο πρόγραμμά του. Ένα αφιέρωμα που απευθύνεται σε ενήλικες και περιλαμβάνει νεανικές και ιδιαίτερης ματιάς, τολμηρές ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, που αγγίζουν ζητήματα της νιότης. Οι ταινίες του αφιερώματος θα προβληθούν στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, αύριο Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, από τις 22:30 ως τις 23:30.
Πολλοί Έλληνες κινηματογραφιστές και κινηματογραφίστριες ενδιαφέρονται έντονα για την παιδική και εφηβική ηλικία, που συχνά αποτελεί αφορμή και παίζει κυρίαρχο ρόλο στα σενάριά τους. Και για ένα Φεστιβάλ για παιδιά και νέους, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, αυτό το ενδιαφέρον των δημιουργών αξίζει να το αναγνωρίσει και να το παρακολουθήσει κανείς, γι’ αυτό και θεσπίστηκε, εξάλλου, αυτό το αφιέρωμα.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η ενθάρρυνση αυτών των κινηματογραφιστών να φέρουν την κάμερά τους στο ύψος του παιδικού βλέμματος και να γυρίσουν ταινίες που καθιστούν τα παιδιά όχι μόνο αντικείμενο των ταινιών, αλλά και θεατές τους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab του Φεστιβάλ το οποίο, όχι τυχαία, ξεκίνησε το 2018, μαζί με αυτό το αφιέρωμα.
Η φετινή επιλογή του επαναλαμβανόμενου αφιερώματος “Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο” περιλαμβάνει τις ταινίες ENOMENA της Φαίδρας Βόκαλη, Τσίχλα τσιγάρο της Αντζελίκα Κατσά, Τσουλάκια της Δέσποινας Μαυρίδου, Kiddo του Μιχάλη Κίμωνα, Όχι αύριο της Αμέρισσα Μπάστα, Χυμός Πορτοκάλι του Δημήτρη Ζάχου, Pendulus του Δημήτρη Γκότση και Γιάμα του Ανδρέα Βακαλιού.
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για το σινεμά και την εκπαίδευση, σε Πύργο και Αμαλιάδα
Με πέντε εκδηλώσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα, που υλοποιούνται παράλληλα με τις προβολές των διαγωνιστικών προγραμμάτων, συνεχίζονται οι επετειακές δράσεις του φετινού 25ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αύριο Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου. Στις 09:30, στον Ακροβάτη στον Πύργο, φιλοξενείται η δράση «Καλές πρακτικές διάχυσης κινηματογραφικής κουλτούρας» η οποία περιλαμβάνει τρεις παρουσιάσεις. Του προγράμματος “Έναν μύθο θα σας πω”, που υλοποιήθηκε από τον Κώστα Κορρέ και το Φεστιβάλ Ολυμπία, μέσα από το οποίο γυρίστηκαν 18 ταινίες από ισάριθμα κινηματογραφικά εργαστήρια σε περιφερειακά σχολεία της Ηλείας το διάστημα 2019-2022, του προγράμματος “KET & DOCS”, Kevin de Ridder, JEF, για την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και παραγωγή ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, απευθυνόμενο σε επαγγελματίες κινηματογραφιστές της φλαμανδικής κοινότητας του Βελγίου και το “Films for Kids at Hospital”, Edita Bilaver, Kids Meet Art, Κροατία & Alfred Sesma, Drac Magic, ένα διεθνές πρόγραμμα παρουσίασης ευρωπαϊκών κινηματογραφικών ταινιών σε παιδιά που νοσηλεύονται σε παιδικά νοσοκομεία του Βελγίου, της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Κροατίας, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα.
Στον ίδιο χώρο, στις 11:30 πραγματοποιείται το THE ECFA BEAT: Επιλέγοντας ταινίες για φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά, μια ανοιχτή συζήτηση-στρογγυλό τραπέζι με συμμετοχή μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) και κινηματογραφιστών. Θα συζητηθούν πρακτικές και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εποχή μας οι επιμελητές προγράμματος των κινηματογραφικών φεστιβάλ. Συντονίζει ο Gert Hermans, υπεύθυνος επικοινωνίας της ECFA. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα.
Στις 17:00, στον Ακροβάτη, θα φιλοξενηθούν οι Εκπαιδευτικές Συναντήσεις με το ΕΚΟΜΕ. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας συναντάται και φέτος με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μελετών και συνομιλεί σε δύο πρωτότυπα εκπαιδευτικά εργαστήρια οπτικοακουστικής και αρχειακής παιδείας. Τα εργαστήρια αποτελούν μέρος του Εθνικού Δικτύου για την Παιδεία στα Μέσα (Τηλεόραση – Κινηματογράφος – Διαδίκτυο) και δράση του UNESCO MIL Alliance Mediterranean Group, που συντονίζει το ΕΚΟΜΕ, και του οποίου το Φεστιβάλ είναι μέλος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Locate the Locations, μια εκπαιδευτική δράση του ΕΚΟΜΕ και του Φεστιβάλ Ολυμπίας για τον εντοπισμό παλιών και νέων κινηματογραφικών χώρων. Συζητούν εκ μέρους του ΕΚΟΜΕ ο Στέλιος Κυμιωνής, προϊστάμενος της διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου και η Ειρήνη Ανδριοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και εκ μέρους του Φεστιβάλ ο Παντελής Παντελόγλου, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής και η Ευρυδίκη Γεωργοπούλου, ραδιοφωνική παραγωγός. Επίσης θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα «Κιθάρα, μπάσο, ντραμς» που αφορά στην δημοφιλή μουσική στην οθόνη και τις δυνατότητες εκπαιδευτικής αξιοποίησης μιας οπτικοακουστικής συλλογής του ΕΚΟΜΕ για το ελληνικό ροκ. Συζητούν οι Στέλιος Κυμιωνής και Νίκος Πουλάκης από το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του ΕΚΠΑ.
Στην Αμαλίαδα, στο Cine Cinema, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο #σώσετηνπόλη. Περιλαμβάνει προβολή του ντοκιμαντέρ “Η αρχή του τέλους των πυρηνικών όπλων”, του ανεξάρτητου διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Pressenza ενώ ακολουθεί συζήτηση για την ενημέρωση και κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο να υπογράψει και να επικυρώσει και η Ελλάδα τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων (ΣΑΠΟ/TPNW). Οι δήμοι Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, έχουν ήδη εκδώσει ψηφίσματα υπέρ της εκστρατείας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Κόσμος χωρίς πολέμους και βία».