Αν και ο μπακαλιάρος έχει καθιερωθεί ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου που δεν λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι, πολλοί είναι εκείνοι που το επιλέγουν και την 28η Οκτωβρίου. Τι ισχύει;
Η εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου βρίσκεται προ των πυλών και πέρα από τους εορτασμούς για την επέτειο του “ΟΧΙ” που πρόκειται να λάβουν χώρα σε όλη την επικράτεια, πολλοί είναι εκείνοι που ανυπομονούν να βρεθούν είτε σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι είτε να απολαύσουν μία έξοδο σε κάποιο εστιατόριο ή ταβερνάκι.
Τι τρώμε ωστόσο ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου;
Αν και ο μπακαλιάρος έχει καθιερωθεί ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου που δεν λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι, πολλοί είναι εκείνοι που το επιλέγουν και στο τραπέζι της 28ης Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εθνική εορτή δεν σχετίζεται σε κανένα επίπεδο με τη νηστεία.
Το έθιμο για την κατανάλωση μπακαλιάρου καθιερώθηκε διότι συμπίπτει με τη διακοπή της νηστείας της Σαρακοστής για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και επειδή το είδος του ψαριού αυτού ήταν εύκολα προσβάσιμο στους περισσότερους Έλληνες, όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλη Τεσσαρακοστής, που αποτελεί την παλαιότερη και την πιο αυστηρή χρονική περίοδο νηστείας, καθιερωμένη από τον 4ο αιώνα μ.Χ., η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, εκ των οποίων η μία είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η άλλη η Κυριακή των Βαΐων.
Έτσι η ημέρα του Ευαγγελισμού είναι μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύεται η νηστεία της Σαρακοστής και συγκεκριμένα το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.
Παρά τη σύγχυση λοιπόν που μπορεί να επικρατεί αναφορικά με το συγκεκριμένο έθιμο και παρότι η παράδοση δεν το επιτάσσει, ο μπακαλιάρος κατάφερε να διεκδικήσει μία θέση στο εθνικό μας δεσματολόγιο και να επικρατήσει στο τραπέζι και της 28ης Οκτωβρίου.
www.news247.gr