Γράφει o Παναγιώτης Σκούρας,
Οικονομολόγος
Οι συνέπειες της μακροχρόνιας αναπτυξιακής υστέρησης του Νομού Ηλείας, της έλλειψης των μεγάλων έργων υποδομής, της έλλειψης παρεμβάσεων για την ανασυγκρότηση από τις συνέπειες των μεγάλων και συνεχών θεομηνιών (πυρκαγιές, σεισμοί, κατολισθήσεις κλπ), διαγράφονται πλέον έντονα και ανάγλυφα στα εθνικά και στα τοπικά οικονομικά μεγέθη.
Η παρακάτω αναφορά τόσο στο κατά κεφαλή ΑΕΠ του Νομού, όσο και στο παραγόμενο ΑΕΠ του Νομού είναι χαρακτηριστικά της οικονομικής θέσης του Νομού Ηλείας, η οποία συνεχώς επιδεινώνεται.
Α. ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗ ΑΕΠ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
Στον πίνακα 1 που επισυνάπτεται εμφανίζεται το κατά κεφαλή Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Χώρα, στην Περιφέρεια και στο Νομό, κατά την χρονική περίοδο 2000 ? 2008, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ).
Από τα στοιχεία του πίνακα 1 προκύπτει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Νομού βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και σχεδόν καθ? όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας κατέχει σταθερά την τελευταία θέση στη Χώρα με εξαίρεση το έτος 2003 που βρίσκεται στην προτελευταία θέση και το έτος 2004 που βρίσκεται με ελάχιστη διαφορά στην τρίτη θέση από το τέλος.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο σε επίπεδο Περιφέρειας κατέχει επίσης την τελευταία θέση. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Νομού κατά το έτος 2008 ανέρχεται στο 59,2% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Χώρας και στο 76,3% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Περιφέρειας.
Β. ΤΟ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΑΕΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ
Στον πίνακα 2 που επισυνάπτεται εμφανίζεται το Παραγόμενο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Χώρα, στην Περιφέρεια και στο Νομό, κατά την χρονική περίοδο 2000 ? 2008, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Από τα στοιχεία του πίνακα 2 προκύπτει ότι το παραγόμενο ΑΕΠ του Νομού βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κατά το έτος 2008 ανερχόταν στο 48,2% του μέσου όρου της Χώρας και στο 55,4% του μέσου όρου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Στο Νομό αναλογεί κατά το ίδιο έτος το 0,95% του Εθνικού Ακαθάριστου Εγχώριου προϊόντος. Η συμμετοχή του Νομού στο ΑΕΠ της Χώρας διατηρείται σχεδόν σταθερή τα τελευταία χρόνια με ελάχιστες αυξομειώσεις.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που έχει διαμορφωθεί στο Νομό και το οποίο αναμένεται να ενταθεί και να επιδεινωθεί από τις συνέπειες των θεομηνιών των τελευταίων ετών (πυρκαγιές 2007, σεισμοί 2008, κατολισθήσεις, καταστροφές του παραγωγικού ιστού κλπ), καθώς και από τις συνέπειες της γενικότερης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, η οποία έχει έντονες επιπτώσεις και στο Νομό.