Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί και με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται, σε έναν από τους καλύτερους «πελάτες» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τα πρόστιμα για την μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά και για την μη συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ξεπερνούν τα (2) δισεκατομμύρια ευρώ!
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των προστίμων, αρκεί να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, από την περικοπή του 13ου μισθού και σύνταξης εξοικονομεί ποσό 1,2 δις ευρώ. Ενώ οι πολίτες προσπαθούν να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στα σκληρά οικονομικά μέτρα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, καλούνται κάθε μήνα να πληρώνουν και τις συνέπειες της αδυναμίας ή της αδιαφορίας συμμόρφωσης στην Κοινοτική Νομοθεσία. Και αυτό επειδή εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις για λόγους σκοπιμότητας και κυρίως πολιτικού κόστους, αδυνατούν να ψηφίσουν νόμους συμβατούς με την Κοινοτική Νομοθεσία.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τουλάχιστον στο 40% των υποθέσεων, η χώρα μας κοινοποιεί με καθυστέρηση τα μέτρα που λαμβάνει για την μεταφορά των οδηγιών. Πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκθέτουν την Ελλάδα, καθώς από τις οκτώ συνολικά περιπτώσεις μη εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, οι τέσσερις αφορούν τη χώρα μας, με τον «λογαριασμό» να φτάνει σχεδόν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Τα παραδείγματα είναι πολλά σε ότι αφορά τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης της χώρας μας με την κοινοτική νομοθεσία και τις επακόλουθες καταδίκες.
Ενδεικτικές και χαρακτηριστικές καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι :
- Ένα παράδειγμα είναι η καταδίκη της Ελλάδας το 2009 για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, λόγω της απαγόρευσης στη χώρα μας εγκατάστασής τους σε δημόσιους χώρους. Για την συγκεκριμένη υπόθεση επιδικάστηκε εφάπαξ πρόστιμο 3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Ελλάδα επιπρόσθετα υποχρεούται να καταβάλλει χρηματική ποινή 31.536 ευρώ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης με την απόφαση, δηλαδή 11 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύνολο, μαζί με το κατ? αποκοπή ποσό από τις 4 Ιουνίου 2009, οπότε και εκδόθηκε η απόφαση, μέχρι και σήμερα, περίπου 18,4 εκατομμύρια ευρώ, αφού εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται.
- Ενδεικτική επίσης είναι η περίπτωση για το αίτημα επιστροφής από τη χώρα μας συνολικού ποσού 1,78 δις ευρώ, που αφορά αγροτικές επιδοτήσεις, λόγω εσφαλμένης εφαρμογής των κανόνων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Ποσό τεράστιο, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο που έχει ζητηθεί προς επιστροφή από κράτος-μέλος. Στο ποσό πρέπει να προστεθεί και το πρόστιμο των 347 εκατ. ευρώ που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα για τις «μαύρες» αγροτικές επιδοτήσεις της τετραετίας 2004-2007, για τα κονδύλια δηλαδή που δαπανήθηκαν χωρίς να τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα εξοφληθεί σε τρείς δόσεις, αναλογεί στο 60% του συνολικού προστίμου που θα κληθούν να πληρώσουν και τα 19 κράτη-μέλη για τα οποία εκδόθηκε η σχετική απόφαση της Κομισιόν.
- Η υπόθεση της χωματερής στον Κουρουπητό του Νομού Χανίων είναι η πιο ενδεικτική, αφού η Ελλάδα έχει καταφέρει να καταδικαστεί δύο φορές για το ίδιο θέμα. Η ιστορία ξεκινά από το 1992, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα επειδή μετατρέψαμε τον χείμαρρο σε χωματερή. Πέντε χρόνια αργότερα, η Κομισιόν προσέφυγε για δεύτερη φορά κατά της Ελλάδας, αφού δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο, και τελικά το 2000 καταδικάστηκε σε ημερήσιο πρόστιμο 20.000 ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν συνολικά η χώρα μας να πληρώσει 5,4 εκατ. Ευρώ μέχρι και το 2001. Η περίπτωση του Κουρουπητού, δεν είναι η μοναδική που αφορά παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σε θέματα περιβάλλοντος. Η πρώτη καταδικαστική απόφαση για τις παράνομες χωματερές εκδόθηκε το 2005, η Ελλάδα πήρε προθεσμία να τις κλείσει έως το τέλος του 2008, ωστόσο περίπου 250 παραμένουν μέχρι και σήμερα ενεργές.
- Τα πρόστιμα για την χώρα μας πέφτουν βροχή, αφού η παράνομη χρηματική ενίσχυση της Ολυμπιακής από το κράτος το διάστημα 1998-2002 κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο 2 εκατ. ευρώ, τα οποία αναγκάστηκε να πληρώσει μετά την καταδίκη της χώρας το 2009.
- Το χέρι στην τσέπη έβαλε το ελληνικό κράτος ακόμα και για τους όρους ίδρυσης και εκμετάλλευσης καταστημάτων οπτικών ειδών. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε το 2009 πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ- και αυτό γιατί η Ελληνική νομοθεσία δεν επέτρεπε σε πολίτες να λειτουργήσουν καταστήματα οπτικών ειδών χωρίς να διαθέτουν δίπλωμα οπτικού.
Πολλές φορές και με χίλιους τρόπους, διαπιστώνεται γιατί η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μοιάζει απέλπιδα και ατελέσφορη?