Ευχάριστα ξινό και σπιρτόζικο, το αγαπημένο εσπεριδοειδές χαρίζει τη φρεσκάδα του σε τραγανές τάρτες, αφράτα μίνι κέικ, σε ένα εντυπωσιακό ζελέ και μια δροσερή γρανίτα να την πιεις στο ποτήρι.
№ 1. Μίνι κέικ λεμόνι με γλάσο και ζάχαρη λεμονιού
50 Λεπτά| Εύκολο
Υλικά για 12 μίνι κέικ
125 γρ. ζάχαρη
125 γρ. µαργαρίνη (θερµοκρασία δωµατίου)
ξύσµα από 2 λεµόνια ακέρωτα
125 γρ. φαρίνα
1 ½ κ.γ. κοφτό σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
2 βανίλιες
5 κ.σ. ηλιέλαιο
1 ½ κ.γ. ξίδι
2 κ.σ. χυµό λεµονιού
350 ml νερό
Για το γλάσο:
2 κ.σ. χυµό λεµονιού
185 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΛΕΜΟΝΙΟΎ
100 γρ. ζάχαρη
1 λεµόνι ακέρωτο
Εκτέλεση:
Ζάχαρη λεμονιού: Με το ειδικό εργαλείο ξεφλουδίσματος παίρνουμε το ξύσµα του λεμονιού (θα βγει σε λεπτές λωρίδες) και χτυπάμε το περισσότερο απ’ αυτό στο µπλέντερ µε τη
µισή ζάχαρη. Ανακατεύουμε το µείγµα µε την υπόλοιπη ζάχαρη και το απλώνουμε σε ταψάκι για 1 ώρα να στεγνώσει.
Μίνι κεικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Με µίξερ χειρός χτυπάμε τη ζάχαρη µε τη μαργαρίνη και το ξύσµα λεµονιού µέχρι να πάρουμε ένα πολύ αφράτο µείγµα. Σταµατάμε τη λειτουργία του µίξερ, σταδιακά ρίχνουμε τη φαρίνα περνώντας την από λεπτό σουρωτήρι, τη σόδα, το αλάτι και τις βανίλιες. Ενσωματώνουμε με έναν αυγοδάρτη το λάδι, το ξίδι, τον χυµό του λεµονιού και το νερό, ανακατεύοντας καλά. Τοποθετούμε δώδεκα αντικολλητικές χάρτινες θήκες για µάφιν στο ειδικό ταψάκι µε 12 υποδοχές και µοιράζουμε µέσα το µείγµα. Ψήνουμε για 20΄ περίπου µέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν εκτός φούρνου.
Γλάσο: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη τον χυµό του λεµονιού µε τη ζάχαρη άχνη µέχρι να γίνουν ένα λείο µείγµα. Περιχύνουμε την επιφάνεια των κέικ µε το
γλάσο, πασπαλίζουμε από πάνω με τη ζάχαρη λεμονιού και το υπόλοιπο ξύσµα και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο προτού σερβίρουμε.
№ 2. Ζελέ λεμονιού
30 Λεπτά και αναμονή| Εύκολο
Υλικά για 6 άτομα
6 φύλλα φυτική ζελατίνη
6 λεμόνια ακέρωτα
4 πορτοκάλια ακέρωτα
150 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ µε λίγο κρύο νερό µουλιάζουμε τις ζελατίνες για 5΄, μέχρι να µαλακώσουν και να φουσκώσουν. Χρησιµοποιώντας το εργαλείο ξεφλουδίσµατος των λαχανικών κόβουμε έξι λωρίδες φλούδας από κάθε λεµόνι και κάθε πορτοκάλι. Ρίχνουμε τις φλούδες σε κατσαρολάκι µαζί µε 400 ml νερό και τη ζάχαρη και σιγοβράζουμε σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Οταν δέσει το σιρόπι, τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά, στύβουμε τη ζελατίνη καλά με τα χέρια και τη ρίχνουμε µέσα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα για να διαλυθεί.
Στύβουμε τα λεµόνια και τα πορτοκάλια έτσι ώστε να πάρουμε 150 ml χυµό από το κάθε φρούτο και προσθέτουμε τους χυµούς στο κατσαρολάκι µε το σιρόπι. Ανακατεύουμε καλά και ύστερα περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι. Το µοιράζουμε σε έξι ποτήρια ή µπολάκια. Μόλις κρυώσουν τελείως εκτός ψυγείου, παγώνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι να πήξουν.
№ 3. Τάρτα λεμονιού
45 Λέπτα| Εύκολο
Υλικά για 6-8 άτομα
Για τη βάση:
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
+ λίγο επιπλέον
1 κοφτό κ.γ. αλάτι θαλασσινό
1 φλιτζ. ηλιέλαιο
Για την κρέμα λεμονιού:
1.200 ml γάλα αμυγδάλου ή καρύδας
+ λίγο επιπλέον
8 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 φακέλους κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλια
100 ml χυμό λεμονιού
ξύσμα από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
Βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο ανακατεύοντας με τα δάχτυλα και τρίβοντας τη ζύμη ώστε να μοιάζει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα. Πασπαλίζουμε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι. Αλευρώνουμε έναν πλάστη και ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό δίσκο διαμέτρου περίπου 20 εκ. Καλύπτουμε με αυτήν τη βάση και τα πλαϊνά μιας στρογγυλής ταρτιέρας διαμέτρου 18 εκ. Κόβουμε με μαχαίρι τη ζύμη που προεξέχει περιμετρικά, στρώνουμε από πάνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε φασόλια για βάρος και προψήνουμε για 15΄. Αφαιρούμε το χαρτί και τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 5΄ μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή και να ροδίσει ελαφρά.
Κρέμα λεμονιού: Σε ένα μπολ ρίχνουμε ένα φλιτζάνι από το γάλα, τη ζάχαρη και την κρέμα άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε δυνατά με έναν αυγοδάρτη. Ρίχνουμε το υπόλοιπο
γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το μείγμα ζάχαρης και κρέμας αραβοσίτου μαζί με το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας με έναν αυγογδάρτη μέχρι να αρχίσει να δένει. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στην ψημένη βάση μέχρι 1 εκ, κάτω από το χείλος της βάσης και ψήνουμε στον φούρνο για 10΄-15΄ ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Σερβίρεται χλιαρή.
№ 4. Ταρταλέτες με λεμόνι και αμύγδαλο
1 Ώρα | Εύκολο
Υλικά για 6 άτομα
Για τη βάση:
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον|
½ κ.γ. αλάτι θαλασσινό
1 φλιτζ. ηλιέλαιο
Για τη γέμιση:
250 ml γάλα σόγιας
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. κορν φλάουρ
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
25 γρ. μαργαρίνη
75 γρ. αµύγδαλα ασπρισµένα και ψιλοκοπανισµένα
25 γρ. φιλέ αµυγδάλου
100 ml φυτική κρέµα γάλακτος χτυπηµένη
σε σαντιγί για το σερβίρισµα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους200ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το ηλιέλαιοανακατεύοντας με τα δάχτυλα και τρίβοντας τη ζύμη ώστε να μοιάζει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι για να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα. Πασπαλίζουμε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι.
Αλευρώνουμε έναν πλάστη και ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό δίσκο διαμέτρου περίπου 20 εκ., ενώ με κουπ πατ διαμέτρου 8 εκ. την κόβουμε σε 6 δίσκους. Καλύπτουμε με αυτούς τη βάση καιτα πλαϊνά από έξι ατοµικές φόρµες για τάρτες διαµέτρου 10 εκ. Κόβουμε με μαχαίρι τη ζύμη που προεξέχει περιμετρικά, στρώνουμε από πάνω ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε φασόλια για βάρος και προψήνουμε για 15΄. Αφαιρούμε το χαρτί και τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 5΄ μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή και να ροδίσει ελαφρά. Αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν.
Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μισόγάλα σόγιας με τον χυμό λεμονιού, το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε μέσα τομείγμα αλευριού, τη μαργαρίνη και τα αμύγδαλα. Οταν πάρει βράση, τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε 5΄-10΄ να κρυώσει ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα. Μοιράζουμε τη γέμιση στις ατομικές τάρτες και ψήνουμε για 30΄-40 ή μέχρι να ροδίσουν. Μόλις κρυώσουν λίγο εκτός φούρνου πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και συνοδεύουμε με φυτική κρέμα χτυπημένη σε ελαφριά σαντιγί.
№ 5. Γρανίτα λιμοντσέλο
2 Ώρες και 10 Λεπτά | Εύκολο
Υλικά για 6 άτομα:
125 γρ. ζάχαρη
50 ml χυµό λεµονιού φρεσκοστυµµένου
125 ml λικέρ λιμοντσέλο
500 ml νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό. Το βάζουμε στη φωτιά να πάρει βράση, ανακατεύοντας µια-δυο φορές µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το αφήνουμε να βράσει για άλλα 5΄ και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τον χυµό του λεµονιού και το λικέρ. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το µείγµα σε ταψί.
Το βάζουμε να παγώσει στην κατάψυξη µέχρι να αρχίσουν να δηµιουργούνται κρύσταλλοι. Το βγάζουμε από την κατάψυξη και ανακατεύουμε µε πιρούνι. Το βάζουμε ξανά στην κατάψυξη και επαναλαµβάνουμε τη διαδικασία κάθε µισή ώρα, µέχρι να παγώσει η γρανίτα και να αποκτήσει αφράτη, κρυσταλλική µορφή. Μοιράζουμε το µείγµα σε κολονάτα ποτήρια και σερβίρουμε αμέσως.