Μπορεί να έχουμε συνδέσει το αγγούρι με τις σαλάτες, ωστόσο με τις σωστές συνταγές το ταπεινό αυτό λαχανικό μπορεί να μεταμορφωθεί σε ενδιαφέροντα πιάτα αλλά και ροφήματα.
Με 95% περιεκτικότητα σε νερό, το αγγούρι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ενυδατικές τροφές, που μας είναι απαραίτητες όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Επίσης, περιέχει μηδενικές θερμίδες και φυτικές ίνες, που σε συνδυασμό με το νερό, βοηθούν στην πέψη και στη διατήρηση της γραμμής μας. Βρήκαμε λοιπόν, φρέσκες και απολαυστικές ιδέες, για να βάλουμε περισσότερο αγγούρι στη διατροφή μας.
1. Τζατζίκι… αλλιώς
Το αγγούρι είναι το βασικό συστατικό για το τζατζίκι που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε. Αλλά μιας και ψάχνουμε για πιο δημιουργικές συνταγές, κρατάμε το αγγούρι σταθερό αλλά «παίζουμε» με τα υπόλοιπα υλικά. Για παράδειγμα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κλασικό σκόρδο με μαύρο σκόρδο, που θα του δώσει μια γήινη γλύκα, σαν του πετιμεζιού. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε το κλασικό ελληνικό ντιπ και vegan, αντικαθιστώντας απλά το αγελαδινό γιαούρτι με ένα φυτικό, όπως γιαούρτι από κάσιους.
Η συνταγή για τζατζίκι με με μαύρο σκόρδο, ΕΔΩ.
Η συνταγή για vegan τζατζίκι, ΕΔΩ.
2. Αγγουράκια γεμιστά
Καλοκαίρι και γεμιστά πάνε πακέτο. Αυτή τη φορά όμως δεν θα φτιάξουμε τα γνωστά γεμιστά με ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνα, κολοκυθάκια και γέμιση από ρύζι ή κιμά, αλλά τα πολύ πιο εύκολα γεμιστά αγγουράκια. Φυσικά, μιλάμε για τελείως διαφορετική συνταγή, αφού τα αγγουράκια και άλλου είδους γέμιση παίρνουν και δεν ψήνονται στον φούρνο. Συγκεκριμένα, για να κάνουμε γεμιστά αγγουράκια, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια προσεκτικά με κουταλάκι και τα γεμίζουμε με τονοσαλάτα, ρώσικη σαλάτα ή μια πιο απλή σαλάτα με καρότο, μαγιονέζα και μυρωδικά. Έτσι, έχουμε ένα πολύ ωραίο, κρύο ορεκτικό για τα καλοκαιρινά τραπέζια.
3. Αγγουράκια τουρσί
Εάν κάποια στιγμή βρεθούμ με περισσότερα αγγουράκια στο ψυγείο από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε πριν χαλάσουν, τότε το τουρσί είναι ο τέλειος τρόπος να τα αξιοποιήσουμε. Τα αγγουράκια τουρσί είναι πολύ γευστικά και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσετε με πολλούς τρόπους -σε σαλάτες, γαρνιτούρες για ψητό κρέας ή ψάρι, μέσα σε burgers και σε σάλτσες, όπως μία ταρτάρ.
Η συνταγή για αγγουράκια τουρσί, ΕΔΩ.
4. Χυμός αγγούρι
Οι χυμοί είναι απαραίττητοι αυτή την εποχή και εμείς, θέλουμε να δοκιμάζουμε συνεχώς νέες γεύσεις. Φτιάχνουμε λοιπόν, χυμό με αγγούρι. Βάζουμε στο μπλέντερ 6 φλιτζάνια νερό, 2 μεγάλα αγγούρια καθαρισμένα, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι και 2 κ.σ. φυλλαράκια δυόσμου. Χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν, σουρώνουμε σε μεγάλη κανάτα και σερβίρουμε.
5. Κρύα σούπα αγγούρι
Οι κρύες σούπες είναι ένα τέλειο πρώτο πιάτο για τα καλοκαιρινά τραπέζια. Συνήθως, οι περισσότεροι προτιμούν μία κρύα σούπα με ντομάτα, ωστόσο αν θέλουμε πραγματικά να εκπλήξουμε τους καλεσμένους μας, το αγγούρι είναι η πιο σωστή επιλογή. Το καλύτερο; Δεν χρειάζεται καν μαγείρεμα, άρα μπορεί να γίνει εύκολα οποιαδήποτε στιγμή.
Η συνταγή για αγγουρόσουπα, ΕΔΩ.
6. Άλειμμα αγγουριού
Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στο μενού ενός brunch είναι το τοστ με λιωμένο αβοκάντο και αυγό. Για να κάνουμε τη διαφορά όμως, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αβοκάντο με το πιο οικονομικό αγγούρι. Λιώνουμε το αγγούρι στο μπλέντερ, να γίνει πουρές, αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε πάνω σε φέτες ψωμιού. Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε από πάνω ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως επιπλέον φέτες αγγουριού, φύλλα από baby σπανάκι, ντοματίνια ή ακόμη και βραστό αυγό σε φέτες.