Γράφει η Κατερίνα Αναγνωτοπούλου – Σωτηροπούλου
(συνέχεια από το προηγούμενο)
Το Σάββατο το απόγευμα τα προικιά της νύφης μεταφερόντουσαν στο σπίτι του γαμπρού. Την γαμήλια πομπή με τα προικιά παρακολουθούσε όλο το χωριό, για να τα θαυμάσουν και να τα ράνουν με ρύζι και λουλούδια.
Τα προικιά τα κουβαλούσαν με στολισμένα άλογα, μουλάρια ή κάρα. Έρχονταν οι προικολόγοι με άλογα, στολισμένα με ωραίες λευκές κουβέρτες και, μόλις έφθαναν στο σπίτι της νύφης, οι κοπέλες τους έβαζαν ένα άσπρο μαντήλι, δηλωτικό της χαράς και τραγουδούσαν.
Ο προξενητής κρατούσε στα χέρια του το προικοσύμφωνο και τα μετρούσε ένα ένα. Η νύφη έπρεπε να τα πάρει όλα. Αν έλειπε κάτι, γυρίζανε τα προικιά πίσω και ο γάμος δε γινόταν.
Στη συνέχεια φόρτωναν τα προικιά με τάξη. Στο πρώτο ζώο έβαζαν τα μπαούλα με τα χοντρόρουχα του ύπνου, κιλίμια, βελέντζες, κουβέρτες και πάνω τους όμορφα μαξιλάρια. Πίσω ακολουθούσαν δύο καινούργια μπαούλα, γεμάτα με σεντόνια κι εργόχειρα της νύφης. Πιο πίσω άλλα είδη: καινούργιοι τεντζερέδες, χαλκώματα και βέβαια η σιδεροστιά. Αφού τελείωνε το φόρτωμα, µε τραγούδια και τουφεκιές τα μετέφεραν στο σπίτι του γαμπρού.
Μπροστά πήγαιναν τρία παιδιά με λευκά μαντήλια στο λαιμό, που είχαν από ένα μαξιλάρι της φιγούρας στο κεφάλι τους κι από ένα κάνιστρο (μεγάλο καλάθι). Το πρώτο κάνιστρο είχε τα γλυκά και το ποτό, το δεύτερο είχε την αλλαξιά του γαμπρού (πετσέτα, μαντήλι, πιτζάμες, εσώρουχα κλπ) και το τρίτο υφαντά υφάσματα για μεσοφόρια και φουστάνια, δώρα της νύφης στον πεθερό και στην πεθερά.
Πάνω στα προικιά, έβαζαν 1-2 αρσενικά παιδιά για να αποκτήσει το αντρόγυνο αρσενικά παιδιά. Τα κορίτσια εκείνα τα χρόνια έρχονταν σε δεύτερη μοίρα.
Τα προικιά τα περνούσαν μέσα από την αγορά και από τις γειτονιές για να τα δει όλο το χωριό και να τα θαυμάσει. Καθώς προχωρούσε η πομπή, έβγαιναν οι νοικοκυρές στα παραθύρια και στα μπαλκόνια κι έριχναν πάνω στα προικιά χουφτιές το σιτάρι ή το ρύζι. Το ίδιο έκανε και η μάνα του γαμπρού, όταν τα προικιά έφταναν στην αυλή της.
Η νύφη δεν ακολουθούσε τα προικιά. Στο σπίτι της όμως, μια μέρα πριν τα μεταφέρουν, γίνονταν εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε και ο γαμπρός που τα ασήμωνε πρώτος.
Φτάνοντας στο σπίτι του γαμπρού, τα περίμεναν οι συγγενείς με μεζέ και κρασί για τους συνοδούς, και με ρύζι για να τα ράνουν. Τα κατέβαζαν με προσοχή, αλλά και με σχετικό …έλεγχο (προικοσύμφωνο γαρ!), που βέβαια γινόταν με «τρόπο» και ένα – ένα το περνούσαν σε κάποιο μεγάλο δωμάτιο. Εκεί τα τακτοποιούσαν έτσι ώστε να ¨δείχνουν¨!
Το βράδυ οι γυναίκες και τα κορίτσια από τη μεριά του γαμπρού, πήγαιναν στα προικιά να τα δουν και να τα «βαρέσουν» με ρύζι.
(Συνεχίζεται)