Το πρόγραμμα τρέχει και το 2022, με τις αιτήσεις να ξεκινούν από τις 5 και να τελειώνουν στις 11 Μάη.
Στον καθορισμό των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του μέτρου πρώιμης συγκομιδής σύμφωνα με το άρθρο 47 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για το οικονομικό έτος 2022 προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με απόφαση Γεωργαντά.
Το πρόγραμμα του πράσινου τρύγου εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας, με στόχο την αποκατάσταση ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά, ώστε να αποφευχθεί η κρίση στην αγορά μέσω της στήριξης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, ώστε αυτές να διατηρηθούν ή να καταστούν οικονομικά βιώσιμες. Ποσοτικοποιημένος στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη εκμεταλλεύσεων με μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο των 10 στρεμμάτων σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, των εγκεκριμένων αιτήσεων.
Οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με το άρθρο 17 του Καν.(Ε.Ε) 2016/1149, δικαιούχοι της στήριξης του προγράμματος «Πρώιμης Συγκομιδής» είναι οι αμπελουργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, που εκμεταλλεύονται έκταση αμπελοκαλλιέργειας με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και η έδρα της εκμετάλλευσής τους δύναται να βρίσκεται σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.
Ο αμπελοκαλλιεργητής, όπως ορίζεται στο σημείο 1(α) του άρθρου 2 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2018/273, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ιδιοκτήτης, νόμιμος ενοικιαστής/διαχειριστής αμπελουργικής έκτασης της οποίας η παραγωγή χρησιμοποιείται για την εμπορική παραγωγή αμπελοοινικών προϊόντων είναι εν δυνάμει δικαιούχος, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των αμπελοτεμαχίων του είναι εγγεγραμμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο. Νοείται ότι ο ιδιοκτήτης, ενοικιαστής ή διαχειριστής του αμπελοτεμαχίου, που θα καταστεί δικαιούχος στο Μέτρο «Πρώιμη Συγκομιδή» πρέπει να είναι καταχωρημένος στο Αμπελουργικό Μητρώο ως ο αμπελοκαλλιεργητής του αμπελοτεμαχίου μέχρι την ολοκλήρωση της πληρωμής του Μέτρου από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Επιλέξιμες δράσεις
Επιλέξιμες δράσεις για την συμμετοχή στο πρόγραμμα θεωρούνται μόνο η χειρωνακτική ή η μηχανική απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει, στο σύνολο της εκμετάλλευσης ή σε τμήμα αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η πρώιμη συγκομιδή πραγματοποιείται σε ολόκληρο αμπελοτεμάχιο και ότι καμία ποσότητα της παραγωγής δεν έχει παραμείνει στο ενταγμένο αμπελοτεμάχιο πέραν της ορισμένης στην παρούσα απόφαση καταληκτικής ημερομηνίας σύμφωνα με το άρθρο 16, έτσι ώστε η παραγωγή του εν λόγω αμπελοτεμαχίου να είναι μηδενική.
Υποβολή αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα υποβάλουν αίτηση σύμφωνα με το Υπόδειγμα 1, το οποίο συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά της παραγράφου 2, στις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής από τις 5 έως τις 11 Μαΐου 2022.
Μετά το δημοσίευμα του ΑγροΤύπου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και το ΥπΑΑΤ για το πρόγραμμα, στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:
Από σήμερα οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Πράσινος Τρύγος»
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στο πλαίσιο αποκατάστασης της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά, θέτει σε ισχύ το πρόγραμμα του μέτρου πρώιμης συγκομιδής (πράσινος τρύγος) για το έτος 2022 ( Φ.Ε.Κ. : Β 2192 – 04.05.2022 στις 05.05.2022). Το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στη στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών προκειμένου οι εκμεταλλεύσεις τους να καταστούν οικονομικά βιώσιμες.
Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων του προγράμματος της πρώιμης συγκομιδής για το έτος 2022 καθορίζεται σύμφωνα με το «Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023» σε 500.000 ευρώ. Ως «πρώιμη συγκομιδή» νοείται η ολική καταστροφή ή απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει με επακόλουθο εκμηδενισμό της απόδοσης της σχετικής έκτασης.
Δικαιούχοι της στήριξης του προγράμματος είναι οι αμπελουργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, που εκμεταλλεύονται έκταση αμπελοκαλλιέργειας με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω πρόσωπα είναι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο και στα οποία καλλιεργούνται οι προβλεπόμενες ποικιλίες.
Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται με αίτηση των ενδιαφερομένων στις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής. Η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί από σήμερα 5 Μαΐου, έως τις 11 Μαΐου 2022.
Δείτε εδώ όλη την απόφαση
agrotypos.gr