Τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των πτήσεων κρούουν -για ακόμη μια φορά- οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Μιλώντας σήμερα στο MEGA, ο Παναγιώτης Ψαρρός, πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας κυκλοφορίας Ελλάδας, υπογράμμισε πως παρά την αυξημένη κίνηση στους αερολιμένες της χώρας οι Ελεγκτές συνεχίζουν να εργάζονται με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός, ότι στην τερματική της Αθήνας, που διαχειρίζεται τις αφίξεις -αναχωρήσεις στο Ελ. Βενιζέλος το σύστημα
προειδοποίησης εμπλοκών είναι μη επιχειρησιακό με αποτέλεσμα ο Ελεγκτής που εργάζεται, να μην λαμβάνει ειδοποίηση από το σύστημα ότι αεροσκάφη βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης. Κάτι που η Ενωση είχε καταγγείλει μετά την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία στην Ουάσινγκτον.
Απαρχαιωμένο σύστημα
«Το σύστημα είναι απαραίτητο γιατί βοηθάει να γίνει η δουλειά μας πιο ασφαλής», ανέφερε ο κ. Ψαρρός, προσθέτοντας ότι στην τερματική της Αθήνας, «δεν έχει λειτουργήσει από τότε που εγκαταστάθηκε, το 1999, γιατί υπάρχει ένα θέμα στην παραμετροποίηση και αν το θέσεις σε λειτουργία θα γεμίσει με ψευδείς συναγερμούς η οθόνη», ανέφερε.
«Το σύστημα είναι τόσο παλιό… έχει κλείσει 26 χρόνια ενώ ο μέσος όρος ζωής τέτοιων συστημάτων είναι τα 10 χρόνια», είπε και σημείωσε: «Ακόμα παλεύουμε να πάρουμε καινούριο σύστημα. Όμως ακόμη κι αν υπογράψουμε σήμερα θα είναι διαθέσιμο το 2029 στην καλύτερη περίπτωση […] Εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτό το σύστημα και άλλα συστήματα απαρχαιωμένα».
«Σε κάποιες μονάδες η υποστελέχωση έχει φτάσει το 40%»
Ο κ. Ψαρρός σημείωσε επίσης ότι «Το προσωπικό είναι ελάχιστο. Για να γίνει ελεγκτής χρειάζονται χρόνια εκπαίδευσης» είπε σημειώνοτας ότι «σε κάποιες μονάδες η υποστελέχωση έχει φτάσει το 40%. Υπάρχουν αεροδρόμια που έχουν 2 με 3 μόνιμους ελεγκτές για να δουλεύουν πάρα πολλές ώρες ειδικά το καλοκαίρι».
«Προσπαθούμε χρόνια να πείσουμε το κράτος να γίνουν προσλήψεις. Τώρα καταφέραμε και πέρασε μια διάταξη για να γίνονται ξεχωριστοί διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ, τρέχει τώρα ένας για 97 προσλήψεις» ωστόσο όπως τόνισε η υποστελέχωση βρίσκεται σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν την εξυπηρέτηση της ζήτησης της αεροπορικής κίνησης.
«Χρειάζονται πάνω από 200 προσλήψεις για να μην υπάρχει πρόβλημα σε βάθος τριετίας», ανέφερε.
in.gr