Με το κινητό να έχει γίνει προέκταση του χεριού μας, λίγο μάλλον συνειδητοποιούμε πόσο επηρεάζεται αρνητικά το σώμα μας και η σωστή του στάση. Συνεπώς, όταν είμαστε απορροφημένοι στην οθόνη του κινητού μας για πολλές ώρες, ο αυχένας θα μπορούσε να επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό.
Και για να μιλήσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα, το κανονικό κεφάλι ενός ενήλικα ζυγίζει 4,5-6 κιλά. Το βάρος του, όμως, αυξάνεται έως και περίπου πέντε φορές παραπάνω όταν σκύβουμε προς τα εμπρός σε γωνία 45 μοιρών, προσθέτοντας βάρος ισοδύναμο με περίπου 22 κιλά!
Όπως σημειώνει η δρ. Kavita Trivedi, αναπληρώτρια καθηγήτρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας, «το ανθρώπινο σώμα από τη φύση του δεν είναι σχεδιασμένο να έχει κλίση. Επομένως, όταν κοιτάμε προς τα κάτω για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ασκείται επιπρόσθετη πίεση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης».
Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Southwestern του Τέξας διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερες από πέντε ώρες καθημερινά κατά μέσο όρο και ακόμη περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τις οθόνες των υπολογιστών.
Μεγάλη είναι βέβαια και η επιβάρυνση στους εφήβους, καθώς όλο και περισσότερα παιδιά αποκτούν smartphones σε μικρότερες ηλικίες.
Όσον αφορά τη θεραπεία του πόνου στον αυχένα, σε αυτή περιλαμβάνονται φαρμακευτικές αγωγές, ενέσιμες θεραπείες και φυσικοθεραπεία. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, ωστόσο, ενδεχομένως να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση.
«Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς με τέτοια επιβάρυνση στον αυχένα δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση και έχουμε ένα ευρύ φάσμα θεραπειών που μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές. Δεν υπάρχει λόγος να ζει κανείς με τον πόνο αν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τα τηλέφωνα και τα tablet είναι πολύτιμα εργαλεία και δεν υπάρχει λόγος να τα εγκαταλείψουμε. Η λύση είναι να μάθουμε πώς να προλαμβάνουμε την υπερέκταση στον αυχένα κατά τη χρήση αυτών των συσκευών και αν αναπτυχθεί πόνος, να επισκεφτούμε έναν ειδικό που μπορεί να μας βοηθήσει» καταλήγει η δρ. Kavita Trivedi.