Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, σχεδιάζει να ονομάσει τον Άντονι Μπλίνκεν υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης που θα σχηματίσει αφού αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου.
Η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας και ο ίδιος ο Μπλίνκεν απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
«Θα δείτε τις πρώτες επιλογές για την κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου την Τρίτη, αυτήν την εβδομάδα», είπε ο μελλοντικός προσωπάρχης του Μπάιντεν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, χωρίς να αναφερθεί στα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν ή σε συγκεκριμένα ονόματα.
Ο Τζο Μπάιντεν, που έχει υποσχεθεί μια «κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει την Αμερική», συνεχίζει τη συγκρότηση της ομάδας του για τη μετάβαση, παρά τις προσφυγές στη δικαιοσύνη των δικηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ, που αρνείται έως σήμερα να αποδεχθεί την ήττα του στις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου.
Αυτή η συμπεριφορά είναι «επιζήμια», είπε ο Ρον Κλάιν, όμως «αυτό δεν θα αλλάξει τα αποτέλεσμα του τι θα συμβεί την 20η Ιανουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ».
Ο Άντονι Μπλίνκεν το 1988 συμμετείχε για πρώτη φορά σε προεδρική καμπάνια μαζί με τον πατέρα του, για λογαριασμό του Μάικλ Δουκάκις
Φανατικός των Beatles, παίζει κιθάρα και ποδόσφαιρο ενώ, για πρώτη φορά, ξεκίνησε να προωθεί τις αμερικανικές αξίες ως μαθητής γυμνασίου στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Είτε υπηρετεί κοντά στον Τζο Μπάιντεν στη Δυτική Πτέρυγα είτε ως κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, ο Άντονι Μπλίνκεν, εβραικής καταγωγής, επιστρέφει σε γνωστά λημέρια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, αναμένεται ο Μπάιντεν να ανακοινώνει επίσημα αύριο τον μελλοντικό διορισμό του στη θέση του Μάικ Πομπέο.
Η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου, η οποία χειρίζεται τη μεταβίβαση της εξουσίας και ο ίδιος ο Μπλίνκεν δεν ήθελαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Ο Άντονι Μπλίνκεν παντρεύτηκε το 2002 την Έβα Ράιαν, τη γυναίκα που αγάπησε με την πρώτη ματιά, όπως λέει.
Ήταν ο λογογράφος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος, πριν γίνει αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για τον Μπαράκ Ομπάμα και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Η επιστροφή του Τόνι στους διαδρόμους της εξουσίας έρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακάμψουν από την τετραετή θητεία διεθνούς απομόνωσης του Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρoυν οι «Financial Times».
Αν και ορισμένες από τις διεθνείς προκλήσεις θα είναι γνωστές στον Mπλίνκεν, θα αντιμετωπίσει επίσης νέα διλήμματα όπως η αντιμετώπιση μιας ακόμη πιο δυναμικής Κίνας.
Για τον Ρόμπερτ Μάλεϊ, επικεφαλής του ινστιτούτου «International Crisis Group», και συμμαθητής στο Γυμνάσιο με τον Μπλίνκεν, ο Δημοκρατικός βετεράνος έχει το τέλειο υπόβαθρο για να αποκαταστήσει την αμερικανική αξιοπιστία στην διεθνή πολιτική σκηνή.
Η πολιτική ρέει στο αίμα του. Ο πατέρας του είχε διατελέσει πρέσβης στην Ουγγαρία και ο θείος του στο Βέλγιο – σύμμαχοι λένε ότι μπορεί να βάλει τα «γυαλιά» σε πολλούς λόγω της εμπειρίας του στο εξωτερικό.
«Ο Τόνι ήταν ένας Αμερικανός στο Παρίσι. Ήταν πολύ συνειδητός ότι ήταν Αμερικανός και πίστευε στις αξίες των ΗΠΑ. Αλλά κατάλαβε επίσης πώς η αμερικανική πολιτική επηρεάζει τον υπόλοιπο κόσμο επειδή έζησε στο εξωτερικό και παρακολούθησε το πώς βλέπουν οι άλλοι την Αμερική», δηλώνει ο Μάλει.
«Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γαλλία. Ο Τόνι πέρασε αυτά τα δύο εμπόδια».
Πρόσφατα, ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να οικοδομήσουν συμμαχίες για να αντιμετωπίσουν τη «δημοκρατική ύφεση» που επέτρεψε ο Τραμπ στις αυταρχικές χώρες όπως Ρωσία και Κίνα… να εκμεταλλευτούν τις δυσκολίες μας».
Εκτός από κιθάρα παίζει και ποδόσφαιρο. Έχει ανεβάσει δύο από τα τραγούδια του στο Spotify και μερικές φορές έχει τη κιθάρα του δίπλα του, στη διάρκεια βιντεοκλήσεων.
Είναι ιδιαίτερα αγαπητός για τον απλό τρόπο και την περιεκτική του προσέγγιση.
Ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα λέει ότι έχει την τάση να πραγματοποιεί πάρα πολλές συναντήσεις προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.
Ο Μπλίνκεν έχει εμπειρία με πόστο στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς διετέλεσε αναπληρωτής ΥΠΕΞ από το 2015 έως τον Ιανουάριο του 2017 όταν τελείωσε η θητεία του Μπαράκ Ομπάμα (είχε πάρει την θέση του Γουίλιαμ Μπερνς ο οποίος είχε συνταξιοδοτηθεί).
Είχε ταχθεί υπέρ της στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας όταν το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα το 2013 – μια θέση που δεν ενστερνίστηκε ο Ομπάμα.
Επί θητείας Κλίντον είχε θέση στο υπουργείο, ενώ ήταν και μέλος του προσωπικού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Επιπλέον, υπό την προεδρία του Ομπάμα υπήρξε Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ενώ από το 2002 έως το 2008 διετέλεσε ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, καθώς και Διευθυντής Δημοκρατικού Προσωπικού της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Εβραίους γονείς, την Τζούντιθ και τον Ντόναλντ Μ. Μπλίνκεν.
Η οικογένεια μετακόμισε το 1971 στο Παρίσι, όταν η μητέρα του παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, τον Πολωνό δικηγόρο Σαμουέλ Πισάρ, ο οποίος είχε επιβιώσει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί στο Άουσβιτς και το Νταχάου.
Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το 1988 πήρε το πτυχίο του στη Νομική Σχολή της Κολούμπια.
Έκανε την πρακτική του μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού και το 1988 συμμετείχε για πρώτη φορά σε προεδρική καμπάνια, μαζί με τον πατέρα του, για λογαριασμό του Μάικλ Δουκάκις.
Ο Μπλίνκεν κατείχε ανώτερες θέσεις εξωτερικής πολιτικής σε δύο κυβερνήσεις επί 20 χρόνια. Υπηρέτησε αρχικά στο προσωπικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Λευκό Οίκο από το 1994 έως το 2001.
Το 2002 διορίστηκε διευθυντής προσωπικού για την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, μια θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 2008.
Ήταν επίσης ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Το 2008, εργάστηκε για την προεδρική εκστρατεία του Μπάιντεν και ήταν μέλος της προεδρικής ομάδας μετάβασης Ομπάμα-Μπάιντεν.