Από την 1η Ιανουαρίου 2023 «ξεπαγώνουν» οι αυξήσεις συντάξεων, οι οποίες με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου ενδεχομένως να ξεπεράσουν το 6% . Η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα δει αυξήσεις μικρές και μεγαλύτερες στις αποδοχές, ωστόσο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων που δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ.
Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υψηλή προσωπική διαφορά, η οποία θα συμψηφιστεί με τα ποσά της αύξησης, από 1/1/2023 και ουσιαστικά θα τα «εξαϋλώσει». Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων, οι αυξήσεις θα είναι μόνο λογιστικές, αλλά δεν θα προσμετρούνται επί της ουσίας στις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές. Στην ανωτέρω κατηγορία υπάγεται ένας μεγάλος αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων-το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τους υπολογίζει σε 850.0000- οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ και εξαιτίας της υψηλής προσωπικής διαφοράς που διατηρούν, δεν θα πάρουν αυξήσεις.
Επίσης υπάρχουν και άλλοι περίπου 300.000 συνταξιούχοι, που εξαιτίας πάλι της προσωπικής διαφοράς που διαδραματίζει καίριο ρόλο στη αναπροσαρμογή των συντάξεων από το 2023, θα λάβουν μικρές αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 10 ευρώ τον μήνα.
Ο «χρυσός» κανόνας για τις αυξήσεις, όπως διαμορφώνεται με βάση τα στοιχεία και τους υπολογισμούς συνταξιουχικών φορέων όπως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, είναι ότι όσοι έχουν προσωπική διαφορά που ξεπερνά τα 60 ευρώ, δεν θα εισπράξουν παραπάνω χρήματα τον Ιανουάριο του 2023. Ανεπηρέαστοι από την προσωπική διαφορά και τον αντίκτυπο που έχει τις αυξήσεις, είναι οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι αποχώρησαν από την εργασίας τους μετά το 2019.
Επίσης από τον Ιανουάριο του 2023 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους, γεγονός που αναμφίβολα έχει θετικό πρόσημο για τους τελευταίους.
Πώς υπολογίζεται η αναπροσαρμογή
Η αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα ανέλθει στο άθροισμα:
- Του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ το 2022
- Του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού το 2022
Στην παρούσα συγκυρία, οι συνταξιούχοι ευνοούνται από τον πληθωρισμό που καλπάζει, ενώ αρνητικά επιδρά η προβλεπόμενη επιβράδυνση του ΑΕΠ. Αν για παράδειγμα ο μέσος πληθωρισμός του 2022 διαμορφωθεί στο 9%, η αύξηση των συντάξεων θα κυμανθεί μεταξύ του 5,9% και του 6,4%, μέγεθος που με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι και το πιο πιθανό.
sofokleousin.gr