Η δύναμη που θα προκαλέσει την «εκτίναξη του ελατηρίου» της ανάπτυξης θα είναι το μεγαλύτερο μέρος από τα 15 δισ. ευρώ που προστέθηκαν στις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις εμπορικές τράπεζες τους μήνες της πανδημίας.
Το οικονομικό επιτελείο πιστεύει -βάσιμα- ότι το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα χρήματα, έμειναν στις τράπεζες είτε γιατί δεν μπορούσαν να καταναλωθούν λόγω των περιοριστικών μέτρων, είτε ως «προληπτική» αποταμίευση λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που είχε δημιουργήσει η πανδημία. Σίγουρα όμως δεν βρέθηκαν στις τράπεζες, ως μια «κλασσική» μορφή αποταμίευσης.
«Καταθέτες» είναι τα περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα που δεν είχαν μειώσεις στις αποδοχές τους, αφού μόνο 700.000 εργαζόμενοι βρίσκονταν σε σταθερή βάση σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή στο πρόγραμμα συνεργασία. Καταθέτες ήταν επίσης περίπου 1 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονταν κανονικά όλο το 2020 και ένα μέρος από τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν επίσης σταθερά εισόδημα το 2020 και μάλιστα, 1,5 εκατομμύρια από αυτούς πήραν και αναδρομικά την προηγούμενη χρονιά. Σε επίπεδο νομικών προσώπων, καταθέτες ήταν επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά είδαν και τον τζίρο τους να αυξάνεται όπως τα καταστήματα τροφίμων τα φαρμακεία τα μέσα ατομικής προστασίας και οι διάφορες «περιφερειακές» τους δραστηριότητες οι οποίες είχαν πέρσι τζίρους μεγαλύτερους από ότι περίμεναν.
Το πέρασμα από την ύφεση στην ανάπτυξη
Ένα μεγάλο μέρος από τα επιπλέον 15 δισ. που συγκεντρώθηκαν τους μήνες της πανδημίας, θα αποτελέσουν αναβαλλόμενες καταναλωτικές δαπάνες του 2020, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μόλις αρθούν οι περιορισμοί της πανδημίας. Ο προϋπολογισμός αναμένει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3% το 2021, έναντι της μείωσης κατά 7,4% το 2020. Η πρόβλεψη βασίζεται κυρίως στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά όχι και στις καταθέσεις που συγκεντρώθηκαν και αποτελούν στην ουσία καταναλωτικές δαπάνες εν αναμονή. Συνεπώς η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Το πόσο σημαντικό είναι μια γερή ώθηση στην κατανάλωση γίνεται αμέσως φανερό αν αναλογιστεί κανείς ότι η κατανάλωση (δημόσια και ιδιωτική) αποτελεί το 65- 67% του ΑΕΠ. Αν λοιπόν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης έρθει λόγω των συσσωρευμένων καταθέσεων προς το τέλος της άνοιξης θα δώσει μια σημαντική ώθηση στις εμπορικές επιχειρήσεις που παραμένουν σήμερα κλειστές με κρατική εντολή λόγω του κορονοϊού αλλάζοντας συνολικά την εικόνα. Θα αποτελέσει δηλαδή το σημείο καμπής από την ύφεση στην ανάπτυξη της οικονομίας
Τούτο διότι αμέσως μετά την επαναλειτουργίας θα ακολουθήσει η εισροή κοινοτικών κονδυλίων από το Ταμείο ανάκαμψης με πρώτη την προκαταβολή ύψους περίπου 2,1 δις ευρώ και άλλα 3,4 δισ. μέχρι και το τέλος του χρόνου και η πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων που προετοιμάζονταν από το 2019 αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Πηγή: capital.gr