Το ζήτημα της διαχείρισης των καμένων δασών στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά.
Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιόπουλος έθεσε προς τον κ. Αμυρά την αναγκαιότητα τάχιστης υλοποίησης έργων αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών που επλήγησαν, προκειμένου να συγκρατηθούν τα εδάφη για την αποφυγή κάθε κινδύνου κατολισθήσεων. Έγινε ακόμη συζήτηση για το ευρύτερο καθεστώς αναδασώσεων, τον θεσμό του αναδόχου αναδασώσεων, τις μελέτες και τα έργα που απαιτούνται προκειμένου να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστη.
Ο κ. Γεωργιόπουλος ζήτησε να γίνουν άμεσα οι παρεμβάσεις πριν τις βροχές του φθινοπώρου που θα είναι ιδιαίτερα έντονες, όπως συμβαίνει συνήθως στην περιοχή. Μάλιστα, ζήτησε να πληροφορηθεί από τον Υφυπουργό αν μπορούν οι Δήμοι να αναλάβουν μέρος ή το σύνολο αυτών των διαδικασιών διαχείρισης του καμένου δάσους. Τέθηκε επίσης η ανάγκη εκπόνησης μιας ολοκληρωμένης μελέτης αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, κάτι που ο Δήμος έχει ζητήσει ιδιαίτερα πιεστικά από την Κυβέρνηση, ιδίως τον τελευταίο χρόνο.
Πρόσληψη ντόπιων εργατών
Ο Δήμαρχος συζήτησε ακόμη με τον κ. Αμυρά το αίτημα να καλυφθούν με άτομα από τις πυρόπληκτες περιοχές κάποιες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για τα έργα απολήψεων και απομάκρυνσης της καμένης δασικής ύλης και τα αντιδιαβρωτικά έργα. Ο κ. Γεωργιόπουλος ζήτησε την κατά προτεραιότητα πρόσληψη ντόπιων εργατών προκειμένου αυτοί να αναπληρώσουν μέρος του χαμένου αγροτικού τους εισοδήματος, εξαιτίας των πυρκαγιών. Τα άτομα αυτά μπορούν να προσληφθούν είτε μέσω τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας (ΔΑΣΕ) είτε μέσω άλλων διαδικασιών που θα επιλεγούν.
Παρουσιάζοντας την εικόνα του μεγέθους της καταστροφής, ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι στον Δήμο Μαντουδίου Εύβοιας έχουν καεί 200.000 ελαιόδεντρα ενώ αντίστοιχα στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας η ζημιά ξεπερνά τα 500.000 ελαιόδεντρα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Ηλείας. Αυτή η αντιπροσωπευτική εικόνα της καταστροφής φαίνεται ότι δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτή στο πραγματικό της μέγεθος, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος.
Ο κ. Αμυράς, δηλώνοντας θαυμαστής και ένθερμος φίλος της Ολυμπίας, καθώς πολλές φορές έχει επισκεφθεί το δρυοδάσος της Φολόης και τους καταρράκτες Νεμούτας, έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που του τέθηκαν. Δήλωσε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι με ιδιαίτερα γρήγορες διαδικασίες, σύμφωνα με το άρθρο 150 του νόμου 4819/2021, που ορίζει διαδικασίες εξαιρετικά κατεπείγουσες για την εκτέλεση των συγκεκριμένων δασικών έργων. Τέλος, ζήτησε από τον κ. Γεωργιόπουλο ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για όλα τα θέματα που συζήτησαν στην τηλεδιάσκεψη.
Με τον Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ για ζωοτροφές
Εξάλλου ο κ. Γεωργιόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων/νο Μπαγινέτα, ζητώντας την τάχιστη κάθοδο κλιμακίου Υπουργών και κυβερνητικών στελεχών του τομέα της Αγροτικής Οικονομίας. Η παρουσία των κυβερνητικών στελεχών κατά τον κ. Γεωργιόπουλο κρίνεται απολύτως αναγκαία, προκειμένου να αποκομίσουν μια αντικειμενική εκτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής.
Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας τόνισε προς τον κ. Μπαγινέτα ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει γρήγορα να πάρει απόφαση για τον τρόπο που θα διαθέσει τις ζωοτροφές προς τους πληγέντες κτηνοτρόφους. Ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι η διάθεση ζωοτροφών θα πρέπει να γίνει είτε με απευθείας χρήματα προς τους δικαιούχους κτηνοτρόφους είτε μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.