Όλο και περισσότεροι συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό, στο νοσοκομείο του Αγρινίου, ενημερώνονται από δικηγόρους για τις νομικές κινήσεις που μπορούν να κάνουν, στην προσπάθεια τους να μάθουν υπό ποιες συνθήκες έχασε τη ζωή του ο συγγενής του καθενός.
Μάλιστα όπως έγραψε χθες το newsit.gr, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι οικογένειες των θανόντων που σκέφτονται να κινηθούν και αυτές νομικά εκτός από τις τέσσερις που το έχουν ήδη πράξει, ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τις δέκα. Κάποιες από αυτές, ζυγίζουν ακόμα την απόφασή τους μιας και βιώνουν έντονα το πένθος για την απώλεια του συγγενή τους.
Παρ’ όλα αυτά και επειδή η επικοινωνία ανάμεσα στις οικογένειες των θανόντων είναι συνεχής όπως κι η ανταλλαγή πληροφοριών για το πως χάθηκε ο κάθε άνθρωπος, ολοένα και περισσότεροι πείθονται σταδιακά να μπουν στον κοινό νομικό αγώνα. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η περίπτωση ενός άνδρα, ο οποίος έχασε κι αυτός της ζωή του (όπως ο 57χρονος που στην αρχή διαγνώστηκε με οσφυαλγία), ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς ενώ νοσούσε από covid.
O συγκεκριμένος άνδρας, 67 χρονών, μπήκε με πολύ καλή κατάσταση υγείας και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, με ελαφριά συμπτώματα κορονοϊού, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Η σύζυγός του, η οποία ασκεί παραϊατρικό επάγγελμα, παρακολούθωντας την πορεία του συζύγου της και μη νιώθοντας ασφαλής για αυτόν στη συγκεκριμένη ΜΕΘ, όταν άρχισε να επιδεινώνεται η κατάσταση του ζήτησε μεταφορά στο νοσοκομείο του Ρίου. Όταν τελικά αποφασίστηκε η διακομιδή του άνδρα στην Πάτρα, ο 67χρονος έπαθε ανακοπή καρδιάς στο δρόμο προς Ρίο και άλλες τρεις ώρες μετά ξεψύχησε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
«Την 6η μέρα ξαφνικά τον διασωλήνωσαν»
«Θέλουμε δικαίωση για όλες τις ψυχές- έφυγαν άδικα» «Έχει περάσει κάποιος καιρός από τότε που χάσαμε τον άνθρωπό μας, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πιστέψουμε τον τρόπο που έφυγε» λέει στο newsit.gr ακόμα ένας στενός συγγενής του 57χρονου άνδρα από την Αμφιλοχία, ο οποίος αρχικά διαγνώστηκε με οσφυαλγία κι έχασε απροσδόκητα όπως λένε οι συγγενείς του, τη ζωή του στην εν λόγω ΜΕΘ. Όπως συνεχίζει να περιγράφει: «Είχαμε κάθε μέρα επικοινωνία με το συγγενή μας, πολλές φορές την ημέρα- πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, τα αδέρφια του, η σύζυγος του, οι φίλοι του, το κινητό ήταν δίπλα του. Η νοσηλεύτρια μας έλεγε: ‘σταθερή η κατάσταση του και απύρετος’. Την έκτη μέρα, ξαφνικά, τον διασωλήνωσαν. Μετά από κάποιες ώρες ήρθε ένα τηλεφώνημα στο οποίο μας είπαν ότι έπαθε ανακοπή. Μέχρι τότε μας έλεγαν σταθερά ότι τo οξυγόνο του ήταν στο 98%. Αν όλα ήταν καλά, γιατί έφτασε ο άνθρωπος μας σε αυτό το σημείο; Γιατί; Ήταν υγιής. Έχουμε τρελαθεί όλοι μας. Μακάρι να βρεθεί δικαίωση για όλες τις ψυχές. Όλοι εκεί έφυγαν άδικα».
«Χρόνια η κατάσταση στο νοσοκομείο» λένε οι συγγενείς- «πολυσύνθετο το ζήτημα» λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος «Κατά καιρούς άκουγα από τους συντοπίτες μου ότι δεν είναι έμπιστο και καλό νοσοκομείο. Αλλά τόσο πολύ; Να φύγουν τόσοι άνθρωποι;» συνεχίζει να αναρωτιέται o συγγενής (μένει στην Αθήνα) του 57 χρονου άνδρα.
«Ένα νοσοκομείο στολίδι που δε δούλεψε ποτέ καλά»
Ο γιος ενός 88χρονου άνδρα που έχασε επίσης τη ζωή του σε αυτό το νοσοκομείο, σε απλή κλίνη μάλιστα, και ο οποίος είναι κάτοικος Αγρινίου περιγράφει με τη σειρά του την κατάσταση σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα. «Τα πράγματα με αυτό το νοσοκομείο είναι άσχημα εδώ και χρόνια. Ένα νοσοκομείο ‘στολίδι’ και ποτέ δε δούλεψε καλά. Τόσα χρόνια όλοι οι αρμόδιοι γνωρίζουν για την κατάσταση.
Κανείς δεν έχει κάνει κάτι, σε αυτό τον μεγάλο νομό με τους τόσους πολλούς κατοίκους για να μας βοηθήσει. Γνωστή μας, μόλις 44 χρονών, από την Αμφιλοχία, πέθανε σε αυτό το νοσοκομείο από κορονοϊό και αυτή. Όποιος μπήκε εκεί πέθανε. Και όχι μόνο στη ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες. Το κράτος όμως τι κάνει για αυτή την κατάσταση; Είμαστε καταραμένοι. Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει γιατρούς, μηχανήματα και οο, τι χρειάζεται το νοσοκομείο».