Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα το καθεστώς ενίσχυσης που αφορά την ενίσχυση ύψους 31 εκατ. ευρώ για καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς, της λεβάντας, του ξερού σύκου, της φθινοπωρινής και βιομηχανικής πατάτας, του μανταρινιού κλιμεντίνη και καπνών. Από αυτά, πιστώσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των επιτραπέζιων ελιών, της λεβάντας και του ξερού σύκου, είχαν μεταφερθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός του 2021, αλλά δεν είχαν αναλωθεί εντός του έτους, καθώς αναμενόταν η ανωτέρω έγκριση της Επιτροπής.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση την απόφαση της Επιτροπής και την ανωτέρω έγκριση των πιστώσεων, αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ώστε να καταβληθεί η σχετική ενίσχυση.
Υπενθυμίζεται ότι ο αγροτικός τομέας, μέσα από πολιτικές του Υπουργείου Οικονομικών, ενισχύεται με σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξήσεων της ενέργειας και των πρώτων υλών, όπως είναι:
- H μόνιμη μείωση του ΦΠΑ ζωοτροφών, από το 13% στο 6%.
- H μόνιμη μείωση του ΦΠΑ λιπασμάτων, από το 13% στο 6%.
- Η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης σε αγρότες, για το 2022.
- Η στήριξη των κτηνοτρόφων για τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές.
Μέσω του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης έχουν διατεθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ επιπλέον 162 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά τα έτη 2020 και 2021, για στήριξη των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία.
«Φυσικά, πολλές άλλες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει άλλα Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την επιδότηση τμήματος του αυξημένου ενεργειακού κόστους, και φυσικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η κυβέρνηση, συνολικά και συνεκτικά, στέκεται δίπλα στον Έλληνα αγρότη», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
newmoney.gr