Μπαίνουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην ασφάλιση της αγροτική παραγωγής.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την επίσκεψή του στη Δράμα, με την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ θα υπάρξουν τρία επίπεδα ασφάλισης, το υποχρεωτικό, το προαιρετικό και αυτό της δυνατότητας συνεργασίας με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Τον ΥπΑΑΤ στις συναντήσεις του στη Δράμα συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Στρατάκος. Επίσης, παρόντες ήταν οι βουλευτές Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης, Β΄Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου και Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.
Στην ΕΑΣ Δράμας τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος Γιάννης Κεσκίνογλου, ο οποίος έθεσε ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την προώθηση της πατάτας Νευροκοπίου και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των ΤΟΕΒ, ενώ ζήτησε ενίσχυση ταων συνεργατικών σχημάτων.
Απευθυνόμενος ο υπουργός στα μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, με τα οποία έγινε ευρύς διάλογος, μεταξύ άλλων είπε ότι οι θεομηνίες που έπληξαν τον αγροτικό τομέα δεν πάνε πίσω τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Θα αξιοποιηθούν οι μελέτες των προηγουμένων ηγεσιών του ΥπΑΑΤ ώστε μέχρι το τέλος του έτους να ψηφισθεί από τη Βουλή ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ. Θα συμπεριληφθούν και οι νέοι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή. Επειδή έχει αλλάξει η ασφαλιστική κουλτούρα θα μπορούν να ασφαλίζονται και παραγωγοί που μέχρι σήμερα είτε δεν μπορούσαν είτε δεν απαιτείτο να ασφαλιστούν. Όπως σημείωσε θα προβλέπονται τρία επίπεδα ασφάλισης, το υποχρεωτικό, το προαιρετικό και αυτό της δυνατότητας συνεργασίας με ιδιωτικές ασφαλιστικές. Παράλληλα θα υπάρξει ψηφιακός εκσυγχρονισμός ώστε να γίνεται άμεσα η εκτίμηση των ζημιών.
Επανέλαβε ακόμη ότι με το προσεχές νομοσχέδιο θα θεσμοθετηθεί η δημιουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια, ώστε να αποκτήσουν οι αγρότες το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να τους προσφέρει η πολιτεία, τη γνώση.
Όσον αφορά τους ΤΟΕΒ τόνισε ότι με το νέο έτος θα ξεκινήσει η διαδικασία για αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου που χρονολογείται από το 1958. Σημείωσε επίσης ότι θα αξιοποιηθούν πλήρως τα κονδύλια του «Ύδωρ 2.0», ύψους άνω των 4 δις ευρώ, αφού, όπως τόνισε, για την αγροτική παραγωγή το νερό είναι χρυσός.
Ο ΥπΑΑΤ σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων είπε: «Είμαστε εδώ για να πούμε: «Χρήστο, προχώρα», γιατί πραγματικά το αξίζεις και εσύ και η εξαιρετική ομάδα που έχεις δίπλα σου. Χρήστο, έχεις δώσει δείγματα ποιότητας, σεβασμού, σοβαρότητας, εντιμότητας, διαφάνειας, σωστής, χρηστής διοίκησης τα χρόνια που πέρασαν. Τυγχάνει να το γνωρίζω από πρώτο χέρι γιατί συνεργαστήκαμε την προηγούμενη περίοδο. Για το καλό της περιοχής και για το καλό του πρωτογενή τομέα, είναι αυτονόητο ότι θα συνεργαστούμε και τώρα και από Δευτέρα πιάνουμε και πάλι δουλειά. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε, άλλωστε η ευρύτερη περιοχή και ειδικά η Δράμα, έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι θα ακολουθήσει και συνάντηση με ανθρώπους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Είμαστε εδώ δίπλα σου, μαζί με τα αξιόμαχα στελέχη σου για να σου πούμε : «Βάλε τα δυνατά σου». Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αξίζει μια πιο λαμπρή πορεία και αυτό θα επιτευχθεί, έχοντας εσένα στο τιμόνι. Είμαστε εδώ μια γροθιά δίπλα στο Χρήστο Μέτιο, εκφράζοντας φυσικά και την επιθυμία και τη θέληση του Πρωθυπουργού μας του Κυριάκου Μητσοτάκη».
agrotypos.gr