«Τρένο χωρίς φρένα» οι ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το κατασκευαστικό κόστος. Ενώ μέχρι πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία του κορωνοϊού, το μέσο κόστος για μια τυπική κατασκευή διαμορφωνόταν από 1.000 έως 1.200 ευρώ/τ.μ., χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του οικοπέδου, σήμερα έχει εκτιναχθεί σε περίπου 1.500-1.800 ευρώ/τ.μ.
Αυτό σημαίνει πως το κατασκευαστικό κόστος για ένα νεόδμητο 100 τ.μ κυμαίνεται πλέον μεταξύ 150.000 ευρώ και 180.000 ευρώ έναντι 100.000 ευρώ με 120.000 ευρώ. Μια αύξηση τουλάχιστον κατά 50%. Αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι οι ανατιμήσεις των επιμέρους υλικών.
Ακίνητα: Μετά από 40 χρόνια η «στέγη»… ξανασηκώνεται
Για παράδειγμα, τα τούβλα έχουν αυξηθεί κατά 14,3%, τα θερμαντικά σώματα κατά 11,9%, το τσιμέντο κατά 6,2%, τα πλακίδια κατά 8,1% και όλες αυτές οι αυξήσεις μέσα σε ένα χρόνο! Η σύγκριση με το 2021 είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική του άλματος στο κόστος της οικοδομής, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών των υλικών έχει αυξηθεί κατά 19,6%.
Στα επιμέρους υλικά, το κόστος των μαρμάρων έχει αυξηθεί κατά 18,1%, της ξυλείας κατά 17,8%, των υλικών ύδρευσης κατά 15% ενώ τα ηλεκτρολογικά υλικά έχουν σημειώσει μέσα σε μια διετία αύξηση της τάξεως του 24,4%!
Ανθεκτική η ζήτηση
Παρά την μεγάλη αύξηση κατασκευαστικού κόστους που μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές πώλησης των νεόδμητων, η ζήτηση για αγορά ακινήτων παραμένει ισχυρή.
«Με χαρτορίχτρα» και πάλι δύσκολα θα μπορέσει να βρει κάποιος στην Αθήνα και κυρίως στα βόρεια και Νότια προάστια ακίνητο με αξία κάτω των 3.000€/τ.μ, παρόλο που η οικοδομική δραστηριότητα τα τελευταία δύο χρόνια ανθεί και το στοκ των προσφερόμενων ακινήτων είναι πολύ μεγαλύτερο, σημειώνουν παράγοντες της κτηματαγοράς.
Την ίδια στιγμή, νέες πολυκατοικίες σύγχρονων προδιαγραφών ειδικά στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας ξεφυτρώνουν πλέον σαν τα μανιτάρια. Είναι ενδεικτικό ότι το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής – Δημόσιας), κατά τον μήνα Μάιο 2023, στο σύνολο της χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.570 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 494.482 m2 επιφάνειας και 2.171.565 m3 όγκου, δηλαδή αύξηση κατά 15,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και αύξηση κατά 7,5% στην επιφάνεια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
Επενδυτές από το εξωτερικό
Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η ετήσια αύξηση των τιμών πώλησης νεόδμητων κατοικιών πανελλαδικά άγγιξε το 13,8%. Συγκριτικά με το 2021, η αύξηση των τιμών των νεόδμητων αγγίζει το 25%, Ουσιαστικά, οι τιμές των νεόδμητων υπολείπονται πλέον μόλις 5% από το ανώτατο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2007.
Το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος προφανώς και είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που οι τιμές πώλησης έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας στήριξης και ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων είναι και η ζήτηση από ξένους επενδυτές. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων, Κοσμάς Θεοδωρίδης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Ισραηλινούς επενδυτές.
«Οι Ισραηλινοί πωλούν ένα διαμέρισμα στο Τελ Αβίβ και αγοράζουν μια πολυκατοικία στην Ελλάδα. Επίσης έντονο το ενδιαφέρον και από ξένους επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν visa μέσω του προγράμματος Golden Visa. Toύρκοι, Κινέζοι, Λιβανέζοι είναι αυτοί που επενδύουν στην αγορά των ελληνικών ακινήτων», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης ενώ συμπληρώνει πως οι εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια είναι πως η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί με ρυθμούς 8%-10% ετησίως.
Η αναστολή του ΦΠΑ
Ως αντίρροπη δύναμη στις αυξήσεις των τιμών, η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση το 2019 και ώθησε τις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και την κατασκευή καινούργιων. Για ένα διαμέρισμα αξίας 300.000 ευρώ, το κόστος για τον αγοραστή πριν από την αναστολή του ΦΠΑ έφτανε στα 372.000 € ενώ με το ειδικό καθεστώς που ισχύει στην αξία του διαμερίσματος θα προστεθεί μόνο ο φόρος μεταβίβασης 3% και η τελική αξία διαμορφώνεται στις 309.000 ευρώ.
ot.gr