Eίδος πολυτελείας τείνει να γίνει το γάλα και τα τυριά για τα νοικοκυριά, με τις τιμές τους να παραπέμπουν σε… χαβιάρι.
Πέρυσι τον Νοέμβριο, η μέση τιμή στο φρέσκο γάλα ήταν 1 ευρώ και 31 λεπτά. Φέτος έχει φθάσει στο 1 ευρώ και 84 λεπτά, σχεδόν ένα ευρώ πάνω. Αντίστοιχα το γάλα υψηλής παστερίωσης κόστιζε 1 ευρώ και 38 λεπτά, πλέον κοστίζει 1 ευρώ και 87 λεπτά.
Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε το σοκολατούχο γάλα που ενώ πέρσι κόστιζε 1,90 φέτος εκτοξεύθηκε στα 3,60€, αύξηση 90%.
Παραγωγοί και κτηνοτρόφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος. Το υψηλό κόστος παραγωγής μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε έλλειψη.
«Το γάλα θα έχει στο ράφι γύρω στο 2,20 – 2,30 για να είναι βιώσιμος ο παραγωγός. Εάν συνεχίσουν οι μονάδες να φεύγουν όπως φεύγουν, όντως σε έναν χρόνο από σήμερα δε θα υπάρχει γάλα», σημειώνει ο Παναγιώτης Λαλιώτης, ιδιοκτήτης εργοστασίου γάλακτος.