Σε κίνδυνο βρίσκονται περιουσίες με ακίνητα, σπίτια και οικόπεδα που βρίσκονται στην πρώτη σειρά στη θάλασσα αφού ο νέος νόμος για τον αιγιαλό αλλάζει τα όσα μέχρι σήμερα ίσχυαν στις νόμιμες ιδιοκτησίες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σημείο του Κατακόλου. Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και έχουν αρχίσει να κάνουν κινήσεις νομικές αλλά και έχουν συναντηθεί με βουλευτές ώστε να προωθηθεί το θέμα σε ανώτατο επίπεδο.
Μάλιστα έχουν μαζευτεί και υπογραφές από όσους θίγονται και ζητούν να αλλάξει η διάταξη που φέρνει ανατροπή σε πολλά χρόνια νόμιμης ιδιοκτησίας της γης στην Αλκυόνα.
Ο νέος νόμος αναιρεί το υπάρχον σχέδιο πόλης και αλλάζει την οριογραμμή του αιγιαλού ενώ δεν δίνει τη δυνατότητα επανακαθορισμού του αιγιαλού και της παραλίας, για καθορισμούς που είχαν γίνει με τους παλαιότερους νόμους, όπως συμβαίνει με τον ισχύοντα νόμο και έτσι οι δεκάδες ιδιοκτήτες βρίσκονται σε απελπισία μην ξέροντας τι τους ξημερώνει.
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης
Την αλλαγή των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, που καταργούν αυθαίρετα τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας πολιτών σε περιοχές με σχέδιο πόλης, ζήτησε με
παρέμβασή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τα άρθρα
του νομοσχεδίου που αφαιρούν πόρους από τους δήμους, μεταφέροντάς τους στην κεντρική διοίκηση.
Αναφερόμενος ειδικότερα στις αρνητικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου για τις ιδιοκτησίες των πολιτών της Ηλείας, έφερε ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση των κατοίκων του
οικισμού Αλκυόνα στο Κατάκολο, που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, λόγω του νέου ορισμού που εισάγει το νομοσχέδιο για την οριογραμμή της παραλίας.
Όπως επισήμανε, ενώ ο ισχύων νόμος 2971/2001 προστατεύει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας σε περιοχές με σχέδιο πόλης, ορίζοντας ρητά (άρθρο 1, παρ. 2) ότι η ζώνη της παραλίας δεν θίγει τα υφιστάμενα όρια του σχεδίου πόλης, το νομοσχέδιο εισάγει ένα νέο ορισμό της γραμμής παραλίας, με τον οποίο καταργεί αυθαίρετα το σχέδιο πόλης και όλα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που έχουν δημιουργηθεί με βάση αυτό.
Με την πρόταση που κατέθεσε, ζητά να αναδιατυπωθεί το άρθρο 5, παρ.1, του νομοσχεδίου, ώστε να αναφέρει ότι ‘’όπου υφίσταται σχέδιο πόλης, η οριογραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβεί την εγκεκριμένη ρυμοτομική γραμμή’’. Παράλληλα πρότεινε να προστεθεί νέα παράγραφος στο άρθρο 5 που να αναφέρει ότι:
«Όπου έχει καθορισθεί η ζώνη παραλίας με το καθεστώς των προηγούμενων νόμων αντίθετα από τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο, σε οικισμούς με σχέδιο πόλης όπου έχει μεταβληθεί η οριογραμμή λόγω νόμιμων τεχνικών έργων ή φυσικών αιτιών, μπορούν να επανακαθορισθούν τα όρια
αιγιαλού, παραλίας ή παλαιού αιγιαλού με τις διαδικασία που προβλέπει το εδάφιο ι της παραγράφου 1 του άρθρου 5, με την προϋπόθεση ότι η απαλλοτρίωση για την παραλία δεν έχει συντελεσθεί».