Με «πυρήνα» την περίφημη Τράπεζα Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), πάνω στην οποία στήνεται ένας νέος, εθνικός, αδιάβλητος τρόπος εξέτασης των μαθητών στο Λύκειο, το υπουργείο Παιδείας ανοίγει θέμα Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου. Ακολούθως, η συζήτηση που ξεκινάει τώρα στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας τοποθετεί τις πανελλαδικές εξετάσεις στο κέντρο των – προς ανατροπή – αναχρονιστικών θεσμών.
Ειδικότερα σύμφωνα με την εφημερίδα το υπουργείο Παιδείας ανοίγει θέμα Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου, στήνοντας ένα νέο, εθνικό, αδιάβλητο τρόπο εξέτασης των μαθητών στο Λύκειο, με «πυρήνα» την Τράπεζα Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Ωστόσο, η μεγάλη αλλαγή που θα επέλθει είναι με τις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Ο αέρας αλλαγών που φυσάει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας φαίνεται πως θα παρασύρει και το πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να αποκτήσει το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο που θα δώσει δύναμη στη διδακτική διαδικασία του Λυκείου, θα το απελευθερώσει από το τρίωρο της αγωνίας της πανελλαδικής εξέτασης και ταυτόχρονα θα ισορροπήσει το σύστημα εισαγωγής ανάμεσα στους δύο πυλώνες της ανώτατης εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το θέμα του Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου θα συνδεθεί με τις συνολικές αλλαγές που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή.

Ο Γενικός Μέσος Όρος του Εθνικού Απολυτηρίου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, θα προκύπτει από τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Υπό εξέταση είναι και η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αλλά μετά το 2027 όταν εφαρμοστεί πλήρως το Εθνικό Απολυτήριο στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του Εθνικού Απολυτηρίου , θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Το μεγαλύτερο συντελεστή θα έχει η Γ Λυκείου και το μικρότερο η Α τάξη.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, αυτή η διαδικασία θα συνδεθεί με μια μορφή αποδυναμωμένων βαθμολογικά πανελλαδικών εξετάσεων.
Αναφερθείς στα αποτελέσματα του διεθνούς προγράμματος PISA, υπογραμμίζει ότι αποτελούν υπενθύμιση για τις αλλαγές που είναι απαραίτητες.