Με πολύ κόσμο έγινε το πρωί της Τετάρτης 31/1 στην Αμαλιάδα η κινητοποίηση πολιτών, δικηγόρων, φορέων και του δήμου για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην υποβάθμιση-κατάργηση στην ουσία, του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν και αγρότες της περιοχής στηρίζοντας τα αιτήματα όσων θέλουν να μείνουν στην πόλη οι δικαστικές υπηρεσίες και να μην συγχωνευθούν με του Πύργου. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας επίσης οι έμποροι και οι καταστηματάρχες της πόλης είχαν κλείσει όλα τα μαγαζιά και συμμετείχαν στην πορεία.
Εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης και της δημοτικής αρχής, προσερχόμενοι από νωρίς έξω από τα δικαστήρια της Αμαλιάδας, για να ενώσουν τις φωνές τους και να εκφράσουν με ηχηρό τρόπο την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη με συγχώνευση πρωτοδικείων και ειρηνοδικείων.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Θανάσης Θεοδόσης, ο οποίος άνοιξε τον κύκλο των τοποθετήσεων, έχει εδώ και πολύ καιρό εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του για τη διαφαινόμενη και προωθούμενη υποβάθμιση και στη συνέχεια κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, χτυπώντας έγκαιρα το «καμπανάκι» της επιφυλακής και θέτοντας άπαντες προ των ευθυνών τους.
«Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε. Όλο παίρνουν, παίρνουν, παίρνουν! Και η Ηλεία είναι 52η στην ιεραρχία των Νομών της Ελλάδας. Αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει. Μέχρι εδώ! Φτάνει, δεν πάει άλλο! (..) Το Πρωτοδικείο άνοιξε επί Γερμανικής Κατοχής το 1942 γιατί ένας άνθρωπος από την Αμαλιάδα, ένας Παπαδόπουλος, έφτιαξε αυτό που βλέπουμε σήμερα και που εξυπηρετεί τη Δικαιοσύνη, και σήμερα επιώ ελεύθερης κυβέρνησης πάνε να μας κλείσουν. Αυτοί που φτιάχνουν τα νομοσχέδια, λένε και ισχυρίζονται -καθοδηγούμενοι από τις γνωματεύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας- ότι προσπαθούν να επιταχύνουν τη δικαιοσύνη και να εξοικονομήσουν δαπάνες. Πού είναι αυτή η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης όταν μεταφερθούν όλα τα Δικαστήρια στο Πρωτοδικείο Πύργου; Πώς είναι δυνατόν, αποφάσεις που εκδίδονται εδώ σε 15 μήνες, εκεί να γίνονται σε λιγότερο χρόνο; Θα πάνε δύο και τρία χρόνια πίσω. Άρα το παραμύθι “επιτάχυνση της Δικαιοσύνης” είναι παραμύθι μεγάλο», επισήμανε υπενθυμίζοντας ότι σε άλλες περιοχές, όπως η Ορεστιάδα, τα Γιαννιτσά και η Έδεσσα, τα Πρωτοδικεία εξαιρέθηκαν από τις συγχωνεύσεις, και στη συνέχεα διάβασε την ανοιχτή επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, η οποία απευθύνεται κατά κύριο λόγο προς τους Βουλευτές της Ηλείας και χαρακτηρίζει πισωγύρισμα και τραγική εξέλιξη την κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ενεργά και οι αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι έφτασαν με τα τρακτέρ τους έως το Πρωτοδικείο, εκφράζοντας τη στήριξή τους, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης.
Μόλις ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις όλων των ομιλητών, ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, με κατάληξη την κεντρική πλατεία του Αγίου Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμετέχοντας φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν σημαίες και πανό. Τόσο η συγκέντρωση, όσο και η πορεία ενώθηκαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα αγροτών της Ηλείας και κατέληξαν στον κόμβο της Μαραθιάς για να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη αγροτική κινητοποίηση.
φωτογραφίες Πουλχερία Γεωργιοπούλου