Τείχος υψώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Αμαλιάδας προκειμένου να αναχαιτίσουν το διαφαινόμενο «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων, το οποίο θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία χιλιάδων πολιτών.
Οι ίδιοι βλέπουν εαυτούς ως «πειραματόζωα» νέων πολιτικών που επίκεινται στα πλαίσια της αναδιαμόρφωσης του χάρτη στην υγεία,
οι οποίες θα οδηγήσουν «μια δευτεροβάθμια μονάδα φροντίδας υγείας να λειτουργεί απλά ως εμβολιαστικό κέντρο και ως κέντρο πρώτων βοηθειών», δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα«Πελοπόννησος» ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων, Σωκράτης Σωτηρόπουλος.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Μπροστά στον… Αρμαγεδδώνα, τον οποίο οι εργαζόμενοι βλέπουν να έρχεται αποφάσισαν, κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης να διαδηλώσουν τη Δευτέρα 2 Αυγούστου στην έδρα της 6 ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Πάτρα και να επιδιώξουν συνάντηση με τον διοικητή, Γιάννη Καρβέλη, προκειμένου να του εκθέσουν έναν προς έναν τους λόγους για τους οποίους η νοσηλευτική μονάδα είναι αναγκαίο να ενισχυθεί. «Οι αποφάσεις που λαμβάνονται οδηγούν στην απαξίωση της νοσηλευτικής μονάδας της Αμαλιάδας, η υποβάθμιση της οποίας μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή με τη σπατάλη πολύτιμου χρόνου την κρίσιμη ώρα», είπε στην «Π» ο κ. Σωτηρόπουλος.
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
Η σταδιακή αποξήλωση του προσωπικού έχει οδηγήσει σε σοβαρή υποστελέχωση το νοσοκομείο, αφού οι μετακινήσεις των γιατρών είναι συνεχείς. «Από το σύνολο των δέκα ειδικευμένων γιατρών που κάποτε είχε η νοσηλευτική μονάδα, σήμερα αυτοί δεν ξεπερνούν τους τρείς, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ηλείας με τους χιλιάδες μόνιμους κάτοικους, οι οποίοι το καλοκαίρι τριπλασιάζονται», σημείωσε στην «Π» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Αμαλιάδας.
ΣΤΟ ΝΗΜΑ
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε στην «Π» ο κ. Σ. Σωτηρόπουλος όπου πριν από λίγο καιρό σώθηκε η ζωή ενός νέου ανθρώπου και αυτό χάρις στην αυτοθυσία και την βούληση της αναισθησιολόγου να μεταβεί στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση
της έκτακτης κατάστασης, το ίδιο συνέβη και με άλλον ασθενή λίγες ημέρες μετά. «Και τα δυο περιστατικά ήσαν πολύ κρίσιμα και διεκπεραιωθήκαν με απολυτή επιτυχία από το ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό και πλήρωμα ΕΚΑΒ της νοσηλευτικής
μονάδας Αμαλιάδας και σώθηκαν. Σώθηκαν δυο άνθρωποι που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν κάπου μεταξύ Πύργου και Πάτρας», τόνισε στην «Π» ο πρόεδρος των εργαζομένων.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ
Μια ακόμη πράξη «αποξήλωσης» αρμοδιοτήτων από τη νοσηλευτική μονάδα της Αμαλιάδας ήρθε, όπως λέει στην «Π» ο κ. Σωτηρόπουλος, με σχετική πράξη του διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας μέσω της οποίας αναστέλλονται μια σειρά από βασικές λειτουργίες.
«Από τούδε και στο εξής η παροχή υπηρεσιών υγείας και πρώτων βοηθειών θα διενεργούνται στα ΤΕΠ της Ν.Μ. Αμαλιάδας και μετέπειτα θα γίνεται διακομιδή είτε στη Ν.Μ. Πύργου, είτε σε νοσοκομεία των Πατρών», διευκρίνισε ο κ. Σωτηρόπουλος.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Σε αντιδιαστολή, ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων του νοσοκομείου Αμαλιάδας διατυπώνει το ακόλουθο ερώτημα: Αν δεν ενεργούσε στα δύο περιστατικά τάχιστα το προσωπικό της Ν.Μ. Αμαλιάδας με απόλυτη συνέπεια, αυταπάρνηση, και δεν υπερέβαλε τα προβλεπόμενα, δεν υπήρχε η αναισθησιολόγος που κλήθηκε χωρίς να εργάζεται για να διασωληνώσει σε άμεσο χρόνο, δεν σταματούσαν στιγμή, να εφαρμόζουν, καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) μέχρι να δουν σημάδια αντίδρασης και απλά διακόμιζαν τα περιστατικά όπως -όπως, ποια θα ήταν η κατάληξη;
pelop.gr