Αποκαλυπτική έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών: Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος για το 95% των επιχειρήσεων – Μόνο το 6,67% χρησιμοποιεί φυσικό αέριο – Ποιες ανατιμήσεις έρχονται στις τιμές των προϊόντων
«Ηλεκτροσόκ» σε βιοτεχνίες – επιχειρήσεις λόγω των ανατιμήσεων στο ρεύμα!
Επιχείρηση αρτοποιίας που πλήρωσε πέρσι τον Σεπτέμβριο μηνιαίο λογαριασμό ρεύματος 866 ευρώ για κατανάλωση 5.641 KW, φέτος για τον ίδιο μήνα και την ίδια κατανάλωση κλήθηκε να πληρώσει 1.364 ευρώ!
Η διαφορά δεν είναι τίποτα άλλο, από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα λόγω των διεθνών αυξήσεων! Μια άλλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών αναγκάζεται να δεχτεί αυξήσεις 40% – 70% στις πρώτες ύλες, στα πλαστικά, στα καλώδια κ.λπ. λόγω των διεθνών ανατιμήσεων. Μέρος των αυξήσεων αυτών, αναγκαστικά, θα τις περάσει στο τελικό κόστος της οικοδομής.
Αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις του προβλήματος. Την ουσία αποτυπώνει, με ανάγλυφο τρόπο σχετική μελέτη που πραγματοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Στην έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 135 μελών διαφαίνεται το ενδεχόμενο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις 10% έως 30% στις τελικές τιμές των προϊόντων τους. Το ποσοστό των ανατιμήσεων θα είναι ανάλογο με τον βαθμό εξάρτησης της κάθε επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, δηλαδή από το ηλεκτρικό ρεύμα που αποτελεί το βασικό καύσιμο παραγωγής για 9 στις 10 επιχειρήσεις.
Οι μισές επιχειρήσεις που ερωτήθηκαν εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια ενώ, ένα 15% εκτιμούν αύξηση άνω του 30%! Από τι θα εξαρτηθούν οι ανατιμήσεις; Από τον αντίστοιχο βαθμό εξάρτησης της επιχείρησης από το ηλεκτρικό ρεύμα.
Σύμφωνα με την έρευνα, το ηλεκτρικό ρεύμα από παρόχους αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος για το 95% περίπου των επιχειρήσεων ενώ μια στις 10 επιχειρήσεις χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ούτε λόγος για τα φωτοβολταϊκά που… αναλογούν σε ελάχιστο ποσοστό! Τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες δεν έχουν ακόμη αναζητήσει τρόπους για παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναντι ενός 10% που το έχει ήδη κάνει.
Η ενέργεια αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%) για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα 7 στους 10 επιχειρηματίες πιστεύουν οτι οι διεθνείς αυξήσεις στις τιμές ενέργειας θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στην χώρα μας.
Σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος. Σε κάποιο βαθμό, οι ανατιμήσεις στις τελικές τιμές οφείλονται και στο ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν φαίνεται να σβήνουν τις φωτιές που έχει ανάψει η ένα ενεργειακή κρίση. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις αξιολογούν τα κυβερνητικά μέτρα ανεπαρκή. Μόνο ένα 3% θεωρεί πως αυτά επαρκούν σε μεγάλο βαθμό.
Παρ’ όλα αυτά στην κυβερνητική ατζέντα δεν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, πέρα από τα 500 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν. Πιο πιθανό θεωρείται μια χρονική παράταση τους κάτι που θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
www.newmoney.g