Σε πρωτοφανή ύψη εκτινάχθηκε η τιμή της χρυσής λίρας, ακολουθώντας τον πυρετό του χρυσού που κυριαρχεί στις αγορές, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, προβλέποντας γεωπολιτικές αβεβαιότητες.
Στην Ελλάδα η τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας έσπασε πρώτη φορά και το φράγμα των 540 ευρώ, σημειώνοντας νέο ρεκόρ – και η κούρσα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.άγνωστη η πορεία που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τιμών χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος, χθες η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας εκτοξεύτηκε στα 544,77 ευρώ, ενώ η τιμή αγοράς της από την ΤτΕ ανήλθε σε 452,13 ευρώ.
Για τις δύο τιμές πρέπει να διευκρινιστεί ότι, η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τη χρυσή λίρα από τον ιδιώτη στην τιμή των 452,13 ευρώ, ενώ την πουλάει στον ιδιώτη προς 544,77 ευρώ, δηλαδή, με ένα spead που κυμαίνεται στα 90 ευρώ! Με αυτή την τεράστια “προμήθεια” ουσιαστικά αποθαρρύνει τους αποταμιευτές που θα ήθελαν να “παρκάρουν” τα χρήματα τους στο… “νόμισμα-φετίχ”, θεωρώντας ότι τους παρέχει ασφάλεια.
Η άνοδος της τιμής ξεκίνησε με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έκτοτε με αυξομειώσεις στην τιμή, συνέχισε το ανοδικό σερί, ακολουθώντας την πορεία του χρυσού.
Ενδεικτικά, δύο χρόνια νωρίτερα, πριν την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, οι τιμές αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας ήταν 388,40 και 468,15 ευρώ αντίστοιχα.
Ο χρυσός λάμπει!
Οι αγορές προβληματίζονται από την άνοδο του χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες και όπως συμβαίνει κάθε φορά, αναρωτιούνται, αν θα συνεχιστεί το ανοδικό ράλι και αν οι τιμές θα παραμείνουν στα επίπεδα αυτά.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο χρυσός πάει καλά όταν τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού, και όλος ο πλανήτης επίσης, αντιμετωπίζουν προβλήματα και αστάθεια.
Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του χρυσού στην αγορά έφτασε στα 2.173,49 δολάρια η ουγγιά, ενώ futures του χρυσού στις ΗΠΑ ανέβηκαν έως τα 2.180,5 δολάρια.
Σημειώνεται ότι η απόδοση κερδών από τον χρυσό είναι πολύ χαμηλή , σε σχέση με άλλες επενδυτικές τοποθετήσεις, στοιχείο που προβληματίζει πολύ για την άνοδο των τελευταίων μηνών.
Όπως σημειώνουν «γκουρού» της αγοράς, επενδύεις στον χρυσό και εύχεσαι να μην αποκομίσεις κέρδη, επειδή προφανώς, όταν αυξηθεί η τιμή του, θα σημάνει ευρύτερες αβεβαιότητες και περιπέτειες.
Άλλωστε το ανοδικό σερί της τελευταίας περιόδου αποδίδεται στους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα, ενώ ενισχύθηκε όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε με πυρηνική σύγκρουση εάν χώρες του ΝΑΤΟ στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, καθώς και από την προειδοποίηση του υποψήφιου αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι αν εκλεγεί, δεν θα βοηθά αμυντικά χώρες που δεν δαπανών τα προβλεπόμενα για το ΝΑΤΟ και ακόμη άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.
Οι πωλήσεις χρυσών λιρών
Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μειώθηκαν το 2023, οι ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας από τα νοικοκυριά, ενώ τα τελευταία 22 χρόνια οι πωλήσεις χρυσών λιρών ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια τεμάχια.
Όπως έχει γράψει το Σin, το 2023 πωλήθηκαν από ιδιώτες στην Τράπεζα της Ελλάδος 39.435 χρυσές λίρες, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 24,5% σε σύγκριση με τις χρυσές λίρες που ρευστοποιήθηκαν το 2022, όταν είχαν φτάσει σε 52.241 τεμάχια.
Επίσης, οι αγορές ιδιωτών χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2023, ανήλθαν σε 10.798 τεμάχια, έναντι 11.236 τεμάχια το 2022, σημειώνοντας μείωση κατά 3,9%.
Από το 2002 που τηρεί στοιχεία η κεντρική τράπεζα, πάνω από 3 εκατομμύρια χρυσές λίρες Αγγλίας ρευστοποίησαν οι Έλληνες, ενώ στα 22 αυτά χρόνια, προέβησαν σε αγορές περίπου 1,5 εκατομμυρίου χρυσών λιρών.