Για τις αποζημιώσεις λόγω παγετού και τις κορονοενισχύσεις στις ελιές Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο ΥπΑΑΤ, την Παρασκευή (15 Απριλίου), του προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Κουφίδη και εκπροσώπων Αγροτικών Ενώσεων και Σωματείων του νομού με τον υπουργό κ. Γεώργιο Γεωργαντά, παρουσία της Γραμματέως του ΥπΑΑΤ κ. Χριστιάνας Καλογήρου.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, που συμμετείχε στην σύσκεψη, «ο υπουργός κ. Γεωργαντάς μας ανέφερε ότι στο πακέτο για αποζημιώσεις λόγω παγετού «Άνοιξη 2021» δεν έχει ενταχθεί η ελιά Χαλκιδικής. Αυτό σημαίνει ότι μέσω αυτού του προγράμματος δεν είναι εφικτό να πάρουν αποζημιώσεις οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής.
Η πρόταση των εκπροσώπων των παραγωγών ήταν να καταβληθεί ενίσχυση de minimis λόγω ακαρπίας. Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι θα το εξετάσει και υπάρχουν ελπίδες να καταβληθεί. Το ΥπΑΑΤ θα ζητήσει το πόρισμα του ΕΛΓΑ και πάνω σε αυτό θα στηριχθεί για να ενταχθεί στα de minimis η ελιά Χαλκιδικής.
Όσον αφορά το θέμα την ενίσχυση λόγω Covid-19, που είναι για το 2020, η οποία είναι στα 40 ευρώ ανά στρέμμα και αφορά τους παραγωγούς Κονσερβολιάς και ελιάς Χαλκιδικής, ο υπουργός ανέφερε ότι θα επιταχυνθεί η όλη διαδικασία. Όπως τόνισε η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανοίξει μετά τις γιορτές του Πάσχα και τα ποσά θα καταβληθούν έως το τέλος Μαΐου 2022».
Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Κουφίδης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «συζητήσαμε με τον υπουργό για το θέμα της ακαρπίας που είχαμε την Άνοιξη του 2021. Η ζημιά ήταν μεγάλη για τους παραγωγούς ελιάς στην Χαλκιδική. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τη ζημιά λόγω ακαρπίας. Επίσης για να αποζημιωθούν μέσα από πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ-ΠΣΕΑ) θα πρέπει να έχει πάθει ζημιά το φυτικό κεφάλαιο και όχι ο καρπός. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει αν η ακαρπία μπορεί να ενταχθεί μέσα από πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων de minimis».