Πυρετώδεις προετοιμασίες για τα «αποκαλυπτήρια» των μέτρων στήριξης που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Καταλύτης η πορεία των κρατικών εσόδων
«Πακέτο ΔΕΘ» δύο φάσεων προετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η τόνωση των εισοδημάτων – εν μέσω ακρίβειας – και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και ο όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται να επιστραφεί στην κοινωνία μετά τις θετικές εξελίξεις από την ανάπτυξη, τον τουρισμό και τις επενδύσεις.
Αυτό σημαίνει ότι πόροι ύψους ενδεχομένως από 3-5 δισ. ευρώ μπαίνουν στη φαρέτρα του Μεγάρου Μαξίμου σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με ενίσχυση της επιδοματικής πολιτικής και σε δεύτερη φάση με μόνιμες παρεμβάσεις από το 2023, με μειώσεις φόρων και τόνωση των εισοδημάτων.
Παρεμβάσεις ετοιμάζονται και για την παροχή φθηνής στέγης σε νέα ζευγάρια, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η περαιτέρω μείωση των φόρων για επιχειρήσεις καθώς και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν αρχές Σεπτεμβρίου όταν και θα υπάρχουν τα τελικά στοιχεία από τα έσοδα, τις εισπράξεις της τουριστικής σεζόν και την πορεία του ΑΕΠ.
Ρόλο στις αποφάσεις θα παίξει και η τήρηση του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος και 1% το 2023, αλλά και η ενεργειακή κρίση, η οποία υπολογίζεται πως θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022 (κυρίως για την απορρόφηση των επιβαρύνσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος).
Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται υπό επεξεργασία είναι η καταβολή επιταγής ακρίβειας, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και επιδοτήσεις σε καύσιμα (fuel pass) και ρεύμα. Στο σκέλος των μόνιμων παρεμβάσεων είναι η επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τις συντάξεις, η αύξηση στις συντάξεις σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσωπική διαφορά, τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα που περικόπηκαν το 2012. Αναλόγως των δημοσιονομικών περιθωρίων για το 2023, εξετάζεται η μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%, αλλά και η μείωση ή ακόμα και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
in.gr