Αντιμέτωποι με μεγάλες εκπλήξεις βρίσκονται οι πολίτες της χώρας, μόλις ενημερώνονται για τις νέες τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ακυρώνοντας αρκετοί από αυτούς τα καλοκαιρινά τους σχέδια για διακοπές σε κάποιο νησί, καθώς ειδικά για τη μέση ελληνική οικογένεια οι τιμές είναι απλησίαστες. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα διαμορφώνεται για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών και τις μετακινήσεις τους, όπως και για τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απαθής, παρακολουθεί το φαινόμενο, κάνοντας «συστάσεις» στους ακτοπλόους να μην προχωρήσουν σε άλλες αυξήσεις. Στο μεταξύ, είναι η τρίτη φορά από τον Μάρτιο που οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προχώρησαν σε αυξήσεις την 1η Ιουλίου, επικαλούμενες το αυξημένο κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων, και έτσι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σε κάποιες περιπτώσεις συγκριτικά με πέρυσι και συνολικά, έχουν αυξηθεί ακόμα και 40%.
Προχθές το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας εργατικά κέντρα, ναυτεργατικά σωματεία και φορείς νησιωτών με σημείο αιχμής την ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδο, στον οποίο εξέθεσαν τα αιτήματά τους, όπως και την αγωνία και τις ανάγκες των επιβατών, των νησιωτών, των ναυτεργατών. Ο πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου ΠΕΜΕΝ (μηχανικοί) Θανάσης Ευαγγελάκης μετά το τέλος της συνάντησης ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, χαρακτηρίζοντας τον κ. Κατσαφάδο «προκλητικό», καθώς, όπως ανέφερε, ο υφυπουργός τους είπε ότι «το υπουργείο συμμερίζεται την αγωνία για τα ακριβά εισιτήρια, διανύουμε ιδιαίτερες συνθήκες με τις αυξήσεις στο πετρέλαιο και έχουμε κάνει αυστηρές συστάσεις στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας να μην αυξήσουν άλλο τα εισιτήρια».
«Δεν μπορεί η λαϊκή οικογένεια να βλέπει καθημερινά να λεηλατείται το εισόδημά της από τις δυσβάσταχτες αυξήσεις σε ενέργεια, προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, να θέλει να πάρει μια ανάσα ξεκούρασης και να χρειάζεται να πληρώσει μια 4μελή οικογένεια χωρίς αυτοκίνητο 728 ευρώ για ένα ταξίδι στη Ρόδο, για τη Σάμο 565 ευρώ, την Ικαρία 468 ευρώ, τη Λέσβο 456 ευρώ», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιος που ταξίδεψε πέρυσι στη Σύρο με οικονομικό εισιτήριο πλήρωσε 32,5 ευρώ, τον Ιούνιο του 2022 άγγιξε τα 42,5 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουλίου κοστίζει 45,5 ευρώ!