Σχετικά με τα πρόστιμα που ισχύουν από 1.000 ευρώ για μη υποβολή δήλωσης έως 54.000 ευρώ και διετής φυλάκιση για «ψευδή δήλωση», ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννηςανέφερε ότι:
-«Πέρυσι επειδή ήταν και μια πιλοτική χρονιά, ενδεχομένως υπήρχε και μια ευελιξία στο κομμάτι αυτό». «Φέτος όμως θα είμαστε αυστηροί και θα είμαστε αυστηροί γιατί πραγματικά όσον αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας, δεν μπορούμε να παίζουμε. Έχουμε ευθύνη όλοι, πρώτα απ’ όλα η πολιτεία, οι δήμοι που θα κάνουν τους ελέγχους και θα πρέπει να ελέγχουν και τις καταγγελίες, αλλά και οι ίδιοι πολίτες. Καθαρίζουμε λοιπόν το οικόπεδό μας για να προστατεύσουμε και την περιουσία μας αλλά και τον γείτονά μας», τόνισε.
-«Είδαμε δυστυχώς πέρσι στη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής, που ξεκίνησε από το Βαρνάβα όπως θυμόμαστε όλοι, ότι όπου υπήρχαν καθαρισμένα οικόπεδα, πέρασε η φωτιά και δεν καταστράφηκε η περιουσία», είπε ο κος Κεφαλογιάννης σε συνέντευξη του στον Τ/Σ OPEN και σημείωσε ότι:
–«Όπου υπήρχαν ακαθάριστα οικόπεδα, δυστυχώς είχαμε καταστροφή. Κάνω λοιπόν έκκληση, επειδή τον Απρίλιο ανοίγει πάλι η διαδικασία της πλατφόρμας και πρέπει να δηλώσουμε όλοι τα οικόπεδα μας, πέρυσι είχαμε 830.000 δηλώσεις, να ξανακάνουν το ίδιο». Και υπογράμμισε ότι:
-«Έχουν πολύ μεγάλη, αν θέλετε, ευθύνη και θεωρούμε ότι είναι και σύμμαχοί μας οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, αλλά και οι πολίτες, οι οποίοι, να θυμίσω και πραγματικά κάνω μια έκκληση, πρέπει να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους».
Σημειώνεται ότι το Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών περιλαμβάνει:
α) την Ψηφιακή Υπηρεσία Δήλωσης Υπόχρεων ιδιωτών καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης της και
β) την Ψηφιακή υπηρεσία καταγγελιών πολιτών
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου από το υπουργείο καθυστέρησε η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας και δόθηκαν παρατάσεις στους ιδιοκτήτες για τις δηλώσεις, κάτι που λογικά δεν αναμένεται να επαναληφθεί τη φετινή χρονιά.
Τι ισχύει για τους καθαρισμούς οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων
Για τους καθαρισμούς οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων προβλέπονται στη νομοθεσία και τις Πυροσβεστικές Διατάξεις τα εξής:
Οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες:
Έχει καθοριστεί ότι η εφαρμογή των μέτρων πυροπροστασίας και η δήλωση στο Μητρώο είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομών, επικαρπωτών, μισθωτών ή υπομισθωτών οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε:
α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας. Και
δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας,
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτηρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.
Καθαρισμός – Συντήρηση: Όλοι αυτοί, με βάση τα προβλεπόμενα θα πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό των προαναφερομένων χώρων από την 1η έως την 30η Απριλίου κάθε έτους, και στη συντήρησή τους καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
-Ισχύει υπουργική απόφαση. που θέτει σε εφαρμογή τη σχετική Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 20/2024.και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 2695, τεύχος Β, της 9.5.2024. Δείτε εδώ στο ecopress
Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης: Στην συνέχεια όλοι αυτοί θα πρέπει μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους,, να προβαίνουν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο. Ενώ όπως αναφέρεται « για την αποτελεσματική διενέργεια των ελέγχων, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων του πρώτου εδαφίου, δημιουργείται ηλεκτρονική φόρμα καταγγελιών».
1.000 ευρώ πρόστιμο για μη υποβολή δήλωσης: Σε όσους δεν υποβάλλουν δήλωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ «το κεφάλι», δηλαδή όχι ανά οικόπεδο, αλλά από ότι φαίνεται, ανά συνιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα θα θεωρείται ότι ο ιδιοκτήτης συναίνεσε να μπει ο Δήμος να καθαρίσει το οικόπεδο και να του χρεώσει τα έξοδα του καθαρισμού. Σημειώνεται ότι η Δήλωση αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μέχρι την 30/4 κάθε επομένου έτους!
Ως 54.000 ευρώ πρόστιμο και διετής φυλάκιση για «ψευδή δήλωση»: Για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δήμων.
Εναντίον όσων δηλώσουν ψευδώς τον Απρίλιο ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και βαρύτατο πρόστιμο που φτάνει έως και τις 54.000 ευρώ. Επειδή όμως και το αν ο καθαρισμός έγινε σωστά είναι σχετική έννοια, αλλά και επειδή καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να ελέγχουν συνεχώς αν ξαναβγήκαν χορτάρια κλπ., πράγματα διόλου εύκολα για όσους κατοικούν μακριά από τις ιδιοκτησίες τους και δεν μπορούν να έχουν συνεχή εποπτεία, οι ιδιοκτήτες είναι εκτεθειμένοι στην κρίση των ελεγκτικών οργάνων για επιβολή εξοντωτικών ποινών και προστίμων.
Τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός
Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς.
Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.
Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Ο ρόλος του δήμου
Οσοι ιδιοκτήτες φανούν ασυνεπείς στις υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων τους, καλούνται από τον οικείο δήμο, ο οποίος τους δίνει προθεσμία δέκα ημερών από την κοινοποίηση της κλήσης να διεκπεραιώσουν τον καθαρισμό. Μετά την παρέλευση της προαναφερθείσας προθεσμίας, ο Δήμος, προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό. Σε περίπτωση περιφραγμένων ή επαρκώς περιτοιχισμένων χώρων, αιτείται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας, με την οποία βεβαιώνεται η συνδρομή κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, και βάσει αυτής, μεριμνά για την έκδοση Εισαγγελικής παραγγελίας βάσει της οποίας προβαίνει, στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων
Η προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο
Αναφορικά με την αντιπυρική περίοδο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι, «φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει τον μεγαλύτερο ιστορικά αριθμό πυροσβεστών, ο οποίος θα ανέλθει, μαζί με τους 2.500 εποχικούς, στους 18.000».
Ο υπουργός επεσήμανε πως υπάρχει μια αύξηση του προσωπικού των μονίμων κατά 20%, καθώς, όπως ανέφερε, μέσα σε 3 χρόνια από 13.000 ανήλθαν σε 15.500. Παράλληλα, σημείωσε πως «διαθέτουμε μέσα τα οποία είχαμε και την περσινή χρονιά, δηλαδή τα 49 τα οποία ενοικιάζουμε και τα οποία πραγματικά είναι εξαιρετικά, συν τον εθνικό στόλο».
«Μέσα στη χρονιά θα αρχίσουν να παραδίδονται και οχήματα μέσα από το μεγάλο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», άρα και στον επίγειο στόλο θα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι από μόνος του αυτός ο προγραμματισμός μπορεί να αποδώσει. Έχουν πολύ μεγάλη, αν θέλετε, ευθύνη και θεωρούμε ότι είναι και σύμμαχοί μας οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, αλλά και οι πολίτες, οι οποίοι, να θυμίσω και πραγματικά κάνω μια έκκληση, πρέπει να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους. Είδαμε δυστυχώς πέρσι στη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής, που ξεκίνησε από το Βαρνάβα όπως θυμόμαστε όλοι, ότι όπου υπήρχαν καθαρισμένα οικόπεδα, πέρασε η φωτιά και δεν καταστράφηκε η περιουσία.
Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών
Σχετικά με την προηγούμενη εμπειρία του στην αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κος Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι ουσιαστικά ανασυστάθηκε το τμήμα της ΔΙΚΑΦΚΑ (Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών), το οποίο είναι υπεύθυνο για τις κατασκευές και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Όπως είπε, «επικεφαλής της ΔΙΚΑΦΚΑ είναι ένας εξαιρετικός αντιστράτηγος, ο κ. Κλούβας, ενώ όλες οι μονάδες του Μηχανικού, με τα μηχανήματα έργου, συνδράμουν τόσο στην περίοδο πριν από την αντιπυρική περίοδο, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες, όσο και στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών».
Ακόμη, σημείωσε, ότι τα τελευταία δύο χρόνια συνεργάστηκε στενά με το υπουργείο, «στο οποίο έχει πλέον την τιμή να προΐσταται, και συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα προσαρμογής». Παράλληλα, επισήμανε ότι είχε ήδη γίνει πολύ καλή προεργασία από τον προκάτοχό του, κ. Κικίλια, για την αντιπυρική περίοδο, η οποία επίσημα ξεκινά την 1η Μαΐου.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η περίοδος αυτή έχει ουσιαστικά ήδη ξεκινήσει, καθώς από τον Μάρτιο έχουν σημειωθεί περιστατικά πυρκαγιών, κυρίως από καύσεις κλαδιών στο πλαίσιο αγροτικών εργασιών.« Παρότι υπήρξε απαγόρευση για χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, κάποιοι συμπολίτες μας δεν ακολούθησαν τις οδηγίες. Σε κάθε περίπτωση, η προετοιμασία βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε.