Στην Επισκοπή Σύρου της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, μιας από τις μεγαλύτερες καθολικές επισκοπές στη χώρα, εντοπίζεται το σκάνδαλο με τα περίεργα εμβάσματα ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, που σε διάστημα μιας πενταετίας, όπως προέκυψε από έλεγχο της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχουν μεταφερθεί σε λογαριασμούς επιχειρηματιών νυχτερινών κέντρων.
Στην υπόθεση φέρονται να «πρωταγωνιστούν» δύο ιερείς της επισκοπής Σύρου, ο ένας υψηλά ιστάμενος στην ιεραρχία, και ένας ακόμη, προερχόμενος από την Κρήτη, καθώς και πέντε ιδιοκτήτες καταστημάτων διασκέδασης.
Το υπό διερεύνηση οικονομικό σκάνδαλο «ακουμπά» και την Πάτρα, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Πελοποννήσου», 60χρονος που φέρεται να κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία, είναι ένας εκ των επιχειρηματιών. Πρόκειται για πρόσωπο που την τελευταία διετία διέμενε μόνιμα στην Πάτρα, έχοντας αναπτύξει επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο της νύχτας είτε ως μέτοχος είτε ως διαχειριστής καταστημάτων διασκέδασης, καταβάλλοντας μερίδιο στους ιδιοκτήτες. Η εμπλοκή του στη νυχτερινή ζωή της πόλης ξεκίνησε από επιχείρηση που βρίσκεται σε γνωστό πεζόδρομο και επεκτάθηκε με την παρουσία τους σε τουλάχιστον δύο καταστήματα σε Ρίο και στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας.
Οπως μετέφεραν στην «Π» άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, αποτελούσε «κοινό μυστικό» η σχέση που διατηρούσε ο 60χρονος με ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται οι λόγοι της «χρηματοδότησής» του. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο για περιπτώσεις εξαπάτησης, αλλά και εκβίασης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Π», ο 60χρονος είχε ιδιαίτερο «πάθος» με τον τζόγο και για αυτό τον λόγο συνήθιζε να στοιχηματίζει ποσά χιλιάδων ευρώ επισκεπτόμενος πρακτορεία ΠΡΟΠΟ στην Πάτρα και ευρύτερη περιοχή του Ρίου. Πληροφορίες θέλουν κάποια από το εμβάσματα, προερχόμενα από την Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος, να κατευθύνθηκαν για την εξόφληση χρεών εξαιτίας της αδυναμίας του να τζογάρει.
Φέρεται να «δικαιολογούσε» την οικονομική του άνεση από την ενασχόληση του με αρχαιοκαπηλία, εντούτοις ουδέποτε έχει απασχολήσει σε τοπικό επίπεδο τις διωκτικές αρχές.
Για το σκάνδαλο δεν έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οποίων έχουν δεσμευθεί και ελέγχονται. Η τελευταία «ύποπτη» διαδρομή φέρεται να καταγράφεται πριν από λίγες ημέρες και αφορούσε το ποσό των 50.000 ευρώ.
Για την υπόθεση φέρεται να έχει λάβει γνώση και η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό. Μετά τις αποκαλύψεις, η Σύνοδος της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος σε χθεσινή ανακοίνωσή της δηλώνει πως δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για την υπόθεση και πως της γνωστοποιήθηκε μέσω του Τύπου.
pelop.gr