Ποσό περίπου 1.750.000 ευρώ δαπανήθηκε κυρίως από το πρόγραμμα INTERREG ΙΙΙ για την ανακατασκευή του κτηρίου που στέγαζε παλιά το Ινστιτούτο του ΑΣΟ!
Αφορά κτήριο του 1928, το οποίο είχε πληγεί από τους σεισμούς του 1993, τμήμα της της ιστορίας της πόλης του Πύργου και της σταφίδας της περιοχής.
Το κτίριο, , ανακατασκευάστηκε και διαμορφώθηκε ειδικά για να στεγάσει τα σχέδια 180 επιστημόνων από την Ελλάδα και 24 χωρών, από όλες τις Ηπείρους, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg 3 Ελλάδας – Ιταλίας, το «Σωσίπολις»
Κατασκευάστηκε σαν ένας χώρος επιστημονικής έρευνας και υποστήριξης, τόπος συνάντησης επιστημόνων, έρευνας και μελέτης για την ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού του αρχαίου ελληνικού κόσμου και φιλοξενίας μεταπτυχιακών φοιτητών.
Κατασκευάσθηκαν αίθουσες διδασκαλίας και διαλέξεων, βιβλιοθήκη, γραφεία, αίθουσα υποδοχής, εντευκτήριο, κλιμακοστάσιο, χώρος ηλεκτρικών πινάκων, χώρους WC. Για τη φιλοξενία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, στον Α’ όροφο είχαν δημιουργηθεί 5 δίκλινα δωμάτια με πλήρες λουτρό, αίθουσα εργασίας με υπολογιστές, αναγνωστήριο, κουζίνα, κλιμακοστάσιο.
Στις αρχές του καλοκαιριού του 2010, έγιναν «πανηγυρικά» τα εγκαίνιά του!
Η έλλειψη οικονομικών πόρων, η διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και ο αιφνίδιος θάνατος από την επάρατο του Γάλλου καθηγητή προέδρου του Πιέρ Καρλιέρ, το «Σωσίπολις», έμεινε στην απραξία.
Ταυτόχρονα όμως έμεινε και χωρίς ασφάλεια.
Τον Ιούνιο του 2013 το κτίριο έγινε στόχος βανδάλων που δεν αρκέστηκαν να κλέψουν μόνον υλικά που μπορούν να μεταπωλήσουν σε μάντρες σιδερικών και χαλκού, αλλά με εκδικητική μανία λεηλάτησαν για δεύτερη φορά το Ινστιτούτο του ΑΣΟ στην είσοδο του Πύργου, κατέστρεψαν και διέλυσαν ότι υπήρχε στο εσωτερικό του, από γραφεία και παλιές προθήκες ως τους πίνακες και τις καρέκλες έσπασαν τα τζάμια, ξέσκισαν όλο το έντυπο υλικό που υπήρχε, κατέβασαν τις ψευδοροφές και τέλος χρησιμοποίησαν ως υπαίθριες τουαλέτες τα πατώματα του δεύτερου ορόφου στο κτίριο.
Το 2019 το κτίριο επισκευάστηκε και πάλι. Δαπανήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Οι αρμόδιοι θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα εκ νέου λεηλασίας του.
Αν το ιστορικό κτίριο λεηλατηθεί και πάλι και κανένας δεν πάει φυλακή, όπως συνέβη την πρώτη φορά, τότε κάτι δεν πάει καλά σε αυτό τον τόπο.
Το Σωσίπολις αποτελεί προστατευόμενο κτίριο στην δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, του Υπουργείου Πολιτισμού.
Κάθε παρέμβαση στο κτίριο χρειάζεται η έγκριση της εν λόγω υπηρεσίας και προκειμένου να μπορέσει να γίνει η χρήση του για παιδιά προσχολικής αγωγής θα πρέπει να υπάρξουν μετατροπές στην κτηριακή του υποδομή που θα αλοίωναν σημαντικά την φυσιογνωμία του κτιρίου, το οποίο είναι συνδεμένο με την σταφιδική ιστορία του τόπου.
Πρόθεση από την πλευρά της Π.Ε. Ηλείας για αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου με βάση την ιστορικότητα του και του φυσιογνωμία με την οποία έχει αναδειχθεί ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του τόπου αυτού.
Στα πλαίσια της πρόθεσης αυτή εντάσσεται η σκέψη που έχει πάρει την μορφή πρότασης η δημιουργία βοτανικού κήπου στον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό την επιστημονική έρευνα της χλωριδικής βιοποικιλότητας, την διατήρησή της, αλλά και την περιβαλλοντική πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και αναψυχή των πολιτών. Για αυτό η ανάληψη των πρωτοβουλιών που πορεύονται προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνουν και την δημιουργία ενός χώρου αθλοπεδιών με την μορφή παιδικής χαράς ή ξεκούρασης και άθλησης που θα έχει περισσότερο την φυσιογνωμία του παιχνιδιού, καθώς ακόμα και την ύπαρξη ενός μικρού θεάτρου.
Όσον αφορά το κτίριο η πρόταση που φαίνεται πως έχει βρει πρόσφορο έδαφος είναι να μετατραπεί σε ένα ψηφιακό μουσείο σταφίδας, κάτι που είναι εναρμονισμένο με την ιστορία του “Σωσιπόλις”. Μάλιστα έχουν ήδη γίνει ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και αναμένεται σύντομα, όπως λένε πληροφορίες, να γίνουν και ανακοινώσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα.
ΗΛΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ