Λιόπανα σε δημοτικό πάρκο άπλωσαν χθες το μεσημέρι δημότες και άρχισαν να μαζεύουν ελιές ακόμη και από καλλωπιστικά δέντρα. Η ραγδαία αύξηση της τιμής του πράσινου χρυσού, οδηγεί καταναλωτές σε … συγκομιδή ακόμη και από καλλωπιστικά δέντρα που υπάρχουν μέσα στην πόλη.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν χθες στον Taxydromos, ότι το μεσημέρι, τρία άτομα άπλωσαν ελαιόπανα στο πάρκο του Δήμου Βόλου, που φιλοξενεί και παιδική χαρά στο τέρμα της οδού Κασσαβέτη στη συμβολή της με Τσολάκη. Ηταν ένας άνδρας ηλικίας περίπου 60 ετών, μία γυναίκα και ένας ακόμη άνδρας πιο νεαρής ηλικίας, πιθανόν οικογένεια.
Προς έκπληξή τους γείτονες και περαστικοί είδαν τους τρεις να απλώνουν τα ελαιόπανα και στη συνέχεια με κοντάρια να τινάζουν τις ελιές και να μαζεύουν τον καρπό. Στο πάρκο υπάρχουν όλα κι όλα τρία καλλωπιστικά δέντρα από τα οποία πήραν τον καρπό και απομακρύνθηκαν.
Κάποιοι θορυβήθηκαν και κατήγγειλαν το συμβάν τόσο στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Βόλου, όσο και στην Αστυνομία, δεν υπήρξε όμως παρέμβαση, καθώς δεν προβλέπεται.
Φαίνεται όμως να μην είναι το μοναδικό περιστατικό. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου, παρόμοιες καταγγελίες δέχθηκε και για την περιοχή της Ν. Ιωνίας. Σύμφωνα με αυτές πολίτες βγήκαν στους δρόμους και όπου έβρισκαν ελιές σε πεζοδρόμια, άρχισαν να μαζεύουν τον καρπό τους.
«Δεν συνιστά παράβαση η συγκομιδή καρπών από δέντρα, είτε είναι ελιές, είτε νεραντζιές και λεμονιές. Αρκεί να μην δημιουργούνται προβλήματα για περιοίκους πολλοί εκ των οποίων φροντίζουν για τα δέντρα που βρίσκονται στα πεζοδρόμια μπροστά από τα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους. Καλύτερα είναι να μαζεύονται οι καρποί, παρά να σαπίζουν και να πέφτουν κάτω. Είναι πάντως σημεία των καιρών», σχολίασε για τη συγκομιδή καρπών από καλλωπιστικές ελιές την ώρα που το ελαιόλαδο έσπασε το φράγμα των δέκα ευρώ το λίτρο.
Ανά την Ελλάδα, έχουν καταγραφτεί ακόμη και κλοπές σε ελαιώνες, η συγκομιδή όμως ελιών από πεζοδρόμια σε κεντρικούς δρόμους και πάρκα φαίνεται να είναι τοπική … πρωτοτυπία.
Φέτος, η τιμή του ελαιολάδου καίει τα νοικοκυριά και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που κάποιοι βγαίνουν με ελαιόπανα συλλέγοντας καρπό. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις τιμοληψίες που διενήργησε τον Οκτώβριο το Τμήμα Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, η μέση τιμή διάθεσης του ελαιολάδου έσπασε το φράγμα των δέκα ευρώ το λίτρο, καθιστώντας το είδος πολυτελείας για νοικοκυριά που βλέπουν την τιμή του να αυξάνεται μήνα με το μήνα.
Τον Σεπτέμβριο η μέση τιμή του κλασικού παρθένου ελαιόλαδου ήταν ένα ευρώ πιο χαμηλή, 9,36 ευρώ το λίτρο. Τον Οκτώβριο, η τιμή… καίει. Πωλείται κατά μέσο όρο προς 10,33 ευρώ το λίτρο, με την κατώτατη τιμή να διαμορφώνεται στα 9 ευρώ και την ανώτερη στα 11,30 ευρώ. Ακόμη πιο υψηλή είναι η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που πωλείται κατά μέσο όρο προς 12,06 ευρώ το λίτρο. Αύξηση σχεδόν μισό ευρώ πήρε μέσα σε ένα μήνα, από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο και το ηλιέλαιο που πωλείται από 2,81 ευρώ προς 3,13 ευρώ το λίτρο.
Στην αύξηση της τιμής του ελαιολάδου φαίνεται να συντελεί η μειωμένη έως και 40% παραγωγή μετά τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις πλημμύρες που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα.
Στην τιμή του ελαιολάδου εξάλλου, αφορούν και οι περισσότερες καταγγελίες που δέχεται η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας. Η πιο συχνή είναι ότι περσινό ελαιόλαδο ή ελαιόλαδο που εμφιαλώθηκε πριν τις πλημμύρες ή την κρίση στη Μέση Ανατολή που προκάλεσε αύξηση της τιμής του πετρελαίου, πωλείται στα ράφια με … φετινές τιμές.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ – taxydromos.gr