Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις και κάποιες πληροφορίες θέλουν επίδοξους αγοραστές αιγοπρόβειου να πιέζονται πλέον καθώς έχουν ρήτρες παράδοσης τυροκομικών προϊόντων και αναζητούν πρώτη ύλη.
Ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ κτηνοτροφικών μονάδων και επίδοξων αγοραστών γάλακτος για τις τιμές της νέας χρονιάς είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη και ίσως εντός των ημερών υπάρξουν νεότερα. Οι κτηνοτρόφοι αρνούνται να παράξουν γάλα, όπως λένε και να το πληρωθούν μπιρ παρά, οπότε σε πολλές περιπτώσεις, όπως τονίζουν, δεν θα μπουν καν φέτος στον κόπο να αρμέξουν, για να βγάζουν… άλλοι υπερκέρδη.
Σε επαφές ο Συνεταιρισμός Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου
Εξελίξεις, σύντομα, ίσως και εντός των επόμενων ημερών σε σχέση με τις τιμές στο γάλα για τη νέα σεζόν, προαναγγέλλει, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου, κ. Τάσος Αντωνίου, ο οποίος παλαιότερα είχε θέσει τον πήχη στα 1,80 ευρώ το κιλό. Όπως λέει πρέπει οι κτηνοτρόφοι να έχουν άμεσα την τιμή της νέας σεζόν. Κατά την περσινή χρονιά, ο Συνεταιρισμός είχε κλείσει ήδη μια τιμή στα 1,20 ευρώ, δίνοντας σήμα σε όλη τη χώρα για αύξηση της τιμής γάλακτος. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, το ευτυχές είναι πως στην περιοχή του Λιβαδίου, όπου εκτρέφονται περί τα 60.000 αιγοπρόβατα σε 1.200 μέτρα υψόμετρο, δεν παρατηρήθηκε φέτος μείωση κοπαδιών και συνεπακόλουθα αξιοπρόσεκτη μείωση παραγωγής. Πέρσι ο Συνεταιρισμός είχε συμφωνήσει για μια ποσότητα 5.000 τόνων αιγοπρόβειο κι ενώ όλο το Λιβάδι παράγει γύρω στους 14.000 τόνους.
Δεν αρμέγουν οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη
Προβληματισμένος εμφανίζεται στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργης Βενιεράκης, πρόεδρος στον Σύλλογο Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων νομού Ρεθύμνης, τονίζοντάς μας τα εξής: «για να μείνει κάποιο κέρδος στον κτηνοτρόφο με το ρεύμα, τα πετρέλαια και τις ζωοτροφές στα ύψη, θα πρέπει το πρόβειο γάλα να πληρωθεί φέτος 1,70 ευρώ ανά κιλό. Αν βέβαια γίνει αυτό, μετά το τελικό προϊόν στο ράφι, θα ακριβύνει πολύ και ίσως υπάρξει πρόβλημα με την κατανάλωση. Οι περισσότεροι παραγωγοί στην Κρήτη έχουν αποφασίσει μια αυστηρή συντήρηση στα κοπάδια τους και υπάρχουν και κάποιοι που αρνούνται να αρμέξουν με τις τιμές στο γάλα κάτω του κόστους. Επίσης πρέπει να πούμε ότι χιλιάδες αιγοπρόβατα σφάχτηκαν με τους γάμους και τον τουρισμό το καλοκαίρι που μας πέρασε στην Κρήτη και η παραγωγή θα είναι ασφαλώς μειωμένη. Αυτό το γνωρίζουν οι αγοραστές και όπως ακούμε γίνονται συζητήσεις ακόμα και για συνθετικό γάλα, πράγματα αδιανόητα δηλαδή. Οι Συνεταιρισμοί Ρεθύμνης και Μυλοποτάμου ανακοίνωσαν τιμή στα 1,30 για το πρόβειο γάλα, αλλά αφορά μόνο το Σεπτέμβριο. Με όλα αυτά τα δεδομένα, θεωρώ, ότι απαιτείται η πολιτεία να παρέμβει δυναμικά μέσω και της συνδεδεμένης που εισπράττουν οι κτηνοτρόφοι και να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση, ειδάλλως τα κοπάδια εκτός από μειωμένα ζώα, θα έχουν και εξασθενημένα ζώα».
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το γάλα στην Αιτωλοακαρνανία
Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον αγοραστών αιγοπρόβειου γάλακτος ενόψει της νέας σεζόν. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο αιγοπροβατοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αστακού, κ. Θωμάς Στεριάτος, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά ακόμα δεν έχουν βγει επίσημα τιμές παραγωγοί και όλοι τηρούν στάση αναμονής μέχρις ότου γίνει η αρχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί από αυτούς που ενδιαφέρονται για γάλα είναι με την πλάτη στον τοίχο, καθώς έχουν κλείσει συμφωνίες για παράδοση προϊόντων και πρέπει να βρουν πρώτη ύλη, απλά τώρα παίζουν παιχνίδι καθυστέρησης, για να πιεστεί ο παραγωγός. Τέλος, όπως σημειώνει ο κ. Στεριάτος, οι τιμές που ακούγονται στο νομό φθάνουν και έως στα 1,60 με 1,70 ευρώ ανά κιλό.