Η χοληστερίνη είναι ένας τύπος λιπιδίου που απαιτείται για τη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών, βασικών ορμονών όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, χολικών οξέων που απαιτούνται για την πέψη και την απορρόφηση των λιπών και βιταμίνης D.
Αυτό που είναι «κακό» με τη χοληστερίνη δεν είναι η ίδια η ουσία – στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν. Το πρόβλημα είναι η υψηλή συγκέντρωση «κακής χοληστερόλης».
Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όταν μιλάμε για τη μείωση της χοληστερόλης μέσω διατροφής, οι ειδικοί εννοούν βασικά τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών, καθώς γνωρίζουμε ότι αυτά συνδέονται με την αύξηση της LDL χοληστερόλης.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά περιλαμβάνουν τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος.
Αυτό που πολλοί παραγνωρίζουν ωστόσο είναι οι βλαβερές συνέπεις από τα τροπικά έλαια, όπως το λάδι καρύδας (που έχει περίπου 85% κορεσμένα λιπαρά) και το φοινικέλαιο (που έχει περίπου διπλάσια κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο). Είναι οι τροφές που τείνουν να ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και γνωρίζουμε ότι όταν τα αντικαταστήσουμε με ακόρεστα λιπαρά, υπάρχει μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα ζαχαρούχα τρόφιμα πρέπει επίσης να περιορίζονται στο ελάχιστο, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται ακόμη η επιλογή τροφίμων με χαμηλά λιπαρά, στα οποία όμως έχει προστεθεί ζάχαρη για να γίνουν πιο εύγευστα.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, επίσης, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και θα πρέπει να ελαχιστοποιούνται στη διατροφή σας.
Τι ισχύει με τα αυγά
Οι πιο διαδεδομένοι διατροφικοί μύθοι αφορούν τα αυγά, τα όστρακα και τα εντόσθια.
Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν πράγματι χοληστερόλη, αλλά αυτό έχει πραγματικά μικρό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μας.
Πιο σημαντικό είναι να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, τα οποία γνωρίζουμε ότι αυξάνουν τη χοληστερόλη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν τα αυγά όπως και τα όστρακα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Εξαιρούνται όσοι έχουν οικογενή υπερχοληστερολαιμία, όπου ο οργανισμός παράγει υπερβολικά πολλή χοληστερόλη.
Πηγή: Guardian