Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, ανέφερε πως ως τώρα συνολικά 5.344 σωματεία (όλων των αθλημάτων) άνοιξαν καρτέλα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής στο Μητρώο σωματείων της ΓΓΑ, εκ των οποίων κατέθεσαν αίτηση τα 4.918 και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία τα 3.167.
Από αυτά, έχουν ελεγχθεί οι αιτήσεις 2.930 σωματείων στη βάση δύο κριτηρίων, αγωνιστικών και οικονομικών.
Στην πρώτη κατηγορία (αγωνιστικά κριτήρια) έχουν ελεγχθεί 2.678 αιτήσεις, εκ των οποίων πληρούν τα κριτήρια 696 σωματεία (ποσοστό 25,99%) και ακόμη 120 (4,48%) τα πληρούν σε ορισμένα από τα αθλήματα που καλλιεργούν.
Τα υπόλοιπα 1.862 σωματεία (69,53%) δεν πληρούν τα αγωνιστικά κριτήρια. Ειδικά στο ζήτημα των απασχολούμενων προπονητών, το 40% των αιτήσεων δεν πληροί τα κριτήρια του νόμου, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 70-80% δηλώνουν προπονητή χωρίς αμοιβή ή οδοιπορικά. «Πάρτι μαύρης εργασίας και παρανομίας» χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή ο υφυπουργός Αθλητισμού. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στους ελέγχους επί των οικονομικών. Από τις 2.394 αιτήσεις που έχουν ελεγχθεί, πληρούν τα κριτήρια (απολογισμός 2019 και προϋπολογισμός 2020 στην Περιφέρεια, πρακτικό ΔΣ ή ΓΣ που θα πιστοποιεί τα έσοδα και τα έξοδά τους) μόλις 291, ή ποσοστό 12,16%. «1.953 σωματεία δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν» υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης. Συνολικά και επί των 2.161 σωματείων για τα οποία έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και των δύο πεδίων, τα αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια του νόμου πληρούν μόλις 117 σωματεία, ήτοι ποσοστό 5,41%.
Βάσει του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, δικαίωμα ψήφου στις διαδικασίες Ομοσπονδιών, Ενώσεων, κ.τ.λ., έχουν μόνο τα σωματεία που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την ένταξή τους στο Μητρώο.
Τα ίδια σωματεία, υπενθύμισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, είναι και αυτά που δικαιούνται κομμάτι από την έκτακτη ενίσχυση των 12 εκατ. ευρώ που θα δώσει η Πολιτεία απευθείας στα σωματεία – για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια – προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
«Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, προσκαλώντας τις ομοσπονδίες να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να βοηθήσουν τα σωματεία να εγγραφούν στο Μητρώο. Θέλουμε εκλογές με όσο το δυνατόν περισσότερα νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία. Θέλουμε εκλογές με διαφάνεια. Θέλουμε νοικοκυροσύνη και τάξη» τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού και πρόσθεσε: «Κάποιοι ίσως πρέπει να μεταφέρουν την ημερομηνία των εκλογών. Μία πρόταση είναι να αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και να “βάλουν πλάτη” σε νόμιμα σωματεία που δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους».
Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι υπάρχει προθεσμία εγγραφής ως τις 30 Νοεμβρίου.
Ακόμα, ως τις 2/11 θα έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά, σε όσα σωματεία έχουν ολοκληρώσει την αίτηση αλλά αυτή δεν έχει εγκριθεί, τα σημεία όπου απαιτούνται διορθώσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν ως τις 30/11, προκειμένου τα σωματεία αυτά να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, αλλά και να δικαιούνται μέρος της έκτακτης κρατικής ενίσχυσης.
Όσα σωματεία έχουν ανοίξει καρτέλα, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους, θα πρέπει να το κάνουν ως τις 30 Νοεμβρίου, με καταληκτική ημερομηνία για πιθανές διορθώσεις την 11η Δεκεμβρίου.
Τόνισε, παράλληλα, ότι το Μητρώο παραμένει ανοιχτό και πέραν αυτών των ημερομηνιών, όμως τα σωματεία που θα εγγραφούν καθυστερημένα δεν θα συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα λάβουν ενίσχυση από τα 12 εκατ. ευρώ.
Αντιδρά ξανά η ΕΠΟ
Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ μίλησε ξανά για τα προβλήματα στη διαδικασία εγγραφής των σωματείων στο μητρώο. Μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Διακοφώτης δήλωσε στο Metropolis 95.5:
Για το μητρώο αθλητικών σωματείων της ΓΓΑ: «Είναι μια διαδικασία με πολλές δυσκολίες. Βγήκε αρχικά για υποστήριξη των σωματείων για την πανδημία του κορωνοϊού και έγινε μέτρο πίεσης για τις εκλογές της ομοσπονδίας. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα από FIFA και UEFA και αναγράφονται στα καταστατικά των ενώσεων και τον ομοσπονδιών. Εμείς έχουμε καταγράψει όλα όσα αφορούν το ποδόσφαιρο και τον αθλητικό νόμο και περιμένουμε κινήσεις από την πλευρά τους. Η λογική ήταν ότι τα σωματεία θα ενισχυθούν από τη ΓΓΑ. Τα ενεργά σωματεία αποδεικνύονται από τα φύλλα αγώνα. Γνωρίζουμε ποια είναι, εκδίδονται δελτία, συμμετέχουν στα πρωταθλήματα. Θέλουμε να μειωθεί η γραφειοκρατία. Ζητάμε να αλλάξει η διαδικασία».
Τι περιμένουν από ενδεχόμενη παρέμβαση της FIFA: «Περιμένουμε να εξαιρεθεί το ποδόσφαιρο. Είναι ξεκάθαρο, ισχύει το υπάρχον εκλογικό σύστημα και για το κομμάτι των ενώσεων και των προπονητών».
Πόσα χρήματα χρειάζεται μια ομάδα για τη διαδικασία εγγραφής στο μητρώο: «Θέλει γύρω στα 800 ευρώ για να πάρει …1000. Πρέπει να βοηθήσουμε ουσιαστικά το ποδόσφαιρο. Αυτό έκανε μόνο ο κ. Γεραπετρίτης με την τροπολογία ενίσχυσης των σωματείων από το στοίχημα. Θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες και θα είναι και για τα υπόλοιπα αθλήματα. Όλα τα υπόλοιπα που γίνονται έχουν σκοπιμότητες. Θα έχουμε εξελίξεις. Είμαστε σύμφωνοι να γραφτούν τα σωματεία στο μητρώο αλλά να αλλάξει η διαδικασία».
Αντιδράσεις (και) κομμάτων
Ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη κατέθεσε ο Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραΐτης, μαζί με 29 ακόμη βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του Μητρώου Αθλητικών Φορέων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού: «Ο Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατέθεσε ερώτηση με βουλευτές του κόμματος, για την εσκεμμένη και καταστροφική παρέμβαση του Υπουργείου Αθλητισμού, με προμετωπίδα το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.Άλλωστε, ο αρμόδιος Υφυπουργός, έχει εξαγγείλει το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση στα σωματεία, την οποία έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στο Μητρώο. Χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης ενός τόσο σημαντικού εργαλείου καταγραφής και αξιολόγησης, όπως είναι το Μητρώο, αποτελεί η βιαστική και πρόχειρη, μέσω εκπρόθεσμης τροπολογίας σε άσχετο με τον αθλητισμό νομοσχέδιο, κατάτμηση του σε επιμέρους υπομητρώα. Με αυτόν τον τρόπο προέκυψε η δημιουργία και λειτουργία του “Μητρώου Αθλητικών Σωματείων”, το οποίο θα αποτελέσει τμήμα του Μητρώου Αθλητικών Φορέων και στο οποίο υποχρεώνονται να εγγράφονται όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της χώρας, τα οποία έχουν λάβει τη σχετική ειδική αθλητική αναγνώριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι όσον αφορά στον έλεγχο των αιτήσεων των σωματείων, διαπιστώνεται ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει ελεγχθεί ακόμη. “Με αυτό τον τρόπο και ενώ χιλιάδες σωματεία έχουν οδηγηθεί σε μεγάλα οικονομικά έξοδα και την ίδια στιγμή ενώ έχουν επιβεβαιωμένη και πραγματική αγωνιστική δραστηριότητα, κινδυνεύουν να απωλέσουν το συνταγματικό δικαίωμα ψήφου στις εκλογικές διαδικασίες, λόγω την καθυστέρησης στις διαδικασίες ελέγχου και με δεδομένη την καταχρηστική διασύνδεση του Μητρώου με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι”, σημειώνεται στην ερώτηση.
Ο Τομεάρχης Αθλητισμού, Θάνος Μωραΐτης και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον υφυπουργό Αθλητισμού:– Πού οφείλεται η καθυστέρηση ελέγχου των αιτήσεων εγγραφής στο «Μητρώο αθλητικών σωματείων» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού;– Τί προτίθεται να πράξει ώστε να επιταχυνθεί ο έλεγχος των σχετικών αιτήσεων εγγραφής;– Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των υποβληθεισών αιτήσεων και πόσες από αυτές έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί;– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, με δεδομένο ότι το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών στις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες αρχίζει τον Νοέμβριο, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαδικασία και το αδιάβλητο των αρχαιρεσιών με την έγκαιρη έγκριση των εκλογικών καταλόγων που καταθέτουν προς τούτο στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οι αθλητικές ομοσπονδίες;»
– Ο τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραϊτης, με νέα ανακοίνωσή του απάντησε σε όλα υποστήριξε μέσω συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. «Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης “αδειάζει” τον Αθλητισμό, στοχεύει στον έλεγχο των εκλογικών καταλόγων και εργαλειοποιεί αθλητές και Ολυμπιονίκες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία. «Ο ‘ζωντανός οργανισμός’ που επικαλείται ο κ. Αυγενάκης, είναι ένα Μητρώο στο κρεβάτι του ιατροδικαστή», είπε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης. «Στην προσπάθειά του να κερδίσει τις εντυπώσεις, παρουσίασε ντροπιαστικά στοιχεία για το ίδιο του το Υπουργείο, αλλά μάλλον δεν το κατάλαβε», ανέφερε καυστικά, προσθέτοντας: «Εμμέσως μας είπε ότι το σύνολο των ιστορικών Αθλητικών Σωματείων της χώρας είναι μη- εγκεκριμένα. Άρα, ότι δεν υπάρχουν». «Το ‘Μητρώο Αθλητικών Σωματείων’, που ο ίδιος πολυδιαφημίζει, έχει υπογραφή την καθεστωτική αντιμετώπιση της Κυβέρνησης και στον αθλητισμό», υπογράμμισε ο κ. Μωραΐτης, ενώ συμπλήρωσε ότι «για πρώτη φορά στην αθλητική ιστορία του τόπου, έχουμε κατ΄ουσίαν αυτή τη στιγμή Αθλητικές Ομοσπονδίες χωρίς Σωματεία». Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουμε [ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία] κατ΄επανάληψη αναφέρει ότι το ‘Μητρώο Αθλητικών Σωματείων’ μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο χρηστής διοίκησης, ανάπτυξης, και αξιολόγησης μέσω αντικειμενικών κριτηρίων».Ωστόσο, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του, «η επιλογή όμως της Κυβέρνησης είναι να τρέξει μια αδιαφανή και επεμβατική λειτουργία του Υπουργείου και όχι η κάθαρση».
Ανακοίνωση εξέδωσε το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Κ.Ε του ΚΚΕ με αφορμή της εξαγγελίες του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο έλεγχος των αθλητικών σωματείων δεν πρέπει να γίνει μέσο αποκλεισμού και εκλογικής σκοπιμότητας.
Aναλυτικά η ανακοίνωση: “Για παραπάνω από έξι μήνες, από τον Μάιο, οι άνθρωποι των αθλητικών σωματείων στην κυριολεξία τρέχουν σαν τρελοί για να προλάβουν τις προθεσμίες και να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που απαιτεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υφυπουργός της Λ. Αυγενάκης, προκειμένου να εγγράφουν στο νέο μητρώο.Αυτός ο μαραθώνιος δεν έχει τελειώσει, αφού πολλές φορές είναι αντιμέτωποι με γραφειοκρατικές διαδικασίες που τους καθυστερούν ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας. Όλοι αυτοί δεν είναι ούτε παράνομοι ούτε βολεμένοι. Όπως παράνομοι δεν είναι ούτε οι αθλητές οι αγώνες και οι διακρίσεις τους. Είναι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, που εθελοντικά αφιερώνουν ώρες ατελείωτες, σπαταλούν κόπο και χρήμα, προκειμένου να μείνουν όρθια τα αθλητικά σωματεία, τα οποία έχουν μείνει αβοήθητα απ’ όλες τις κυβερνήσεις και από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.Τα σωματεία είναι αυτά που αναστενάζουν, για να πληρώσουν κάθε μήνα τους εργαζόμενους, τους προπονητές και να παρέχουν τα αυτονόητα στους αθλητές, ρουχισμό και μετακίνηση για τους αγώνες. Τα σωματεία είναι αυτά που η ίδια η συμμετοχή των αθλητών τους στο πρωτάθλημα τα κάνει ενεργά, ζωντανά, με δικαίωμα λόγου και ψήφου και ας τους λείπει ένα πιστοποιητικό ή μια βεβαίωση. Τα σωματεία είναι αυτά που ακόμα περιμένουν τα ψίχουλα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο έλεγχος είναι απαραίτητος και πρέπει να γίνεται τακτικά, όχι όμως για να γίνει μέσο αποκλεισμού και εκλογικής σκοπιμότητας. Για αυτό και το ΚΚΕ επιμένει πως όλα τα σωματεία που είναι ενεργά και συμμετείχαν στις δραστηριότητες των αντίστοιχων Ομοσπονδιών, απασχολώντας τον τελευταίο χρόνο εργαζόμενους να ενταχθούν στα μέτρα ενίσχυσης, χωρίς χρονικούς περιορισμούς”.
Πηγή: https://soccerplus.gr