Προς τα πάνω και σε περισσότερα από 1.700 φαρμακευτικά σκευάσματα, διαφοροποιήθηκε η συμμετοχή των πολιτών, που πλέον πληρώνουν σχεδόν όλη την αξία του φαρμάκου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για λίγα λεπτά του ευρώ, ωστόσο υπάρχουν και σκευάσματα όπου στον γκισέ του φαρμακείου διαπιστώνονται σημαντικές διαφοροποίησεις, καθώς η επιβάρυνση των πολιτών είναι σχεδόν όση και η τιμή του φαρμάκου αν το αγόραζαν χωρίς να είναι καν ασφαλισμένοι.
Οι αλλαγές στη συμμετοχή των πολιτών αφορούν κυρίως στα γενόσημα – τουλάχιστον 1.700 σε αριθμό – όπου και καταργήθηκε η εξομοίωση της τιμής αναφοράς με τη λιανική τιμή. Η αλλαγή αυτή ξεκίνησε από τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ακόμα και οι φαρμακοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με σφοδρές αντιδράσεις από τους πολίτες που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η αντιπρόταση από τους φαρμακοποιούς για αγορά κάποιου φθηνότερου γενόσημου βρίσκει τους πολίτες σκεπτικούς έως αρνητικούς να αλλάξουν ξαφνικά φαρμακευτική αγωγή.
Με ποιο σκεπτικό άλλαξε η συμμετοχή των ταμείων
Η τιμή αποζημίωσης ενός φαρμάκου πάνω στην οποία ορίζεται και η συμμετοχή του ασθενούς στην αγορά του (10% ή 25% ανάλογα με τον ασφαλισμένο και τις παθήσεις από τις οποίες πιθανόν πάσχει), προσδιορίζεται με βάση το πιο φτηνό σκεύασμα στην κατηγορία και έχει να κάνει κυρίως με τα φάρμακα για τα οποία δεν είναι ενεργή προστασία πατέντας. Αν ένας ασθενής επιλέξει να αγοράσει ένα πιο ακριβό φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία, τότε η διαφορά ανάμεσα στη λιανική τιμή και την ασφαλιστική τιμή καλύπτεται από τον ίδιο.
Χαρακτηριστική είναι από τις 12/2 η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε φαρμακευτικό σκεύασμα για το οποίο πριν θα πλήρωνε σχεδόν τα μισά χρήματα (ΦΩΤΟ ΑΡΘΡΟΥ). Πλέον πληρώνει σχεδόν το σύνολο της αξίας του φαρμάκου καθώς στην συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχει πολύ πιο οικονομικό γενόσημο, βάσει της τιμής του οποίου εκτιμάται η συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου.
Μέχρι πρόσφατα και σε ότι αφορά στα γενόσημα, ο ΕΟΠΥΥ χρέωνε ως συμμετοχή του ασθενούς μόνο το 10% ή 25% που αναλογούσε στη λιανική τιμή, ανεξάρτητα αν ο ασφαλισμένος επέλεγε το φθηνότερο ή κάποιο πιο ακριβό γενόσημο. Η διαφορά των δύο τιμών επιβάρυνε τον ΕΟΠΥΥ και ήταν της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια βέβαια το κόστος αυτό κατέληγε στις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των αυτόματων επιστροφών, το γνωστό clawback.
Στο εξής η εξαίρεση για τα γενόσημα σταμάτησε και τη διαφορά την επιβαρύνονται οι πολίτες, γεγονός που έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, τόσο από μεμονωμένους πολίτες όσο ακόμα και φαρμακευτικούς συλλόγους.
thebest.gr