Να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης η συζήτηση και να αναζητηθούν συγκλίσεις ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ότι αφορά τη συζήτηση για τις υποκλοπές και τις θεσμικές αλλαγές στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΥΠ.
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας λέγοντας ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεχόταν πυρά ότι παρακολουθούσε βουλευτές της και την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε ότι είχε παγιδευτεί το κινητό τηλέφωνο του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Σάντσεζ.
«Υπήρξα και εγώ θύμα συνακροάσεων επί πρωθυπουργίας Τσίπρα»
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε τα εξής: Κι εγώ πληροφορούμαι ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν εν δυνάμει πρωθυπουργός. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθω και εγώ ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό.
«Υποδέχτηκα με αυτοκριτική τη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως όταν την πληρθοφοθρήθηκα δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος και απάντησα με αλλαγές σε προσώπα και προτάσεις για πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας.
Μητσοτάκης για παρακολουθήσεις: Δεν πρέπει να εξαιρούνται οι βουλευτές
Λάβρος κατά του Αλέξη Τσίπρα ήταν ο Πρωθυπουργός κατά την δευτερολογία του στην Βουλή, στην συζήτηση για τις υποκλοπές. Τι είπε για τον Νίκο Ανδρουλάκη, την ΕΥΠ και τον ΣΥΡΙΖΑ
«Όσο περισσότερο ακούω τον κ. Βαρουφάκη να μιλάει για το πρώτο εξάμηνο του 2015, συμμερίζομαι αυτό που λέει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, Άγιο είχαμε και γλιτώσαμε από την απόλυτα καταστροφή. Ένας απόλυτος αχταρμάς, παρακολουθήσεων, δεν καταλάβαμε ποιος παρακολουθούσε ποιους. Δεν νομίζω ότι τιμά τον τέως πρωθυπουργό ότι αυτή η φαιδρή τραγικότητα που ακούσαμε σήμερα αποτελούσε υπουργό οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης. Ας είναι… Όλοι κρινόμαστε. Δεν πρόκειται να σχολιάσω τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο κ. Βαρουφάκης», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για τις παρακολουθήσεις.
Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την πρωτολογία του. «Να σχολιάσω την απάντηση του υπουργού κ. Γεραπετρίτη στον κ. Τσίπρα. Να σας συγχαρώ κ. Τσίπρα γιατί πραγματοποιήσετε μια ακόμα μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα. Προφανώς λογαριάσατε χωρίς τον ξενοδόχο. Αυτό λέγεται κοινοβουλευτική θρασυδειλία. Δέχεστε αυτό που είπε ο υπουργός». Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι κατά την πρωτολογία του αναφέρθηκε σε μια συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής που ήταν απόρρητη. «Αναρωτιέμαι με τι άνεση έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και μιλάτε για μία συνεδρίαση η οποία είναι μυστική. Διπλό σφάλμα. Είστε πολιτειακός παράγοντας ο οποίος χρησιμοποιεί φράσεις που ειπώθηκαν σε απόρρητη συζήτηση και τις διαστρεβλώνει. Δεν σας φτάνει που αναμεταδίδατε την άλλη συνεδρίαση, αλλά βάλατε και στο στόμα του νέου διοικητή της ΕΥΠ πράγματα τα οποία δεν είπε. Μπορούμε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση με αυτούς τους όρους; Πώς αισθάνεστε ως τέως πρωθυπουργός που έρχεστε ανοικτά και παραβιάζετε το νόμο;
Με κατηγορήσατε ότι εγώ έδωσα εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Αναρωτιόμουν μήπως κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα ότι δεν ήξερα τίποτα για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ή άλλου πολιτικού ή δημοσιογράφου. Ο κ. Βαρουφάκης τα μπαλαμούτιασε λίγο, αλλά ήταν σαφής και είπε ότι δεν ακούγατε κανένα πολιτικό, δημοσιογράφο. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν ακούγατε κανέναν. Αν το κάνετε θα έχετε παρανομήσει. Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει δυνατότητα και δικαίωμα να γνωρίζει. Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Το γνωρίζετε. Εκτός αν είχατε άλλη σχέση με την ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών οι οποίες είναι διαβαθμισμένες», συμπλήρωσε.
Εσείς γνωρίζατε ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ, εγώ δεν το γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω
«Εσείς γνωρίζατε ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Εγώ δεν το γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω» συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Πιστεύετε πραγματικά ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός ή ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζουν ποιοι παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες τους;
Αναρωτιέμαι αν εσείς γνωρίζατε πράγματα τα οποία θα έπρεπε να οδηγήσουν να πάρετε αποφάσεις» συμπλήρωσε και τόνισε ότι το 2016 υπήρχε πόρισμα της ΕΥΠ, μια έρευνα που αφορούσε υποθέσεις διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ, και φέρεται ότι υπήρχαν συνομιλίες με τον υπουργό άμυνας και τη σύζυγό του. Και αναρωτιέμαι εγώ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας κάνει νταλαβέρια με κάποιον υπόδικο, έχετε αυτή την πληροφορία εσείς, και δεν κάνατε τίποτα; Απολύτως; Ας προσέχατε».
«Με κατηγορήσατε κ. Τσίπρα ότι εγώ έδωσα την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Το είπατε ξεκάθαρα. Το είπατε με μεγάλη βεβαιότητα. Το είπατε με τόση βεβαιότητα που αναρωτιόμουνα αν κρίνεται εκ ιδίων τα αλλότρια. Διότι εδώ είναι ο δικός σας λόγος απέναντι στον δικό μου» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα ότι δεν γνώριζα απολύτως τίποτα, για την παρακολούθηση όχι του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά κανενός. Άρα θα πιστέψουν ή εσάς, ή εμένα» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι κανένας πρωθυπουργός δεν πρέπει να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ.
Δεν πρέπει να εξαιρούνται βουλευτές από νόμιμες παρακολουθήσεις
«Πρέπει να εξαιρούνται βουλευτές από νόμιμες παρακολουθήσεις; Δεν πρέπει να εξαιρούνται. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ένα πολιτικό πρόσωπο ή ένας διπλωμάτης επί της αρχής δεν μπορεί να λειτουργεί επί ζημία της εθνικής ασφάλειας» είπε συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. «Δεν προκαλούνται ρήγματα στην εθνική ασφάλεια, ούτε από το μανάβη, ούτε από τον υδραυλικό. Οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όποιον κρίνουν. Για τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να υπάρχει πιο αυστηρό φίλτρο. Εγώ πρώτος δέχθηκα ότι στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη αυτό το φίλτρο δεν υπήρχε. Είμαι ανοικτός να ακούσω προτάσεις πως αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιωθεί. Η πρώτη βελτίωση είναι η διπλή έγκριση από τη δικαστική αρχή. Είμαι ανοικτός να ακούσω και άλλες προτάσεις. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι επί της αρχής ένας βουλευτής πρέπει να εξαιρείται μόνο εξαιτίας της βουλευτικής του ιδιότητας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ρωτήσατε μια ερώτηση που δεν μπορώ να απαντήσω. Γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη; Αυτή την απάντηση θα μπορούσε να την πάρει μόνο μέσα από απόρρητη ενημέρωση. Γιατί δεν πάει να ενημερωθεί; Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, πρώτον είναι ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη, δεύτερον ότι κατά την εκτίμηση μου τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή, εξ ου και υπήρξε η απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ και του ΓΓ του πρωθυπουργού. Οι συγκεκριμένοι λόγοι που αιτιολόγησαν αυτή την παρακολούθηση θα μπορούν να αναζητηθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική. Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να κληθούν και προηγούμενοι διοικητές να πουν για το πώς διαχειριζόντουσαν τέτοια λεπτά ζητήματα. Να έρθει ο κ. Ρουμπάτης, ο κ. Δραβίλας ο οποίος υπήρξε επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Να έρθουν όλοι να μας διαφωτίσουν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τέτοιες λεπτές υποθέσεις».
Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας
«Σήμερα υπάρχουν τρία πραγματικά δεδομένα τα οποία αφορούν την εποχή της δικής σας διακυβέρνησης» είπε συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. «Η ΕΥΠ περιήλθε στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στις 30 Ιανουαρίου και 25 Σεπτεμβρίου του 2015. Ο κ. Παππάς σήμερα παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο. Εγώ θα δεχθώ το τεκμήριο της αθωότητας. Παραπέμπεται όμως στο ειδικό δικαστήριο όπως και ο κ. Παπαγγελόπουλος. Εσείς εξακολουθείτε να τους καλύπτετε. Ο κατεξοχήν υπεύθυνος, ο κ. Κρέτσος, έχει παραπεμφεί στη δικαιοσύνη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μιλάτε συχνά για στοχοποίηση δημοσιογράφων με αφορμή κάποια δημοσιεύματα. Ο τέως γγ ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε κατάπτυστη ανάρτηση και αναφέρθηκε σε δημοσιογράφους. Υιοθετείτε αυτές τις πρακτικές; Έρχεστε να εγκαλέσετε την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στα Μέσα; Δεν νομίζω ότι έχετε αίσθηση του δικού σας παρελθόντος. Στελέχη που ήταν κοντά σας θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Κλείνω με μία αναφορά στην παρότρυνσή σας κ. Τσίπρα να απευθυνθείτε στην ΚΟ της ΝΔ να ρίξει την κυβέρνηση. Αυτή η ΚΟ έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Κάποιοι παλαιότεροι, όταν εμείς ψηφίσαμε και κρατήσαμε τη χώρα στην ευρωζώνη έχουμε περάσει. Άλλοι έχουν δείξει ότι η ΚΟ είναι όχι απλά ενωμένη και συμπαγής αλλά έτοιμη να δώσει όποια μάχη. Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της βουλής και της ΚΟ, καταθέστε πρόταση δυσπιστίας. Τώρα. Αν δεν το κάνετε θα είστε θρασύδειλος πολιτικός. Μακάρι να το κάνετε και να πάμε σε συζήτηση τριών ημερών».
Πηγή κειμένου: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ρίχνει το γάντι στον Ανδρουλάκη: Να πάει στα δικαστήρια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη για το αν πιστεύει ότι ήταν παράνομη η επισύνδεση στο τηλέφωνό του. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Κατρίνη που ήταν στη Βουλή εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είπε:
«Ο κ. Ανδρουλάκης να προσφύγει σε ελληνικά ή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια αν πιστεύει ότι η επισύνδεση αυτή ήταν παράνομη» – «Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση τον πολύτιμο εθνικό βραχίονα της ΕΥΠ. Ένα ολίσθημα δεν πρέπει να μηδενίσει μετρήσιμο εθνικό έργο» είπε ο πρωθυπουργός
Μένει αν ο κ. Ανδρουλάκης θα σηκώσει το γάντι, όμως, τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνούταν να ενημερωθεί από αυτούς που, όπως έλεγε, είπαν ψέματα για τις παρακολουθήσεις μέχρι που πιάστηκαν στα πράσα.
Υποστήριξε δε ότι του έστησαν πλεκτάνη: «Παρακολουθώντας το τηλέφωνό μου κατάφεραν να παρακολουθούν και εσάς. Κατάφεραν να ‘φακελώσουν’ ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού τους προσωπικού», είπε χθες και συνέχισε:
Η παρακολούθησή μου παίρνει παράταση μέχρι την εκλογή μου στην ηγεσία. Ξεκίνησε με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και έληξε με την εκλογή μου».
«Ένας παρακρατικός μηχανισμός ήθελε όμηρο το ΠΑΣΟΚ. Το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Παραδέχθηκα το λάθος με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη»
Δύο φορές μέσα σε 10 λεπτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε το λάθος της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Και στην αρχή της ομιλίας του και λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην νόμιμη παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως είπε ήταν λάθος. «Δεν δίστασα να παραδεχθώ το λάθος με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη»,είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με την νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη. Όταν την πληροφορήθηκα δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος. Στο οποίο απάντησα αμέσως με αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και την γενική γραμματεία του πρωθυπουργού και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρνει πρόσθετες εγγυήσεις. Δέχθηκα αμέσως να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια Θεσμών και Διαφάνειας και συγκρότηση εξεταστικής με εισήγηση της μειοψηφίας, ένα δικαίωμα που θεσμοθετήθηκε από αυτή την κυβέρνηση. Παράλληλα κατέθεσα τέσσερις τομείς αλλαγών για νέο πλαίσιο στις μυστικές υπηρεσίες. Προσοχή, καμία πρωτοβουλία δεν πρέπει να υπονομεύσει το έργο τους. Θα πρέπει να ενισχύσει και όχι να βαλτώσει το έργο τους. Γιατί ήταν η ΕΥΠ που μας ενημέρωσε για την απόπειρα μαζικής εισβολής στον Εβρο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κοτζιάς, Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης και Βαρουφάκης έχουν καταγγείλει υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας ουσιαστικά να προλάβει τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα που θα πάρει αμέσως μετά το λόγο πέρασε στην αντεπίθεση σε ότι αφορά τις υποκλοπές και κατονομάζοντας τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Κοτζιά, Γιάννη Πανούση, Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτη Λαφαζάνης και Γιάνη Βαρουφάκη, άφησε αιχμές για τις σχετικές καταγγελίες τους ότι γίνονταν υποκλοπές και επί ΣΥΡΙΖΑ.
«Τολμάτε να σηκώνετε το δάκτυλο ενώ έχετε δύο υπουργούς σας σε ειδικά δικαστήρια, κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «πάει πολύ εσείς να με αποκαλείται αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «κύριε Βαρουφάκη, να διευκρινίσετε όσα έχετε γράψει και στο βιβλίο σας».
Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη: «Μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, προκύψει Τσίπρας»
Επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός, κι όχι ο ίδιος», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης ο οποίος αποκάλυψε ότι δύο φορές κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τον δει, να γνωριστούν. «Κάλεσα δύο φορές τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε, να γνωριστούμε. Αρχηγός κόμματος είναι. Βέβαια, αυτός επιλέγει τους φίλους του, αλλά τον πρωθυπουργό τον ορίζει ο λαός, όχι ο ίδιος», είπε.
Παράλληλα, άφησε υπόνοιες για σύμπλευση ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης με τη στάση του έχει άλλες σκέψεις. «Μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, προκύψει Τσίπρας», είπε, με τους βουλευτές του να χειροκροτούν.
«Δεν θα κάνουμε φέιγ βολάν τα δελτία της ΕΥΠ»
Για στήριξη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και όχι τη διάλυσή της, έκανε λόγο στην ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη κι ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, αλλά αναφέρθηκε στο σπουδαίο ρόλο που επιτελεί η ΕΥΠ στην Εθνική Ασφάλεια.
Είπε συγκεκριμένα:
«Η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε σοβαρό κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά με έγκριση εισαγγελέως με την διάταξη που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ. Όμως υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει φίλτρα και να δείξει άλλα αντανακλαστικά σε αυτό το σοβαρό ζήτημα. Γι αυτό και έγινε η τοποθέτησή μου για νόμιμη διαδικασία αλλά πολιτικά μη αποδεκτή. Η επαναφορά του 2ου εισαγγελέα είναι ένα ακόμα φίλτρο»..
«Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο. Το ίδιο ισχύει για όσους και όσα αυτές ερευνούν. Τα στελέχη τους δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια. Ας μην κατασκευάζονται εντυπώσεις. Οσο αναγκαία είναι, τόσο αντικειμενικά δύσκολη προκύπτει η δημόσια προσέγγιση και κατανόηση των ενεργειών αυτού του χαρακτήρα.
Οσοι δεν το δέχονται δεν λένε την αλήθεια» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε ότι «από την πρώτη ώρα που εγώ και η κυβέρνηση λάβαμε γνώση καλέσαμε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά. Ταυτόχρονα αλλάξαμε την ελαστική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνήσαμε στην εκκίνηση όλων των κοινβοουλευτικών διαδικασιών ενώ ενεργοποιήθηκε και η Δικαιοσύνη σε επίπεδο εισαγγελέα Αρείου Πάγου».
«Η υπόθεση ερευνάται από ακέραιο εισαγγελέα και οφείλουμε να διαφυλάξουμε το έργο του και όχι να το υπονομεύουμε. Οσο για την νομιμότητα της συγκεκριμένης επισύνδεσης, αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να την αμφισβητεί τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια. Τα παραπάνω βοηθούν όποιον θέλει να δει με νηφαλιότητα τα πράγματα. Βεβαίως υπάρχει ανάγκη διαφάνειας. Στο όνομα της διαφάνειας δεν θα κάνουμε φειγ βολάν τα δελτία της ΕΥΠ. Όπως κάνατε στην Επιτροπή Θεσμών που βουλευτές σας μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο και μετά θέλετε να εμφανιστείτε ως προστάτες των θεσμών που εσείς υπονομεύετε» είπε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενους από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.
«Φαντάζομαι ότι θα βρούμε διαδικασίες ώστε να κατοχυρώσουμε την μυστικότητα των συνεδριάσεων αυτών. Τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους και να είναι στο απυρόβλητο. Αν πιστεύετε την άποψη του κ. Βενιζέλου ότι επι της αρχής κανείς πολιτικός δεν πρέπει να παρακολουθείται να το πείτε. Αλλά να σκεφτούμε πρώτα πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή» ανέφερε.
«Ένα μικρό υποσύνολο των επισυνδέσεων πραγματοποιούνται από την ΕΥΠ, οι υπόλοιπες πραγματοποιούνται από άλλες υπηρεσίες. Η Ελλάδα είναι σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και επειδή είναι Δημοκρατία έχει την δύναμη να εντοπίζει και να καλύπτει τις αδυναμίες της με διαρθρωτικές τομές. Με δεδομένες αυτές τις τέσσερις αλήθειες έχω ανακοινώσει ισάριθμα πεδία για αλλαγές. Πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για νόμιμες επισυνδέσεις που δεν θα ακυρώνουν όμως την συμβολή της υπηρεσίας. Σταθερή επικοινωνία της υπηρεσίας με αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα» είναι μερικές από τις αλλαγές που προανήγγειλε.
«Εγώ δεν κάνω πίσω» – Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»
Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός χώρας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει τοξικό κλίμα σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο.
Ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι επίσημα εκτός ενισχυμένης εποπτείας μετά από 12 χρόνια» και «αφήνει πίσω τα μνημόνια και τις πλατείες του διχασμού και του λαϊκισμού σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα να βρίσκεται μπροστά μας» πρόσθεσε:
Δεν θα επιτρέψω σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδας να εκτρέψουν την χώρα από την προεία της και σημείωσε ότι «γνωρίζω δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας» που δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας που έχει επιλέξει η πατρίδα μας.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πει «σταράτα λόγια» και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναβιώσουν τα άλλα λιμάνια που κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές.
Όλοι αυτόι πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης δεν θα επηρεάσουν την πολιτική σκηνή με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση. «Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω. Μόνο ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του και αυτή την απόφαση δεν την εκχωρεί σε κανέναν» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός.
«Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας κ. Τσίπρα. Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία; Σκεφτείτε κ. Τσίπρα εσείς που το ζητάτε αυτό; Για να κάνετε το χατήρι αυτών που δεν θέλουν Μητσοτάκη στην κυβέρνηση. Εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι. Δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της τετραετίας θα αναμετρηθούμε. Η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται».
Μια ομιλία με το βλέμμα στις εκλογές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και εκπρόσωπος του Νίκου Ανδρουλάκη, Μιχάλης Κατρίνη, μίλησε για «θεσμική εκτροπή» όσον αφορά τις παρακολουθήσεις στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταθέτει επισήμως αίτημα να κατατεθεί στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πλήρης φάκελος της ΕΥΠ για την παρακολούθηση του προέδρου του κόμματος.
Και τόνισε, σχολιάζοντας τη δήλωση Μητσοτάκη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε να «πάει να γνωριστούν», είπε ότι ο πρόεδρος του κόμματος «δεν μπαίνει σε συναλλαγές, δεν εκβιάζεται, ούτε είναι βολικός εταίρος», αλλά και ούτε δέχεται «ενημέρωση στο αυτί».
Και επιτέθηκε τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι έρχεται ως τιμητής.
Μίλησε για τις τελευταίες ημέρες μια Πομπηίας, όπου διατυπώνεται με αρνητικό πρόσημο η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό προστίθεται και το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, για το οποίο ο πρωθυπουργός έχει όπως είπε «πλήρη, αδιαμφισβήτητη ευθύνη».
Επισήμανε ότι είναι επιβεβαιωμένες οι παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη, αλλά και οι συνακροάσεις του ΚΚΕ. Όπως επισήμανε η επίκληση της κυβέρνησης ότι έχει άγνοια για τις υποκλοπές δεν στέκεται πουθενά.
«Αναρωτιόμαστε τι σχέσεις έχουν οι ενέργειες της κυβέρνησης και της ΕΥΠ με τη δημοκρατία», είπε και μίλησε για «θεσμική εκτροπή».
Και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πει ποιοι άλλοι παρακολουθούνται, αναρωτούμενος αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν ρώτησε να μάθει». Όπως είπε, σίγουρα παρακολουθούνται και άλλοι, ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη της αλήθειας και των ενόχων στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Ανέφερε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται αφού το 2022 αναβιώνει η περίοδος 1990-1993 και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στο ερώτημα για το ποιοι άλλοι πολιτικοί ή παράγοντες του δημόσιου βίου παρακολουθούνται. «Ποιους άλλους παρακολουθούσε ή παρακολουθεί η ΕΥΠ επί των ημερών σας; Δεν ξέρετε; Δε ρωτήσατε να μάθετε; Δεν σας ενδιαφέρει; Κύριε Μητσοτάκη, το ζήτημα δεν είναι να δικαιολογείστε λέγοντας ότι δεν ξέρατε. Το ζήτημα είναι ποιοί σας πιστεύουν. Γιατί ακόμα και στελέχη της παράταξης σας, δεν σας πιστεύουν» τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.
«Η δημοκρατία δεν ανέχεται την ύβρη, ούτε αυτούς που την υπονομεύουν με καθεστωτικό τρόπο», σημείωσε, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι μπορεί για να έρθουν όλα στο φως μέχρι τις εκλογές. Επίσης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί να ελεγχθούν και όλες οι άλλες καταγγελίες για παρακολουθήσεις, όπως αυτή του ΚΚΕ.
Όπως είπε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη είναι «δημοκρατική εκτροπή» και «δεν είναι η μόνη».
Eίπε ότι έχουμε τεκμηριωμένα την παρακολούθηση από την ΕΥΠ, «γεγονός πρωτοφανές και όχι σφάλμα», αλλά και την αποδεδειγμένη απόπειρα παρακολούθησης με το λογισμικό Predator.
Κατηγόρησε τον Κυριακό Μητσοτάκη και ηθικό και κανονικό αυτουργό της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει «κάθαρση», μέσω της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης.
«Για ποιον λόγο»
Το βασικό ερώτημα σύμφωνα με τον Μιχάλη Κατρίνη είναι «ποιος ήταν ο λόγος της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη» και ρώτησε: «τον θεωρείτε επικίνδυνο;».
Και τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «σας προκαλεί να πείτε δημόσια όσα έχετε να πείτε».
«Καταθέτουμε αίτημα να προσκομιστεί από την ΕΥΠ όλος ο φάκελος με τα στοιχεία για τους λόγους που αποφασίστηκε η παρακολούθησή του», είπε.
Και επισήμανε ότι ουσιαστικά δεν έχει γίνει έλεγχος για το παράνομο λογισμικό Predator, αφήνοντας αιχμές για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, μέσω της «μετάθεσης ευθύνης».
Πρόσθεσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παράγοντας πολιτικής αστάθειας πλέον, δεν μπορεί να είναι ο εγγυητής της ασφάλειας της χώρας και πως η επίκληση περί του αντιθέτου δεν έχει κανένα υπόβαθρο.
Όποιος ψηφίζει ΠΑΣΟΚ…
Ο Μιχάλης Κατρίνης σχολίασε την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για το «όποιος ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας ότι όποιος ψηφίζει το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας.
«Ψηφίζει να φύγουν και η δύο. Συνεχίζουμε με την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης ασκώντας έντονη κριτική και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. « Είναι μακριά από εμάς η καθεστωτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ που εργαλειοποιεί την Δικαιοσύνη κι επιμένει στον κομματικό έλεγχο των Θεσμών. ‘Το ΠΑΣΟΚ θα εγγυηθεί την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου, με τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες. Απέναντι στο επιτελικό παρακράτος που αναδύθηκε με αυτές τις νοσηρές πρακτικές. Απέναντι στις αντιθεσμικές πρακτικές που βιώσαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έδωσε δείγματα ακραίου καθεστωτισμού, με προσπάθεια ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατική λειτουργία».
«Το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει το παιχνίδι κανενός. Είναι εγγυητής της δημοκρατικής νομιμότητας, μακριά από ευκαιριακές προσκλήσεις για Μέτωπα που πλάθουν ορισμένοι στο μυαλό τους», πρόσθεσε.
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Τη δυσπιστία του λαού την έχετε δεδομένη – Πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής
Την δυσπιστία του λαού την έχετε δεδομένη και πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής από τον ελληνικό λαό και απαλλαγής από το δικό σας καθεστώς», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος τον κάλεσε να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
«Δεν κάνατε καμία αναφορά στην υπόθεση παρακολούθησης Κουκάκη», τόνισε ακόμη. «Δεν δώσατε απάντηση για το πόσους βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθείτε. Πότε ενημερωθήκατε από τον ανιψιό σας και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ για την επισύνδεση Ανδρουλάκη; Εάν θέλετε να μιλήσω ακριβολογώντας ο κ. Γεραπετρίτης έκανε τον “ψόφιο κοριό” στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Γνωρίζατε ή όχι ότι ο κ. Κοντολέων θα έλεγε αισχρά ψέματα αναφορικά με το ότι ουδέποτε υπήρχε επισύνδεση στις επικοινωνίες του κ. Ανδρουλάκη, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. «Εκείνη η συνεδρίαση ήταν το “θέατρο της απάτης”. Αναρωτιέμαι εάν ο κ. Ανδρουλάκης συμμετέχει σε περιπτώσεις κατασκοπείας ή υβριδικού πολέμου. Δεν ντρέπεστε λιγάκι να μιλάτε για κυβίσθηση. Η πρωτολογία και η δευτερολογία σας δημιουργεί κενά», επεσήμανε ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακολούθως ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπήρξε επίσημη επισύνδεση βουλευτών κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης και συμπλήρωσε πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ακόμα και με την περίπτωση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
«Είστε προβλέψιμος στις παρεμβάσεις. Αναδείξατε από το βήμα της Βουλής με κάθε τρόπο την τοξικότητα, αναφερθήκατε στις τοξικές αναρτήσεις του διαδικτύου. Προσπαθήσατε να αναδείξετε ότι είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις. Αναφερθήκατε στον κ. Πανούση, τον κ. Βαρουφάκη και την κ. Βαλαβάνη. Οι τρεις του έκαναν δηλώσεις και είπαν ότι ουδέποτε παρακολουθούνταν. Καταθέτω τις δηλώσεις τους έτσι για την ιστορία. Όλα αυτά αναδεικνύουν τον πανικό σας. Ακούστε κ. Μητσοτάκη. Δεν θα κρυφτείτε πίσω από δήθεν καταγγελίες. Εάν έχετε κάποια σοβαρή καταγγελία που να αφορά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να την πάτε στον εισαγγελέα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», επεσήμανε ακόμη.
Μας πήγατε σε ειδικό δικαστήριο για τη νοβάρτις και για τις τηλεοπτικές άδειες. δεν θα στήνατε ειδικό δικαστήριο εάν είχατε καταγγελίες για παρακολουθήσεις; πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μας λέτε ότι ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ στήνει παρακράτος, είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι «μέσα στον πανικό σας λέτε ανοησίες. Αναρωτιέμαι ποιος σας λέει να τα πείτε».
«Δεν άλλαξα πότε νόμο για να βάλω ένα τυχάρπαστο πρόσωπο στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Επί των ημερών μας η ΕΥΠ προσανατολίστηκε στο οργανωμένο έγκλημα και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο κ. Ρουμπάτης επί έξι μήνες ενημέρωνε εσάς και τους συνεργάτες σας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.