Υψηλή πληρότητα θα καταγράψουν και εφέτος οι χειμωνιάτικοι προορισμοί στην Ελλάδα το δεκαπενθήμερο των εορτών -Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα- φτάνοντας το 90%, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, στην Ηλεία όμως δεν υπάρχει ο χειμερινός τουρισμός ούτε για αστείο! Όλη η Πελοπόννησος θα είναι γεμάτη από κόσμο και θα εισρεύσει χρήμα ενώ στις ορεινές περιοχές του νομού μας δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Εξάλλου δεν έχουμε πολλά χειμερινά καταλύματα και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση. Γενικότερα όμως το πρόβλημα έγκειται στους πολιτικούς παράγοντες που δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να γίνει η Ηλεία και χειμερινός προορισμός.
Η Ανδρίτσαινα, η Δίβρη, η Φιγαλεία είναι πανέμορφες περιοχές με φυσικό τοπίο που ενδείκνυται για χειμώνα αλλά δεν υπάρχουν υποδομές να υποστηρίξουν τον χειμερινό τουρισμό. Μικρότερα μέρη όπως το Λάλα με το μοναδικό δάσος της Φολόης και την γύρω εκεί περιοχή με φύση που μαγεύει κάθε επισκέπτη. Ακόμα και η λίμνη Πηνειού είναι πανέμορφη και ας την έχουν εγκαταλείψει οι αρμόδιοι, ενώ θα μπορούσε να είναι ορεινός προορισμός σε τέτοιο ειδικά αλπικό τοπίο.
Η ανυπαρξία και η ελαφρότητα των πολιτικών τόσων χρόνων που πέρασαν από την Ηλεία, άφησαν μόνο προβλήματα και έχουν φέρει σε αδιέξοδο οικονομικό και κοινωνικό τους εναπομείναντες κατοίκους.
Η παλιά γέφυρα που συνδέει την Ανδρίτσαινα με την Καρύταινα
Η Δίβρη, στις πλαγιές του βουνού Ερύμανθος
Η Ανδρίτσαινα
Το δάσος της Φολόης, μοναδικό οικοσύστημα στην χώρα
Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα
Μεγάλοι πρωταγωνιστές πάλι οι περιοχές που διαθέτουν θεματικά πάρκα, Δράμα και Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Αγγελος Καλλίας, και θεωρείται βέβαιο ότι η προσφορά αυτών των περιοχών σε διαθέσιμες κλίνες δεν θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση που ήδη παρατηρείται.
Αυτές τις ημέρες ωστόσο οι κρατήσεις για τους ελληνικούς προορισμούς κινούνται στο 30% με 40% πάντα σε ό,τι αφορά την πληρότητα των ξενοδοχείων, αλλά όσο πλησιάζουμε στην περίοδο των εορτών η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας θα προσεγγίσει το 85% και 90% συνολικά, αναφέρει ο κ. Καλλίας.
Δίνοντας το στίγμα των κρατήσεων στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, ο Άγγελος Καλλίας αναφέρει ότι κορύφωση των κρατήσεων θα σημειωθεί από τις 22 Δεκεμβρίου εως και τις 7 Ιανουαρίου όπου οι αφίξεις θα φτάσουν στο ζενίθ τους. Ωστόσο στις ενδιάμεσες μέρες των εορτών (Τρίτη – Πέμπτη οι κρατήσεις πέφτουν στο 40%) εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Η κορύφωση των κρατήσεων θα σημειωθεί από τις 22 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου όπου οι αφίξεις θα φτάσουν στο ζενίθ τους.
Πού θα πάνε διακοπές οι Έλληνες την περίοδο των εορτών
Οι περιοχές που παραδοσιακά πρωταγωνιστούν την περίοδο των εορτών, πέραν αυτών με τα θεματικά πάρκα είναι κι αυτές που διαθέτουν χιονοδρομικά κέντρα, όπως είναι η Αράχωβα και η ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, η Δράμα, τα Καλάβρυτα κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εν ελλάδι ταξιδιωτικών γραφείων, Λύσανδρος Τσιλίδης, Ήπειρος, Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα, Ξάνθη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Αρκαδία, Τρίκαλα Κορινθίας και Πελοπόννησος γενικότερα, θα έχουν σημαντική κίνηση την περίοδο των εορτών, όπως τονίζει.
Ενδεικτικό της δυναμικής των περιοχών που διαθέτουν θεματικά πάρκα είναι η αποτύπωση των κρατήσεων στην Δράμα. Ήδη, όπως αναφέρει ο κ. Καλλίας οι κρατήσεις είναι στο 85% ενώ για την περίοδο των εορτών δεν θα πέφτει καρφίτσα, όπως σημείωσε.
Η Δράμα είναι άλλωστε και ίσως η μόνη περιοχή που και εφέτος θα έχει εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα από τα Βαλκάνια, τη στιγμή που όλοι σχεδόν οι χειμερινοί προορισμοί της χώρας δεν ελκύουν μετρήσιμο τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό, όπως άλλωστε υπενθυμίζει ο γενικός γραμματέας της ΠΟΞ.
πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ & in.gr