Τα γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται στην «αιχμή» των ανατιμήσεων, με την τιμή του φρέσκου γάλακτος να έχει αυξηθεί κατά 10,55% από τις αρχές του χρόνου, την τιμή του γιαουρτιού να έχει αυξηθεί κατά 7% περίπου και τις τιμές των τυριών να έχουν αυξηθεί κατά 15% περίπου από τις αρχές του 2022.
Ωστόσο, παρά την άνοδο τιμών η παραγωγή μειώνεται, καθώς είτε αγελάδες και αιγοπρόβατα υποσιτίζονται λόγω του υψηλού κόστους ζωοτροφών είτε για τον ίδιο ακριβώς λόγο οι κτηνοτρόφοι επιλέγουν να τα οδηγούν τελικά στη σφαγή για το κρέας, θεωρώντας τη συνέχιση της εκτροφής ασύμφορη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 παραδόθηκαν 331.730 τόνοι αγελαδινού γάλακτος έναντι 346.504 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2021, μείωση δηλαδή της τάξεως του 4,26%. Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 παρέδιδαν αγελαδινό γάλα περί τα 2.160 άτομα σε μηνιαία βάση, ωστόσο εφέτος ο αριθμός τους κυμαίνεται στο επίπεδο των 1.950 παραγωγών.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022 παραδόθηκαν 517.840 τόνοι πρόβειου γάλακτος έναντι 527.784 τόνων το πρώτο εξάμηνο του 2021 (μείωση δηλαδή κατά 1,88%).
Το πρώτο εξάμηνο του 2022 παραδόθηκαν επίσης 113.606 τόνοι γίδινου γάλακτος έναντι 120.380 τόνων το πρώτο εξάμηνο του 2021 (μείωση 5,62%), ενώ η τιμή παραγωγού έχει αυξηθεί κατά 30% περίπου, σε 0,76 ευρώ ανά κιλό, από 0,58 ευρώ ανά κιλό πέρυσι.
Αυτό το εκρηκτικό μείγμα ανατιμήσεων με παράλληλη μείωση της παραγωγής συνεπάγεται πως οι αυξήσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων θα συνεχιστούν.