Είτε το κάνετε για το περιβάλλον, είτε για μία πιο υγιεινή διατροφή χωρίς λιπαρά, είτε για θέμα ιδεολογίας, το γεγονός παραμένει πως εκείνοι που επιλέγουν μία διατροφή χωρίς κρέας, αυξάνονται κάθε χρόνο και περισσότερο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά υποκατάστατα κρέατος, που είναι πολύ κοντά στη γεύση του, ενώ πρόσφατα η Αμερική έδωσε το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία εργαστηριακού κρέατος.Όμως, υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές, που με το σωστό μαγείρεμα, μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας, ενώ παράλληλα είναι υγιεινές και γευστικές.
Φακές
Οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, φυτική πρωτεΐνη και ποτάσιο. Αποτελούν βάση για συνταγές που χρειάζονται μπιφτέκι, όπως τα burgers, που είναι εξαιρετικά νόστιμα με μπιφτέκι από φακή.
Jackfruit
Αυτό το φρούτο έχει μία ξεχωριστή ιδιότητα. Όταν είναι ωμό, έχει γεύση που θυμίζει κάτι μεταξύ αχλάδι και ανανά, ενώ όταν μαγειρευτεί η γεύση του θυμίζει κρέας. Έχει πλούσια γεύση και πολλά θρεπτικά οφέλη για τον οργανισμό. Ταιριάζει πολύ με διάφορες σάλτσες και σως, καθιστώντας το ιδανικό συστατικό για συνταγές όπως σάντουιτς και burgers. Η γεύση του θυμίζει ελαφρώς χοιρινό κρέας, οπότε λειτουργεί πολύ καλά σε αντίστοιχες συνταγές.
Σόγια
Η σόγια είναι ένα πολυμορφικό συστατικό γιατί μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους. Είναι ένα υποπροϊόν του σογιάλευρου που προκύπτει έπειτα από την αφαίρεση του σογιέλαιου. Αποτελεί μία οικονομική εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα. Το ιδιαίτερο με τη σόγια είναι πως θέλει αρκετή προετοιμασία και είναι σχετικά άγευστη. Γι αυτό, κατά την προετοιμασία της χρειάζεται πολλά μπαχαρικά ώστε να πάρει τα αρώματά τους και γεύση. Είναι αρκετά διαδεδομένη εδώ και δεκαετίες ανάμεσα σε αυτούς που ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή.
Κουνουπίδι
Και όμως, το κουνουπίδι χάρη στην υφή του, είναι ένα πολύ νόστιμο υποκατάστατο. Ταιριάζει πολύ σε συνταγές της ασιατικής κουζίνας που χρησιμοποιείται πολύ το κάρυ, αλλά μπορεί να γίνει εξίσου γευστικό ως ψητό στον φούρνο, αλλά και το bbq. Ταιριάζει πολύ με ταχίνι και μπορεί να σερβιριστεί και ως «φιλέτο» ή να αποτελέσει συστατικό για κάποιο healthy bowl λαχανικών.
Μανιτάρια
Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, τα μανιτάρια δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη, όμως σίγουρα είναι πολύ κοντά στη γεύση του κρέατος. Τα ψιλοκομμένα σε λωρίδες μανιτάρια, κάνουν έναν άκρως γευστικό «γύρο» και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε burgers αλλά και πίτες για σουβλάκι.
www.olivemagazine.gr