1′ προετοιμασία
20′ ψήσιμο
10′ αναμονή
Σύνολο: 31′
Υλικά
Κομμάτια: 18 περίπου
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους χορτοκεφτέδες με καλοκαιρινά χόρτα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι (ή σε δύο, αν δεν χωράνε) βάζουμε τα ψιλοκομμένα χόρτα και το κρεμμύδι, ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά, τρίβοντας τα χόρτα με τα χέρια μας για να μαραθούν ελαφρώς.
- Τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 10 λεπτά τα λιγοστά υγρά που θα αποβάλουν.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής άλεσης με το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε το αυγό και το ασπράδι και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε τον άνηθο, τον δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, το μείγμα χόρτων και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό για να αναμειχθούν καλά τα υλικά, όμως το μείγμα πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό και να πλάθεται.
- Αν όχι, το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει λίγο – αποφεύγουμε να προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι, γιατί θα μειώσουμε τη νοστιμιά του.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
- Πλάθουμε με το μείγμα περίπου 18 κεφτέδες, βάρους 40 γρ. ο καθένας, και τους πιέζουμε για να πλατύνουν λίγο.
- Τους περνάμε ελαφρά από το καλαμποκάλευρο και τους αραδιάζουμε στο ταψί.
- Τους αλείφουμε προσεκτικά με λίγο ελαιόλαδο και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Τους γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, αλείφουμε ξανά με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Τους σερβίρουμε χλιαρούς ή μόλις κρυώσουν.
gastronomos.gr