το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να «ξεμπλοκάρει» η χορήγηση σύνταξης σε όσους έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία έως και 30.000 ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν η πολυαναμενόμενη εφαρμογή της σχετικής ρύθμισης θα λάβει «σάρκα και οστά», καθώς θα ενεργοποιηθεί η αναγκαία ειδική πλατφόρμα. Η πολύμηνη καθυστέρηση οφείλεται στο ότι δεν είχαν γίνει όλες οι διαδικασίες διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα.
Και αυτό γιατί, για την διεκπεραίωση της κάθε αίτησης απαιτείται «αυτόματος» έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων. Για να λειτουργήσει λοιπόν η ειδική πλατφόρμα έπρεπε να προηγηθεί η διασύνδεσή της με το αρχείο που τηρεί κάθε τράπεζα.
Τι θα ελέγχει η ειδική πλατφόρμα
Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών ο ΕΦΚΑ να ανάψει το «πράσινο φως» για την υποβολή αιτήσεων από οφειλέτες που έχουν τις προϋποθέσεις για να πάρουν σύνταξη. Η σχετική ρύθμιση έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Δεκέμβριο με τον νόμο 5078/2023, αλλά παραμένει ως τώρα ανενεργή, δεδομένου ότι θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία η ειδική πλατφόρμα.
Για να αρχίσουν να βγαίνουν οι συντάξεις σε όσους έχουν οφειλές δεν αρκεί μόνον η υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση, αλλά και η υποβολή αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση της οφειλής τους με συμψηφισμό του ποσού της σύνταξης.
Η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από τον ΕΦΚΑ. Όπως προαναφέρθηκε, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι μέσω της πλατφόρμας θα γίνεται αυτόματος έλεγχος στα στοιχεία των οφειλετών και κυρίως στις τραπεζικές τους καταθέσεις ώστε να αποφευχθεί η έκδοση σύνταξης σε πλούσιους οφειλέτες.
Το όριο των καταθέσεων που θα επιτρέπει την έκδοση σύνταξης σε ασφαλισμένους με χρέη, είναι καταθέσεις ως 12.000 ευρώ για όσους χρωστούν ως 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και καταθέσεις ως 6.000 ευρώ για όσους χρωστούν ως 10.000 ευρώ στον ΟΓΑ.
Προϋποθέσεις για την έκδοση σύνταξης
Οι οφειλέτες για να πάρουν σύναξη θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
– Συμπληρωμένο το 67ο έτος με τουλάχιστον 20 έτη πληρωμένων εισφορών.
– Συμπληρωμένο το 62ο έτος με συνολικό χρόνο ασφάλισης 40 έτη εκ των οποίων θα πρέπει να έχουν πληρωθεί εισφορές για τα 20 έτη.
– Όριο καταθέσεων ως 12.000 ευρώ κατά μέσο όρο το τελευταίο 12μηνο πριν την αίτηση, για όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ ως 30.000 ευρώ.
– Όριο καταθέσεων ως 6.000 ευρώ κατά μέσο όρο το τελευταίο 12μηνο πριν την αίτηση, για όσους χρωστούν στον ΟΓΑ ως 10.000 ευρώ.
Ο οφειλέτης ασφαλισμένος προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί, πρέπει να υποβάλλει στον ΕΦΚΑ αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.
Με την αίτηση υπαγωγής, ο ασφαλισμένος παρέχει τη συγκατάθεσή του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται για την εφαρμογή της ρύθμισης.
Ειδικά για τις τράπεζες η αίτηση υπαγωγής συνεπάγεται νόμιμη άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων.
Όσοι πάρουν έγκριση, θα λάβουν το 40% της σύνταξης και το υπόλοιπο 60% θα παρακρατείται μέχρι να πέσει η οφειλή για το μεν ΕΦΚΑ στις 20.000 ευρώ, για δε, τον ΟΓΑ στις 6.000 ευρώ.
Από τα όρια αυτά και μετά, οι συνταξιούχοι – οφειλέτες λαμβάνουν το υπόλοιπο 60% της σύνταξης και από αυτό τους παρακρατείται κάθε μήνα ποσό 333,33 ευρώ για τα χρέη του ΕΦΚΑ και 100 ευρώ για τα χρέη του ΟΓΑ για 60 μήνες που οι οφειλές τους θα μηδενιστούν και θα σταματήσει η παρακράτηση.
enikonomia.gr