Δεν είναι μόνο η διαχείριση των ανοιχτών θεμάτων με τα πολεμικά μέτωπα κυρίως στην Ουκρανία και τη Γάζα που προκαλούν έντονη ανησυχία και παρατεταμένη αβεβαιότητα για το μέλλον, αλλά και οι σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού που θα καθορίσουν και τη στάση της Δύσης την επόμενη τετραετία-πενταετία απέναντι στις μεγάλες ανοιχτές προκλήσεις.
Οι καιροί που διανύει η διεθνής κοινότητα δεν είναι συμβατικοί από την άποψη ότι καταγράφονται και άλλες διενέξεις που ενδέχεται να προκαλέσουν νέες εντάσεις για ότι αυτό σημαίνει για την ήδη επιβαρυμένη εικόνα στην γεωπολιτική σκακιέρα (περίπτωση Χούτι). Η Ευρώπη, μπροστά σε προβλήματα και διενέξεις που αναμφίβολα επηρεάζουν την ανθεκτικότητα της και την προοπτική της, μπαίνει πλέον σε μακρά προεκλογική περίοδο με φόντο τον Ιούνιο.
Οι πολίτες σε όλα τα κράτη-μέλη καλούνται να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους για την χρονική περίοδο 2024-2029, ενώ οι επιλογές των προσώπων που θα αναλάβουν την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών, εν μέσω διεθνών αναταράξεων και ραγδαίας αύξησης των άκρων, θα είναι καθοριστικές για την πολιτική κατεύθυνση και την κατάλληλη διαχείριση των πολυάριθμων ανοικτών μετώπων.
Κι όλα αυτά διαδραματίζονται την ώρα που υπάρχουν ήδη συγκοινωνούντα δοχεία ανάμεσα σε ηγέτες και δυνάμεις που αμφισβητούν ευθέως την φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό της σημερινής Ευρώπης. Η περίπτωση Όρμπαν προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο πονοκέφαλο, από τη στιγμή δε που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ αποφάσισε να κατέλθει στις ευρωεκλογές, αφήνοντας από ένα χρονικό σημείο και έπειτα ορφανή τη θέση την ώρα που αναλαμβάνει τα ηνία της Προεδρίας η Ουγγαρία. Δεν μπορεί να μην προσμετρηθούν στη μεγάλη εικόνα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας που διατηρούν πολλά ακροδεξιά κόμματα με το Κρεμλίνο.
Ποια όμως θα είναι η μελλοντική στάση της Δύσης απέναντι στη ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια; Πολλά θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, την ώρα που το ουκρανικό αποτελεί ήδη αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες επικρατεί αβεβαιότητα για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, με τον Ντόναλντ Τραμπ να διεκδικεί με αξιώσεις την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, εξέλιξη που πιθανόν να επηρεάσει και τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία και στη διαχείριση της διετούς πολεμικής σύρραξης. Κι ενώ η Ε.Ε έχει κάνει ένα καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση της περαιτέρω στήριξης του Κιέβου, αλλά και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας μέσα από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μια αλλαγή θέσης στην αμερικανική εξωτερική πολιτική επί του θέματος αναμφίβολα θα δημιουργούσε νέα δεδομένα και περαιτέρω προβληματισμό.
Οι εξελίξεις εντός του 2024 αναμένεται να είναι καθοριστικές, για τη σταθερότητα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.
dikaiologitika.gr