Υλικά
Μερίδες: 6-8 άτομα ως μεζές
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το χταπόδι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα τριμμένα κρεμμύδια, έτσι ώστε να καλύψουν όλο τον πυθμένα της.
- Ξεπλένουμε το χταπόδι και, μαζί με τα λίγα νερά που έμειναν επάνω του, το τακτοποιούμε πάνω στα κρεμμύδια.
- Βάζουμε σε μια άκρη και την κουκούλα.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 2½ ώρες, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
- Δεν θα χρειαστούμε άλλα υγρά, γιατί το χταπόδι βγάζει τα δικά του.
- Βγάζουμε το χταπόδι σε ένα πιάτο και σε ένα μπολ αδειάζουμε τον (μπόλικο) ζωμό με τα κρεμμύδια.
- Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε 1 γερή δόση από τον ζωμό μαζί με όσο περισσότερα κρεμμύδια μπορούμε.
- Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Τον υπόλοιπο ζωμό τον κάνουμε πιλάφι μια άλλη μέρα.