9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ!
ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ Η ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΩΡ
(Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)
«H ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΣΠΛΑΓΧΝΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ!».
“Κυλάει στα δάχτυλα η ευχή, καημός πνιχτός και τάμα,
Αγιάννα λύσε τα δεσμά και στείλε μου ένα θάμα!”.
Χαίρεται, η Αγία του Χριστού Εκκλησία, καθώς εορτάζει την Σύλληψη της προµήτορος του Χριστού και µητέρας της Υπεραγίας Δεσποίνης ηµών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, της Αγίας Άννης. Η Αγία Θεοπρομήτωρ Άννα αγαπητοί μου φίλοι και Χριστιανοί μου, ανήκει εις τα Iερὰ εκείνα πρόσωπα, τα οποία εκλήθησαν να υπηρετήσουν την Θεία βουλὴ της σωτηρίας των ανθρώπων, με την σάρκωση του Θεού και Λόγου!
Η Αγία Άννα καταγόταν από την φυλή του Δαβίδ και ήταν κόρη του Ματθάν του Ιερέα και της Μαρίας. Ο Ματθάν ιεράτευσε κατά τους χρόνους της Κλεοπάτρας βασίλισσας της Αιγύπτου και του Σαπώρου βασιλέα των Περσών. Απέκτησε τρεις κόρες, την Μαρία, την Σαβή και την Άννα, από τις οποίες η Μαρία παντρεύτηκε στην Βηθλεέµ και γέννησε την Σαλώµη την µαία. Η Σαβή γέννησε την Ελισάβετ, την µητέρα του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού και η Άννα γέννησε τη Μαρία την Θεοτόκον!
Η Αγία Άννα… μια γυναίκα που δοκιμάστηκε όσο πολλές σύγχρονες γυναίκες… Ήθελε να γίνει μητέρα κι αυτή… Πόνεσε, έκλαψε, προσευχήθηκε στο Θεό να ακούσει την επιθυμία της… Η Αγία Άννα έτσι λοιπόν αξιώθηκε να έχει τη μεγάλη τιμή και ευτυχία να αποκτήσει μοναδική κόρη, την μητέρα του Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου. Σύμφωνα με το προαιώνιο σχέδιο του Θεού, ο οποίος επιθυμούσε να ετοιμάσει ένα πάναγνο κατοικητήριο για να κατασκηνώσει μαζί με τους ανθρώπους, δεν επετράπη στον Ιωακείμ και την Άννα να αποκτήσουν απογόνους. Και οι δύο είχαν φθάσει σε προχωρημένη ηλικία και είχαν μείνει στείροι συμβολίζοντας την ανθρώπινη φύση, στρεβλωμένη και αποξηραμένη από το βάρος της αμαρτίας και του θανάτου. Δεν έπαυσαν όμως ωστόσο να παρακαλούν τον Θεόν, να τους λυτρώσει από το όνειδος της ατεκνίας…
Όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Θεός έστειλε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στον Ιωακείμ που είχε αποσυρθεί σε ένα βουνό και στην Άννα που θρηνούσε την δυστυχία της στον κήπο τους, για να τους αναγγείλει ότι επρόκειτο σύντομα να εκπληρωθούν στο πρόσωπό τους οι πάλαι προφητείες και ότι θα γεννούσαν τέκνο που προοριζόταν να καταστεί η αυθεντική Κιβωτός της καινής Διαθήκης, εννοώντας την Υπεραγία Θεοτόκο!
Η ευσεβής Άννα γέννησε μετά από 9 μήνες ( στις 8 Σεπτεμβρίου) ένα χαριτωμένο κοριτσάκι. Στις οχτώ μέρες, ήταν συνήθεια στους Εβραίους, οι γονείς του παιδιού να καλούν τους Ιερείς, να τους φιλεύουν και να βάζουν το όνομα του παιδιού. Σύμφωνα με τη συνήθεια αυτή, ο Άγιος Ιωακείμ και η Αγία Άννα καλέσανε τους Ιερείς, τους φίλεψαν για να βάλουν το όνομα τής θυγατέρας τους. Την ονόμασαν Μαριάμ. Το όνομα Μαριάμ σημαίνει Βασίλισσα. Σημαίνει επίσης, δώρο, ελπίδα, κυρία, ωραία. Ήταν η πιο άγια γυναίκα, άφθαρτη και αμόλυντη και γι’ αυτό λέγεται Παναγία!
Αφού η Αγία Άννα συνέλαβε και έφερε στον κόσμο την Θεοτόκο η οποία υπήρξε η σωτηρία όλου του κόσµου, αφού την απογαλάκτισε και την αφιέρωσε στο Θεό, ως τριετίζουσα δάµαλη στον Ναό του Θεού, ως καθαρό και άµωµο δώρο, αυτή στην συνέχεια πέρασε την υπόλοιπη ζωή της, με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς. Τέλος, ειρηνικά παρέδωσε στο Θεό την δίκαια ψυχή της, κληρονομώντας τα αιώνια αγαθά. Διότι ο ίδιος ο Κύριος διαβεβαίωσε ότι «οἱ δίκαιοι εἰς ζωὴν αἰώνιον ἀπελεύσονται» (Ματθαίου, κε’ 46). Οι δίκαιοι, δηλαδή, θα μεταβούν για να απολαύσουν ζωή αιώνια.
Για τη μητέρα της Θεοτόκου Άννα, δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό τα Ευαγγέλια, ούτε τα υπόλοιπα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Ότι ξέρουμε για αυτήν, το γνωρίζουμε από τα λεγόμενα απόκρυφα Ευαγγέλια. Η παράδοσις μας πληροφορεί ότι η Θεοπρομήτωρ Άννα απέθανε σε ηλικία 69 ετών και ο Ιωακεὶμ σε ηλικία 80 ετών. Η Θεοτόκος ήταν 11 ετών όταν έμεινε ορφανὴ και απὸ τους δύο γονείς της ενώ ήταν ακόμη μέσα στο Ναὸ των Ιεροσολύμων.
Την Αγία Άννα τιμούσαν από τα αρχαία χρόνια. Το συμπεραίνουμε αυτό από διάφορους Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και από αρχαίους Εκκλησιαστικούς ύμνους, που υπάρχουν προς τιμήν της μητέρας της Θεοτόκου. Επίσης το έτος 550 μ.Χ., ο Αυτοκράτωρ Ιουστινιανός, αφιέρωσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας. Το εξελληνισμένο όνομα Άννα προέρχεται από το εβραϊκό Χάνα που σημαίνει «εύνοια και χάρη».
Στο πρόσωπό της βρίσκουν παρηγοριά γυναίκες (πολλές από αυτές έχουν περάσει τα 40 τους χρόνια), που προσπαθούν να μείνουν έγκυες είτε με φυσιολογικό τρόπο είτε με την εξωσωματική γονιμοποίηση, να αποκτήσουν ένα παιδί χρόνια και χρόνια… Πολλές φορές ακούμε αριθμούς, όπως 8 χρόνια, 10 χρόνια, 15 χρόνια και μένουμε άφωνοι στο μεγαλείο και στην υπομονή αυτών των γυναικών. … Σε μερικές από αυτές τις σύγχρονες «αγίες», φαντάζει αδύνατος ο ερχομός ενός παιδιού! Είναι όμως; Η δύναμη της πίστης, που γεμίζει θετική ενέργεια τoν άνθρωπο σε συνδυασμό με την επιστήμη μπορεί να κάνει θαύματα. Άλλωστε, τι είναι θαύμα; Όλα γύρω μας είναι ένα θαύμα. Θαύμα είναι η κάθε ανακάλυψη που επιτυγχάνει ένας επιστήμονας και καταφέρνει να σώσει χιλιάδες ζωές. Θαύμα είναι η ανακάλυψη της εξωσωματικής γονιμοποίησης πάντα μέσα στο πλαίσιο της βιοηθικής που με τη βοήθειά της, χιλιάδες ζευγάρια σ’ όλο τον κόσμο γίνονται γονείς!
Η Αγία Άννα, σύμφωνα με εκμυστηρεύσεις ανθρώπων, έχει θαυματουργήσει πολλές φορές και έχει μεσολαβήσει να αποκτήσουν παιδιά άτεκνα ζευγάρια. Οι γυναίκες νιώθουν ότι η Άννα συμπάσχει, τις καταλαβαίνει, τις συμπονά… Μακάρι κανένα ζευγάρι να μην ένιωθε τον πόνο της ατεκνίας της Άννας και του Ιωακείμ. Μακάρι όλα τα ζευγάρια να ζήσουν την ευτυχία της μητρότητας και της πατρότητας! Μην χάνετε τις ελπίδες σας. Παλέψτε, προσπαθήστε, πιστέψτε… Θα γίνει…
Ας ζητάμε λοιπόν τις πρεσβείες της Αγίας Άννας προς τον Θεόν, για την ενδυνάμωση της ψυχής μας και την τελική σωτηρία μας.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ!!
ΠΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ»
Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Άννης η οποία εκοιμήθη ειρηνικά σε μεγάλη ηλικία και η μνήμη της εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στις 25 Ιουλίου ευρίσκονται ως εξής: Μέρος της αριστεράς χειρός της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους. Μέρος του αδιάφθορου αριστερού ποδός της Αγίας βρίσκεται στην ομώνυμη Σκήτη Αγίου Όρους. Μέρος του αδιαφθόρου δεξιού ποδός της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στην ομώνυμη Μονή Λυγαριάς Λαμίας και στη Μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Σουρωτής. Μέρος αδιαφθόρου σαρκός της Αγίας βρίσκεται στη Συλλογή της Ρωμαιοκαθολικής Διεθνούς Σταυροφορίας Αγίων Λειψάνων. Ένας καρπός της χειρός της Αγίας, βρίσκεται στο Ρωμαιοκαθολικό Ναό του Αγίου Παύλου «ἐκτός τῶν Τειχῶν» Ρώμης.
Απολυτίκιο. Ήχος δ’.
Σήμερον τῆς ἀτεκνίας δεσμὰ διαλύονται· τοῦ Ἰωακεὶμ γὰρ καὶ τῆς Ἄννης εἰσακούων Θεός, παρ᾽ ἐλπίδα τεκεῖν αὐτοὺς σαφῶς, ὑπισχνεῖται θεόπαιδα· ἐξ ἧς αὐτὸς ἐτέχθη ὁ ἀπερίγραπτος, βροτὸς γεγονώς, δι᾽ Ἀγγέλου κελεύσας βοῆσαι αὐτῇ· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.
Κοντάκιον Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ἑορτάζει σήμερον, ἡ οἰκουμένη, τὴν τῆς Ἄννης Σύλληψιν, γεγενημένην ἐκ Θεοῦ· καὶ γὰρ αὐτὴ ἀπεκύησε, τὴν ὑπὲρ λόγον, τὸν Λόγον κυήσασαν.
«Η Ευχή εις την μεγαλώνυμον Θεοπρομήτορα Άνναν,
η λύουσα τα δεσμά της ατεκνίας και της στειρότητος».
Του Κυρίου δεηθώμεν…Κύριε ελέησον.
Η εξαίρετος ρίζα η βλαστήσασα φυτόναγλαόκαρπον και αειθαλές την υπερύμνητον Θεοτόκον, εξ ης προήλθεν ο αρχηγός της ζωής καίτελειωτής της πίστεως Ιησούς Χριστός η πολύρρυτος βρύσις, εξ ης προήλθεν ως χειμάρρους τρυφής και ποταμός ειρήνης η ευλογημένη εν γυναιξίν, η αναβλύσασα την άβυσσον των αγαθών και το απέραντον πέλαγος της αγαθότητος καίατελεύτητου μακαριότητος η προορισθείσα κυοφορήσαι την λαμπροτέρανασυγκρίτως των ηλιακών ακτίνων, ην προείδον και προηγόρευσαν αι προφητικαί σάλπιγγες ηγνωριζόμενη εκ του καρπού αυτής, της βασιλίδος των Αγγέλων και υψηλοτέρας υπαρχούσης των ουρανών, ως σκεύος εκλογής του Αγίου Πνεύματος και χάριτος δοχείον διαυγέστατον η της δικαιοσύνης και αμέμπτου βιοτής και πολιτείας εικών και σωφροσύνης λειμών ευωδής και ηδυπνεύστος η εκπληρώσασα τα εν τω νόμω προστάγματα εν ευθύτητι καρδίας και ζεούση ευλαβεία και πάση ακριβεία μετά του μακαρίου αυτής ομοζύγου και θεοφόρου Ιωακείμ η νεύσει θεία συλλάβουσα εν ηλικία προβεβηκυία και τέξασα την προ αιώνων προορισθείσαν γενέσθαι Μητέρα Θεού η του πανοικτήρμονος και πανευιλάτου Θεού προμήτορ, η ετοίμη αντίληψις και προστασία των εις σε καταφευγόντων εκ πίστεως, η παραμυθία των καταπονουμένων καίανάψυξις των τεθλιμμένων, η τας ατεκνούσας και στειρευούσας γυναίκας ευτεκνούσαςαποδεικνύουσα τη του Εγγονού σου χάριτι, προσδεξαι και την δέησιν ημών των αμαρτωλών και την δυσθυμίαν της απαιδίας των ικετών σου εις ευθυμίαν παιδοποιιας μεταποίησον.
Δος καρπόν κοιλίας τοις επικαλουμένοις σε διαλύουσα αυτών της ακαρπίας τον γνόφον και ταίς ατεκνούσαις γυναιξίν ως λυτήριον στειρότητος ευτέκνους ποίησον ταίς μακαρίζουσαις σε και δοξολογούσαις τον Θεάθρωπον Εγγονόν σου και ημών Πλάστην και Κύριον. Ναί, μακαρία και χαριτόβρυτε Άννα, η πάσινως σελήνη πλησιφαής εκπέμπουσα το γαλήνιον καίιλαρόν φως των εν σοι θεοσδότων δωρεών, η της Σάρρας αναδειχθείσα τιμιωτέρα, της Άννης τούΣαμουήλ λαμπροτέρα, της Ελισάβετ ενδοξοτέρα και πάσων των δικαίων γυναικών, ων ο νόμος εύφημον ποιείται μνείαν αξιωτέρα και ως εκ τούτου πολλής τιμής και χάριτος αξιωθείσα, πλήσον χαρμονής και αγαλλιάσεως τας καρδίας των εις σε καταφευγόντων και δος την χάριν σου των/τη/ταίςδούλων/η/αις σου,(…μνημόνευσις ονομάτων) των/τη/ταίς απεκδεχομένων/η/αις την σην ταχίνην αρωγήν και βοηθείαν διανοίγουσα των/της γυναικών/όςαυτών/της την γαστέρα, ίνα διά της σης μεσιτείας και αντιλήψεως τύχη/ωσιν του εφέτου της συλλήψεως τέκνου και δοξάση/ωσιν το πανάγιο νόνομα του Θεανθρώπου Εγγονού σου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Ω πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις συν τω ανάρχω αυτού Πατρί και τώπαναγίω και αγαθώ και ζωοποιώ αυτού Πνεύματι νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
«Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΑΙΔΙ ΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ»
Ζητάει η Αγία Άννα στην προσευχή της, να επιβλέψει ο Θεός στην ταπείνωση της και να της δώσει παιδί. Ένα παιδί ζητάει από το Θεό. Ένα παιδί Θείο Δώρο, που θα απάλλασσε και αυτήν αλλά και τον σύζυγο της Ιωακείμ από την ντροπή της ατεκνίας τους και από τον σπίλο της αμαρτίας. Και αυτό το παιδί-δώρο δεν το θέλει για δικό της. Υπόσχεται και λέγει στον Δωρητή Θεό: «Θα το αφιερώσω Κύριε σε Σένα». Ας δούμε όμως αγαπητοί μου φίλοι, με τι λόγια προσεύχεται και πως απευθύνει η Αγία Άννα την παράκληση της στο Θεό:
«Κύριε Παντοκράτορα, καί Μεγαλοδύναμε, πού μόνο μέ τό λόγο ἔκανες τόν οὐρανό καί τή γῆ καί ὅσα φαίνονται καί εἶναι γύρω μας, πού λύτρωσες, τούς πατέρες μας ἀπό τά χέρια τοῦ Φαραώ, πού μέ τό πρόσταγμά Σου σχίσθηκε ἡ θάλασσα καί πέσανε μέσα οἱ Αἰγύπτιοι. Ἐσύ Θεέ, πού τούς ἔτρεφες σαράντα χρόνια στήν ἔρημο. Ἐσύ, πού εὐλόγησες τή Σάρρα,τή γυναίκα τοῦ Ἀβραάμ καί γέννησε τόν Ἰσαάκ στά γεράματά της. Ἐσύ πού χαρίτωσες ἐκείνη τήν Ἄννα τήν ὁμοία μου καί γέννησε τόν Σαμουήλ τόν προφήτη. Ἐσύ δῶσε καί σέ μένα τήν ταπεινή Σου δούλη παιδί, καί μή μέ ἀφήσης νά εἶμαι ντροπιασμένη καί ταπεινωμένη ἀπό ὅλο μου τό γένος. Κύριε, ὁ Θεός μου, τάχα καί σάν ἕνα ἀπό τά θηρία δέν εἶμαι καί ἐγώ; Διατί μέ ὠργίστηκες τόσο καί εἶμαι στείρα; Ἐσύ, πού εὐλόγησες τά ποιήματά σου καί εἶπες: Αὐξάνεσθε καί πληθύνεσθε, δῶσε καί σέ μένα σπέρμα καί καρπό κοιλίας, καί ἄν γεννήσω εἴτε ἀρσενικό εἴτε θηλυκό, νά Σού τό χαρίσω μέ ὅλη μου τή χαρά καί νά τό φέρω στό Ναό Σου νά τό ἀφιερώσω».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΩΝ:
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ